Жіночі руки, що творять дива

Творчості сприяє благодатна атмосфера, зокрема така, яка напередодні Нового року панувала у залі Палацу культури «Енергетик». Тут були представлені  зра­зки виробів,  що їх виготовили члени жіночого клубу: «Між нами, дівчатами».

Оглядаючи виставку, звертаєш насамперед увагу на колекцію ляльок­. Їх виготовила колишня праці­вниця ХАЕС Людмила Науменко. Не віриться, що ці симпатичні, несхожі одна на одну ляльки, не з елітарної крамниці. Кожна вишукано одягнена, шляхетна. Для «надання вигляду» майстриня використала різні тканини. Сукні  пошиті за власними проектами і лекалами.

Створенням ляльок Людмила Науменко почала займатись лише два роки тому. Перші  витвори  здались дещо примітивними. Вирішила вдосконалювати майстерність, вивчаючи здобутки відомих майстринь. Згодом з’явився власний творчий почерк. Навчилась виготовляти «тіло» ляльки з  полімерних матеріалів за допомогою термічної обробки. Через певний час з’явились поціновувачі, зразки її витворів потрапили за кордон.

Не один рік приємно дивує власною творчістю Валентина Сірук, яка спеціалізується на соломкарстві. Завдяки талантові та наполегливості їй вдалося «дорости» до престижних титулів - майстер з соломопле­тіння, член Національної спілки май­стрів народних мистецтв України.

Ази створення виробів із соломи­ Валентина Сірук набула під час нав­чання в Уманському педагогічному училищі. Згодом своїми знаннями ділилась із вихованцями Нетішин­ського Будинку дитячої творчості. Переломним періодом у творчому житті стала участь у презентаціях робіт волинської майстрині-соломкарки Марії Кравчук та учасників Всеукраїнського фестив­алю «Солом’яне диво», які відбулися у Нетішині. Відтак і наша землячка тепер пошанований гість на різних виставках, симпозіумах,  присвячених націона­ль­ному декоративно-прикладному мистецтву. Для Валентини Сірук створення соло­м’яних композицій є станом душі, яка постійно від­крита для натхнення творчості та добра.

Тримаючи скляну пляшку, не кожен може уявити, що в умілих руках вона може перетворитися у шедевр образо­творчого мистецтва. Під час виставки це підтвердили витвори нетішинки Наталії Женкової. Свою долю вона пов’язала із будівництвом міста енергетиків, тривалий час працюючи у ВАТ «УБ ХАЕС». Коли з’являлась вільна година, брала в руки голку і вправними рухами створювала на полотні різноманітні ві­зерунки. Одного разу, пере­глядаючи сайти в Інтернеті, жінка натрапила на демонстрацію скляних виробів, оздоблених невідомою для неї технікою – крапковою графікою. Виникло бажання біль­ше дізнатись про цей вид мистецтва. Сприяли зростанню  так звані вір­туальні майстер-класи. Наталія Женкова до осво­єння нової методики оздоблення скла підійшла творчо. Один за одним у її колекції з`являлись вироби, які не повторювались за оздобленням. Майстриня за короткий проміжок часу настіл­ьки вдо­сконалила тех­ніку оздоблення скляних пляшок, що з`явились охочі мати її вироби у приватних колекціях. Принаймні робо­ти Наталії Женкової знайшли прихильн­иків з Чехії, Франції, США, Ізраїлю­.

Самобутній талант у виготовленні сувенірної продукції вже вкотре доводить пості­й­на учасниця різних міських заходів Тетяна Ходак. Вона вправно працює у таких техніках, як декупаж, плетення з паперових трубочок, лялька-мотанка. Її вироби приємно здивували ченів жіночого клубу.

- Наш жіночий клуб: «Між нами, дівчатами» порівняно молодий, - розповідає його керівник Ірина По­лі­щук, - нам трохи більше року. За цей час він об’єднав понад дві сотні цікавих і неповторних мешканок міста енергетиків. Ми спілкуємося, намічаємо плани здійснення різноманітних проектів, обмінюємося знаннями та навичками. Діяльність клубу допомагає жінкам різним за віком, освітою, досвідом, темпераментом реалізувати себе. Ця виставка – один із прикладів.

Під час презентації виставки творчих робіт відвідувачі мали змогу познайомитись із захопленнями Людмили Седнєвої, Катерини Тарасюк, Ольги Янчук, Людмили Слюсарчук.

Нетішинська поетеса Віра Ковальчук пред­ставила видання – «Сучас­на українська енци­клопе­дія», в якій представлено творчість чотирьох літераторів Нетішин­а.

До культурної програми жіночого клубу долучилась співачка Катерина Арнаутова та учасники зразкового ансамблю «Лайф».

Олександр

Шустерук

На знімках: Тетяна Ходак та Валентина Сірук; Людмила Науменко із «ляльковим театром»

Фото автора