Змагалися кращі з кращих

Минулого тижня Хмельницька АЕС стала полем професійного поєдинку для кількох десятків молодих фахівців атомно-енергетичної галузі України. 26-28 жовтня на майданчику ВП ХАЕС відбувся галузевий конкурс професійної майстерності, проведення фіналу якого щороку організовує одна із чотирьох вітчизняних АЕС. Цьогоріч свої двері фіналістам із Рівненської, Південноукраїнської атомних електростанцій, відокремленого підрозділу «Атомремонтсервіс» ДП «НАЕК «Енергоатом» та дирекції «Управління справами» енергокомпанії гостинно відчинила наймолодша українська атомна електростанція. Символічно, що вперше галузевий конкурс відбувся саме на ВП ХАЕС у 2006 році. А нині Хмельницька АЕС приймала фіналістів ушосте.

Незважаючи на усі складнощі нинішнього часу, учасники конкурсу профмайстерності, які стали найкращими на своїх підприємствах, у минулу середу з’їхалися до Нетішина, де у навчально-тренувальному центрі Хмельницької АЕС відбулося урочисте відкриття заходу за участю генерального директора ХАЕС Андрія Козюри. Очільник енергопідприємства привітав усіх на подільській землі і наголосив, що конкурсанти уже є переможцями, адже заявили про себе як про професіоналів на першому рівні змагань.

- Попри усі обмеження воєнного часу такі заходи варті проведення, адже складні умови нас гартують, роблять нас витривалішими і сильнішими. У ваших очах палають вогники, отож, до боротьби ви готові, - зауважив Андрій Козюра.

Усіх присутніх на ХАЕС привітали і заступник голови первинної профспілкової організації ХАЕС Віталій Пятковський та голова організації молоді ППО ХАЕС Євгеній Михалець, наголосивши, що участь у конкурсі є насправді важливою сходинкою у досягненні нових кар’єрних висот.

Наступного дня учасники галузевого змагання розпочали свої поєдинки на енергетичному фронті, який тримають і вдосконалюють своєю щоденною пра­цею, прагнучи до самовдосконалення. Традиційно такий захід відбувається у два етапи: в теоретичній та практичній площинах. Молоді працівники віком до 35 років удосконалюють свою майстерність, обмінюються позитивним досвідом. Як наслідок – підвищують свою продуктивність праці та формують культуру безпеки. І дізнаються та втілюють у подальшій роботі низку корисних порад та професійних секретів, якими охоче діляться один з одним. Це найперший та найдієвіший шлях до підвищення кваліфікації як робітників, так і інженерно-технічних кадрів. Тому перелік спеціальностей, представники яких беруть участь у змаганні, розширюється та змінюється, аби охопити якомога більшу аудиторію.

Нині у галузевому конкурсі профмайстерності заявили про себе працівники восьми професій: електрозварник ручного зварювання, слюсар з ремонту технічного устаткування, електрослюсар з обслуговування автоматики та засобів вимірювань електростанцій, машиніст-обхідник з турбінного устаткування, опе­ратор реакторного від­ділення, оператор спецводоочищення, водій транспортних засобів та слюсар аварійно-відновлювальних робіт. Традиційно, це представники турбінного, реакторного та хімічного цехів, енерго­ремонтного підрозділу, транспортного цеху.

Два дні молоді спеціалісти відповідали на запитання теоретичної частини, показували свою вправність у роботі з верстатним обладнанням, відточували автомайстерність за кермом, розбиралися з нюансами обладнання турбінного, реакторного та хімічного цехів та виявляли свої знання і вміння у низці питань та завдань. А ще організатори проведення конкурсу на майданчику Хмельницької АЕС запропонували усім учасникам поєднати корисне із приємним: молоді атомники змогли знову відчути себе безтурботними студентами. Таку нагоду їм подарувала Острозька академія, де з екскурсією побували гості ХАЕС і дізналися багато цікавого і про наш край, і про історію найпершого освітнього закладу Східної Європи.

У день офіційного закриття галузевого конкурсу профмайстерності усі учасники зібралися, аби заслухати вердикт суддівської комісії та привітати один одного із заслуженими результатами. Розпочинаючи це­ремонію наго­родження, присутніх привітали заступник генерального директора ХАЕС з персоналу Володимир Гудзь, нача­льник служби охорони праці ХАЕС Леонід Волков, заступник голови ППО ХАЕС Віталій Пятковський. Отож, наразі усі золоті відзнаки вибороли найкращі молоді спеціалісти Хмельницької АЕС, що надзвичайно приємно! Найкращим оператором спецводоочищення атомно-енергетичної галузі став Олександр Каржау, перше місце серед машиністів-обхідників з турбінного устаткування посів Павло Лівшун, а серед операторів реакторного відділення – Юрій Савчук. Лідером серед водіїв транспортних засобів (легкових автомобілів) визнали Віталія Шевчука, найкращим електрозварником ручного зварювання оголосили Дмитра Хатруса. Найвище визнання отримали слюсар з ремонту реакторно-турбінного устаткування (ремонт насосів) Олександр Джурилюк та електро­слюсар з обслуговування автоматики та засо­бів вимірювання електростанцій Айдер Хайредінов. А в номінації «Найкращий слюсар аварійно-відновлювальних робіт» пальму першості розділили між собою працівник ХАЕС Олександр Артюх та конкурсант із Південноукраїнської АЕС Ігор Паньков. Хочеться побажати, аби знання та досвід, набуті під час чергового галузевого конкурсу, стали в нагоді кожному учаснику, а наступного року до його проведення доєдналася ще більша кількість молодих професіоналів, зокрема, і з найбільшої української АЕС – Запорізької.

Тетяна Степанюк