Знакова особистість

Віталій Леонідович Балцун – людина знакова для ХАЕС: він чи не найдовше «відстояв вахту» на капітанському місточку начальника зміни атомної електростанції. Його навички і знання були корисними для ХАЕС протягом трьох з лишнім десятиліть.

Висококваліфікований фахівець багато зусиль поклав на те, щоб  забезпечувати економічну, надійну і безпечну роботу станції. Досвід і знання Віталія Леонідовича оцінені високими відзнаками, серед яких орден «За заслуги» III ступеня,  Грамота Мінпаливенерго, знак ДП «НАЕК «Енергоатом»  «Відмінник енергетики України», «Почесний працівник ХАЕС». Цьогоріч його удостоєно відзнаки «За вагомий внесок у розвиток атомної енергетики України».

Віталій Леонідович Балцун з числа першопроходців Хмельницької атомної електростанції.  В трудовій книжці ювіляра лише два записи: робота на Хмельницькому заводі «Темп» та діяльність  на Хмельницькій АЕС.

Він прийшов на станцію 1982 року. В життєвому багажі вже було навчання у  Київському політехнічному інституті  за спеціальністю «електричні станції». Саме будівництво енерговелета Хмельниччини привабило молодого фахівця.

На ХАЕС він трудиться на посадах чергового електромонтера, чергового інженера і зрештою начальника зміни електроцеху. Зростає разом з колективом і станцією, опановує нові знання і поступово досягає посади начальника зміни енергоблока. У 1996 році йому довіряють посаду начальника зміни електростанції.

Пуск другого енергоблока ХАЕС у 2004 році певною мірою став  подвигом усього колективу, адже до енергосистеми під’єднували енергоблок після багатьох років простою. Хід операції відстежували в усьому світі,  для України це був іспит на зрілість.

Відповідальність тоді лягла саме на зміну, якою опікувався Віталій Балцун, як один з найкваліфікованіших начальників зміни станції. За кадром залишилась напруга усього колективу зміни. А вона була навіть у конференц-залі, де засідала державна комісія. І коли на табло засвітилась цифра 308 МВт, присутні поздоровили один одного з перемогою.Важко уявити Віталія Леонідовича поза колективом.

Залишаються його послідовники, для яких В.Балцун є прикладом у житті.

Віктор Гусаров

Фото Євгена Цибульського