Відбувся молодіжний форум українського ядерного товариства

21 - 24 травня в Нетішині проведено 1-й міжнародний молодіжний форум Українського ядерного товариства з нагоди Дня науки України. Ініціатором та організатором форуму була молодіжна секція УкрЯТ, приймаючою стороною та виконавцем всіх заходів форум­у – осередок молодіжної секції УкрЯТ на Хмельницькій АЕС. Спів­організаторами виступили Нетішинська міська рада, ВП «Хмельницька АЕС» та Національний Університет «Острозька Академія».

Однією з передумов розвитку регіону є формування конструктивної (ефективної) співпраці між виробництвом, наукою, органами самоврядування та громадськістю. Саме таку мету було поставлено організаторами Форуму, який включав в себе семі­нар на тему «Регіональні та міжнародні аспекти розвитку ядерної енергетики», технічний тур на Хмельницьку АЕС, екскурсійні поїздки в музеї древ­нього Острога і НаУ «Острозька Академія» та творчі заходи.

В рамках програми форуму гості відвідали інформаційний центр ВП ХАЕС, де ознайомилися із макетами основного обладнання АЕС та поцікавилися роботою, яку проводить підрозділ для інформування молоді регіону. Побували учасники форуму і безпосередньо на атомній станції, зокрема, в машинному відділенні енергоблоків, а також на основних об’єк­тах хімічного цеху. У навчально-трену­вальному центрі ВП ХАЕС молодь найбільш зацікавив повномасштабний тренажер блочного щита управління.

Учасникам Форуму, в загальній кількості більше семи десятків осіб з усіх регіонів України, Польщі, Росії та Литви, було надано унікальну можливість поспілкуватися з керівництвом та фахівцями Хмельницької АЕС. Працівники АЕС України, освітніх та наукових установ, журналісти, громадські активісти, депутати місцевих органів самоврядування,  вони ж, - мешканці Острога, Нетішина, Києва, Харкова, Славути, Любліна, Вісагінаса, Москви, Енергодара, Южноукраїнська, Жовтих Вод,- спілкуючись між собою, визначали місце ядерної енергетики в народногосподарському комплексі регіону, України та Центрально-Східної Європи.

Семінар на тему «Регіональні та міжнародні аспекти розвитку ядерної енергетики» спонукав до виступів і активної роботи таких активістів УкрЯТ, як заступник генерального директора ХАЕС з кадрів та соціального розвитку Віктор Демидюк, доктор Якуб Ольховський (Люб­лін, Поль­ща), начальник зміни блока ХАЕС Олександр Хомич, кандидат історичних наук, доцент кафедри міжнародних відносин (НаУ «ОА», Острог) Сергій Рудько, молодший науковий співробітник ННЦ ХФТІ (Хар­ків) Костянтин Лобач, представник Державного науково-технічного центру ядерної та радіаційної безпеки (Київ) Роман Буряк, президент ГО «Фонд сталого розвитку князів Сангушко» Ігор Панасенко. А спілкувались вони з представниками університету ім. Марії Кю­рі-Склодовської (Люб­лін, Польща); Ігналінської АЕС (Вісагінас, Литва); ВАО АЕС МЦ (Москва, Росія); Національного університету «Острозька Академія»; Національного наукового центру Харківський фізико-тех­нічний інститут; Державного науково-технічного центру ядерної та радіаційної безпеки (Київ); ДП «Державний науково-інженерний центр систем контролю і аварійного реагування» (Київ); Харківської енергосервісної компанії; Східного гірничо-збагачувального комбінату (м. Жовті Води, Дніпропетровська обл.); ВП НТЦ ДП «НАЕК «Енергоатом» (Київ); Запорізької та Южно-Української АЕС; Нетішинського краєзнавчого музею і міської бібліотеки; газети «Нетішинський вісник»; представниками депутат­ського корпусу Нетішина, громадських орга­нізацій, тощо.

 

Специфіка і унікальність семінару в тому, що робочими мовами були на рівні з українською - російська та польська (варто зауважити, що без перекладача всім все було зрозуміло, отож філологи правильно підрахували 70-80 відсоткову спорідненість української, польської та російської мов). А дискутували про перспективи розвитку ядерної енергетики в регіоні між собою молоді атомники, викладачі, журналісти, науковці, службовці та представники інших спеціальностей.

Вдруге до Нетішина приїздить делегація Національного наукового центру ХФТІ (Харків), примітно те, що минулого року були лише три учасники Форуму з Харкова, а тепер - 7 осіб. Дуже цікавою і такою, що викликала жваву дискусію, була доповідь гостей з Любліна про перспективи розвитку ядерної енергетики в Польщі та перспективи співпраці з Україною в цій галузі. Доктор Якуб Ольховський та доктор Конрад Павловський запросили делегацію Хмельницької АЕС та НаУ «Острозька Академія» на осінній Конгрес Центрально-Східної Європи, де планується організувати секцію з енергетичної безпеки. Також ми отримали запрошення на конференцію, що планується у Харкові.

Без перебільшення можна стверджу­вати, що Хмельницька АЕС визначає як стан економіки, так і рівень життя мешканців регіону. Атомна енергетика – високотехнологічна галузь, що забезпечує державу ліквідним продуктом - електроенергією з мінімальним впливом на людину та природне середовище та ефективним виробництвом.

Одним з головних завдань Українського ядерного товариства є співпраця в регіоні розташування АЕС та надання мешканцям об’єктивної та достовірної інформації про АЕС і  ядерну енергетику в цілому. Саме тому на семінар були запрошені і брали активну участь працівники міського музею та бібліотеки, місцеві журналісти, громадські активісти та депутати міськради.

Не менш насиченим і піз­на­вальним був другий день Форуму, коли всі бажаючі мали можливість відвідати музей Національного Університету «Острозька Академія» та древнє місто Острог. Гості Форуму дізнались про історію одного з найстаріших університетів Східної Європи та були вражені цікавими та оригіна­ль­ними традиціями насиченого студентського життя маленького­ провінційного містечка, яке в сучасному світі зуміло віднайти собі місце під сонцем. НаУ «Острозька Академія» входить в п’я­ті­рку найкращих традиційних уні­верситетів України. Квест вулицями древнього Острога дав можливість учасникам Форуму пізнати історію нашого краю, побачити старовинні будівлі столичного граду кня­зів Острозьких, найбагатших людей свого часу, потримати в руках шедеври книгодрукування, унікальними виданнями яких володіють най­більші музеї світу та Острог. 

Наступним ва­­ж­ливим пунктом програми Фору­му було засідання молодіжної секції УкрЯТ, яке провів Олександр Хо­­мич – голова молодіжної секції УрЯТ. Серед питань ден­ного засідання був звіт про діяльність за попередній рік, план розвитку секції на 2016-2017 роки,  обрання робочого органу секції на період між Форумами. Відтак, було визначено основні напрямки роботи органі­зації та обрано керівників цих напрямків: Костянтин Лобач (ННЦ ХФТІ) відповідальний за наукову діяльність, Олександр Третяк (ВП ХАЕС) – інформаційну, Євгеній Бережняк (ВП ЗАЕС) – творчість, та Роман Буряк­ (ДНТЦ ЯРБ) – організаційну роботу. Оскільки­ МС УкрЯТ тісно співпрацює з ВАО АЕС, в рамках Форуму відбулася інформаційна зустріч, під час якої надана інформація про дійсний стан та перспективи розвитку молодіжного руху ВАО АЕС. Про це детально розповів представник ВАО АЕС Сергій Уогінтас.

Формат Форуму окрім офіційної частини передбачав і творчу програму. Творча молодь ХАЕС під керівництвом Віктора Ройка, Олексія Ущаповського та за активної участі представника ЗАЕС Євгена Бережняка, в період між офіційними заходами влаштовувала гостям різноманітні квести, дискотеки, змагання. Це давало наснагу та можливість плідно працювати, бо зміна виду діяльності і є найкращим відпочинком! Розумні та красиві, сильні та витривалі, веселі та кмітливі - так можна охарактеризувати учасників Форуму. На роботі вони інженери, викладачі та наукові співробітники, на семінарі чи засіданнях – громадські активісти, а в творчих заходах –  казкові герої та мультяшні персонажі. Всіх цих молодих людей об’єднує активна громадянська позиція. Такі вони в роботі і на відпочинку, і саме за такими майбутнє.

Олександр Третяк,

голова молодіжної секції УкрЯТна ХАЕС

Фото Лесі Ліщенко  та

Віктора Гусарова