Готові протистояти зловмисникам

В умовах загострення суспільно-політичної ситуації в країні, здійснення радикальними елементами захоплення адмінбудівель у столиці й обласних центрах, анонімних повідомлень про підриви об’єктів енергетик­и, в тому числі атомної, на українських АЕС вдалися до посилених заходів охорони. Вони запроваджені на виконання відповідного розпорядження міністра енергетики і вугільної промисловості України Едуарда Ставицького після спроби захоплення будівлі очолюваного ним відомства, що мало місце 25 січня поточного року. Про реалі­зацію таких заходів станційних журналістів поінформував заступник гене­рал­ь­ного директора Хмельницької АЕС з фізичного захисту та режиму Анатолій Бойко.

- Необхідність реалізації заходів з посилення фізичного захисту і охорони об’єктів підтверджується також опублікованою у ЗМІ засторогою Служби безпеки України про недопущення виконання анонімних погроз, підривів і захоплень гідро­електростанцій та АЕС. У тексті міститься також попередження про сувору відповідальність за подібні дії.

Система фізичного захисту Хмельницької АЕС забезпечує виконання своїх завдань з протидії зовнішнім і внут­­рішнім право­поруш­­никам. Характеристики цих завдань чітко виписані в об’єктовій проект­ній загрозі ХАЕС, розробленій на основі державної проектної загрози ядерним установкам і матеріалам, радіоактивним матеріалам, іншим джерелам іонізу­ючого випромінювання, затвер­дже­ній Указом президента України.

Посилення фізичного захисту і охорони ХАЕС здійснюється шляхом реалізації СФЗ спільно з військовою частиною з охорони атомної електростанції, загоном відомчої воєнізованої охорони додаткових організаційних і технічних заходів, спрямованих на недопущення протиправних дій стосовно ядерних установок і ядерних матері­алів. Передусім тих дій, які мають ознаки терористичного і диверсійного характеру. Посилені заходи охорони ми виконуємо у тісній спів­праці з територіальними правоохоронними органами, з якими­ під­тримуємо постійний обмін оперативною інформацією.

На даний час енергоблоки Хмельницької АЕС працюють у штатному режимі, будь-яких серйозних порушень пропускного внутріоб’єктового режиму, а також негативних проявів поза проммайданчиком електростанції – на її зовнішніх особливо важливих об’єктах, нами не зафіксовано.

Ситуація на таких об’єктах, як, приміром, ВРП-750, комплекс гідроспоруд, станція знезалізнення води, комунальне господарство тощо, як і на території ХАЕС, завжди під контролем. В рамках реалізації заходів з посиленого фізичного захисту і охорони запроваджено цілодобове чергування персоналу СФЗ, загону ВВО, керівного складу підприємства.

А взагалі, ми завжди напоготові і здатні дати належну відсіч ймовірним, навіть добре спеціально підготовленим правопорушникам, і не дозволити здійснити їм свої зловмисні наміри. Персонал СФЗ і військової частини має доволі високий рівень підготовки і взаємодії, підтримувати його вдається завдяки­ участі у щорічних навчаннях - командно-штабних і тактично-спеці­альних. Покладені на нас завдання набагато легше зараз виконувати, оскільки маємо на озброєнні автоматизовані комплекси інженерно-технічних засобів, про що років 10-15 тому могли тільки мріяти. Оновлення і модер­нізація подібного обладнання будуть тривати і надалі.

Впевнено можу сказати, що і в штатному режимі, і в умовах посиленої охорони, ми готові протистояти зловмисникам, захистивши належним чином об’єкт і людей, котрі на ньому працюють. На щастя, проявів радикалізму по відношенню до стратегічних об’єктів, якими є АЕС, у контексті останніх подій в Україні, в Нетішині не було.

Записала Ольга Сокол