Дiтям енергетикiв – якiсний вiдпочинок

Літо у розпалі, і хто б як не нарікав на спекотну погоду, що змінюється грозами та зливами, кожен сповна хоче насолодитися сонцем, скупатися в морі, відпочити й набратися сил. Отож, у численних дитячих таборах та оздоровчих комплексах під час найтриваліших шкільних канікул справжнісінькі «жнива». Така ж гаряча пора і в профспілок, котрі опікуються організацією відпочинку дітей своїх працівників. Як виглядає вона на Хмельницькій АЕС, розповідає голова профкому підприємства М.В.Гук.

- Оздоровлення дітей наших працівників у 2013 році проводиться згідно з графіками на базі дитячих таборів «Мандарин» (смт Піщане Бахчисарайського району), «Какаду» (м.Євпаторія), міжнародного молодіжного центру «Ай-Кемп» (с.Піщане Бахчисарайського району). Окрім названих трьох кримських оздоровниць юні нетішинці відпочиватимуть також у дитячому таборі «Юність», що у смт Кирилівка на Азовському морі. Цей заклад у віданні Запорізької АЕС, дуже цікава й насичена в ньому програма відпочинку. Завжди тут проводиться фестиваль «Зорі Атомграда», діти зі всіх міст-супутників АЕС України не поривають дружніх зв’язків навіть після повернення додому, починають спілкуватися між собою їх батьки.

Усі три кримські оздоровниці, з якими ми співпрацюємо, є, по суті, флагманами дитячого оздоровлення в Україні. Там зовсім інша філософія, ніж у таборах, які працюють за загальноприйнятими нормами. Наприклад, у «Ай-Кемп» відсутні як такі поняття «підйом», «відбій», немає чітко організованого за жорстким графіком режиму харчування. Двері їдальні фактично не зачиняються впродовж дня, до послуг дітей «шведський стіл». Отож, кожен на свій смак вибирає ту чи іншу страву й напої, не боячись запізнитися, не встигнути тощо.

Зізнаюся, у перший рік співпраці з «Ай-Кемп» мали певну пересторогу, відправляючи туди дітей. Але вона була марною, нетішинцям припала до душі форма відпочинку, яку пропонує заклад, і тепер від бажаючих потрапити сюди, нема відбою.

До прикладу, у четвертий заїзд в «Ай-Кемп» профспілка «Енергоатому» виділила для ХАЕС за квотою 11 путівок, а маємо заяв від батьків аж 70. Додаткових путівок у такій кількості заклад, звичайно, виділити нам не може, хоча кілька таки додав. Але це, що крапля в морі, і стовідсотково задовольнити попит бажаючих не можемо. Натомість «Агатівкою», що в с.Симонів Гощанського району можуть скористатися всі охочі. Звичайно, це не кримське узбережжя з морським повітрям, але умови відпочинку доволі комфортні. Переваги – недалека відстань і доставка у табір станційними автобусами, якісні послуги за помірні ціни.

- Михайле Володимировичу, наскільки достатнім є фінансування саме цього аспекту роботи профспілки  літнього оздоровлення дітей і дорослих?

- Явно недостатнє. Якщо раніше воно складало 1.5% від фонду оплати праці, то тепер ще менше через відсутність коштів на такі форми роботи в тарифі на електроенергію. Зусиллями переговорів профспілок з адміністрацією компанії вдалося досягти певного результату, але суми, на які можемо розраховувати, не співмірні з реальними потребами. Отож, використовуємо всі варіанти, аби не втратити позиції попередніх років. Доброю підмогою тут є кошти Фонду соціального страхування, наприклад.

- Наскільки вчасними є розрахунки з оздоровницями за надані послуги?

- У 2011 році проплату стовідсотково закрили фактично в останні дні, у минулому  цього повторити не вдалося і свої договірні зобов’язання ми виконали тільки на початку 2013 року. Звичайно від цього не зростає довіра до нас, як ділових партнерів, але поки що співпраця з оздоровчими закладами зберігається. Залишаємося оптимістами і сподіваємося що цьогоріч наші борги не переповзуть у 2014 і за всі путівки розрахуємося.

- Повернімося до дитячого оздоровлення. Які ще перепони, окрім недостатнього фінансування, виникають у питанні організації літнього відпочинку?

- Суттєво ускладнює реалізацію цього питання «Укрзалізниця», маю на увазі введення іменних квитків на поїзди. З урахуванням того, що в південному напрямку нашою територією курсує лише один («Ковель-Сімферополь»), їх доводиться купувати завчасно. Але навіть за 45 діб, як тільки починається попередній продаж квитків, вони не завжди є в наявності. За такий термін часу відбувається чимало змін, в силу різних причин маємо певні відмови від поїздок у табір, а іменний квиток уже придбаний. Отож, є певний клопіт.

- Як розрулюєте ситуацію, коли попит  на путівки перевищує можливості?

- Усі заяви розглядає комісія профкому по роботі з дітьми і шефській роботі. Перевагу надаємо тим працівникам, котрі мають тривалий стаж на ХАЕС. Інший показник – кількість путівок, якими скористалися діти протягом певного часу.

Досконалим такий підхід назвати не можна, назріла потреба переглянути його і визначитися з новим алгоритмом розподілу путівок.

- Трагічний випадок у кримській «Юності» не породив остраху в батьків відправляти дітей далеко від дому?

 - Такий острах присутній завжди, адже на певний час діти залишаються без нагляду батьків. Вони хвилюються за добові переїзди до місця відпочинку й назад, за умови проживання і харчування, за спокусу поласувати південними смаколиками,  щедро пропонованими місцевими торговцями і ризик підхопити якусь недугу через неякісний продукт. Такі хвилювання цілком природні. Якщо ж говорити про заклади, в які ми відправляємо дітей, то підстав для переживань нема. Усі вони технічно і матеріально готові до прийому відпочивальників, забезпечені кваліфікованим персоналом, мають чудову базу, пропонують цілу низку пізнавально-розважальних програм. Оздоровниці перевірені часом, і добре зарекомендували себе. З сумнівними закладами ми не співпрацюємо.

Ольга Сокол