Дим цигарок ментоловий б’є по печінці і в голову

В останній день весни у всьому світі  відзначають день проти тютюнопаління. Куріння – глобальна проблема охорони здоров’я поряд з алкоголізмом, наркоманією, токсикоманією. В Міжнародній класифікації хвороб Всесвітньої організації охорони здоров’я куріння класифікують як захворювання.

Все більше фактів говорить про тютюн як про “наймасовішого вбивцю” у світі. Ціна, яку доводиться платити людству за тютюнопаління, – це величезні втрати, спричинені через хвороби, що завдають значної шкоди демографічній ситуації в суспільстві, сприяють зниженню трудового потенціалу країни. Паління спричиняє 30% всіх випадків смерті від онкологічних захворювань і 90% всіх випадків захворювання раком легень. Випадки смертей від серцево-судинних хвороб серед курців у 2 рази вищі, ніж серед тих, хто не палить.                Відповідно до оцінок ВООЗ нині у світі нараховується 1,2 мільярда курців. Із них 230 мільйонів – жінки. 5,4 мільйона курців щорічно помирають від хвороб, викликаних вживанням тютюну.

За даними ВООЗ Україна знаходиться на 11 місці серед усіх країн по вживанню сигарет. В Україні більше 10 млн. активних курців, тобто 1/3 працездатного населення. Щорічно від куріння Україна втрачає 100 – 120 тисяч осіб, що становить 13% усіх смертей. Із них 10 тисяч - від пасивного куріння.

Коли людина вперше торкається сигарети, вона не замислюється про ті важкі наслідки, до яких може призвести куріння. Легковажно ставлячись до свого здоров'я, курець вважає себе невразливим, тим більше, що наслідки куріння позначаються не відразу, а через кілька років.

У процесі викурювання сигарети відбувається згорання тютюну й паперу при високій температурі. Дим, що втягується курцем, містить біля трьох тисяч відомих нам складових елементів  речовин, в тому числі: окис вуглецю, сажу, бензопірен, мурашину, синильні кислоти, миш'як, аміак, сірководень, ацетилен, радіоактивні елементи. При згорянні 20 г тютюну виділяється 1,2 мг ціанідів, 1,2 мг сірководню, 640 мг аміаку, 920 мг чадного газу, майже 1 г дьогтю, що складається з різних смол. Жоден фільтр не затримує навіть половину цих токсичних речовин, і вони потрапляють на величезну внутрішню поверхню, де пошкоджують клітини альвеол та капілярів, а потім надходять у кров.

Викурювання однієї сигарети еквівалентне перебуванню на жвавій автомагістралі протягом 36 годин.

Органи дихання першими приймають на себе тютюнову атаку. І страждають вони найчастіше. Проходячи через дихальні шляхи, тютюновий дим викликає подразнення, запалення слизових оболонок зіву, носоглотки, трахеї, бронхів, що може спровокувати розвиток бронхіальної астми, а хронічний бронхіт, що супроводжується виснажливим кашлем, - доля всіх курців. Безперечно, встановлений також зв'язок між курінням і частотою захворювань на рак губи, язика, гортані, трахеї, бронхів, легенів. При дії на організм складних сумішей токсичних сполук (таких, як тютюновий дим), компоненти, що входять до його складу  можуть багаторазово посилювати шкідливу дію один одного. Так, наприклад, чадний газ або тонкодисперсні частинки диму, не володіючи мутагенною активністю, все ж сприяють утворенню пухлинних клітин в бронхах і легенях за рахунок порушення роботи місцевої імунної системи (наприклад, пригнічують активність альвеолярних макрофагів).

В останнє десятиліття все більше занепокоєння вчених і практичних лікарів викликає згубний вплив, який надають компоненти тютюнового диму на серцево-судинну систему. Ураження серця і судин у людей, які багато і систематично палять, як правило, є наслідком порушення нервової і гуморальної регуляції діяльності серцево-судинної системи.   Підраховано, що серце людини, яка палить і робить за добу на 12-15 тисяч скорочень більше, ніж серце некурящого. Сам по собі такий режим неекономічний, оскільки зайве постійне навантаження веде до передчасного зношування серцевого м'яза, судин, підвищення артеріального тиску. Але становище ускладнюється тим, що міокард не отримує тієї кількості кисню, яка необхідна йому при такій інтенсивній роботі. Обумовлено це двома причинами.

 По-перше, коронарні судини курця спазмовані,  і, отже, приплив крові по них дуже ускладнений. А по-друге, кров, що циркулює в організмі курця, бідна киснем, тому що 10% гемоглобіну виключені з дихального процесу, вони змушені нести на собі «мертвий вантаж» - молекули чадного газу.

 Все це сприяє ранньому розвитку  ішемічної хвороби серця, стенокардії у курців. І цілком обгрунтовано серед факторів ризику інфаркту міокарда фахівці одним з перших називають куріння. Це підтверджує і статистика індустріально розвинених країн: інфаркти в порівняно молодому віці - 40 - 50 років - бувають майже без винятку у курців.

 У любителів тютюну набагато важче, ніж у некурящих, протікає гіпертонічна хвороба: більш часто ускладнюється гіпертонічним кризом, порушенням мозкового кровообігу - інсультом.

Куріння є одним з основних причин розвитку такого важкого захворювання, як облітеруючий ендартеріїт. При цій хворобі уражається судинна система ніг, іноді аж до повної облітерації (закриття просвіту)  судин і виникнення гангрени. У людей, що не отруюють себе тютюном, це захворювання зустрічається вкрай рідко.  Порівняйте 14% випадків у курців проти 0,3% у некурящих. Ці цифри отримані при обстеженні великої групи хворих.

Нікотин та інші компоненти тютюну вражають також органи травлення. Наукові дослідження та клінічні спостереження незаперечно свідчать: багаторічне паління сприяє виникненню виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки.

 У людини, яка курить багато і протягом тривалого часу, судини шлунка перебувають у стані пості­йного спазму. У результаті тканини погано забезпечуються киснем і живильними речовинами, порушується секреція шлункового соку. І в результаті - гастрит або виразкова хвороба. В одній з московських клінік було проведено обстеження, яке показало, що у 69% хворих на виразкову хворобу розвиток захворювання мав прямий зв'язок з курінням. З числа оперованих в цій клініці з приводу такого небезпечного ускладнення, як прорив виразки, близько 90% становили завзяті курці.

 Звуження судин у статевих залозах під впливом паління негативно позначається на розмноженні та дозріванні статевих клітин як у чоловіків, так і у жінок, а у вагітних викликає кисневе голодування плода і зумовлює ускладнення протягом внутрішньоутробного розвитку і під час пологів. Надходження канцерогенів (ароматичних сполук, радіоактивних речовин) через плаценту призводить до появи спадкових захворювань, тому що змінюється послідовність нуклеїнових кислот, на яких зберігається інформація про всі ознаки організму.

Значний вплив нікотину  і на центральну нервову систему. При цьому спостерігається двофаз­ність дії: спочатку виникає короткочасна фаза збудження, а потім - тривале гальмування. Унаслідок впливу нікотину на кору головного мозку помітно змінюється суб'єктивний стан. Як і всякий наркотичний засіб, при курінні тютюн викликає короткочасну стадію ейфорії. Короткочасне збудження розумової діяльності зумовлене дією не тільки нікотину, але й роздратуванням нервових закінчень порожнини рота і дихальних шляхів агресивними компонентами тютюнового диму і рефлекторним впливом на мозковий кровообіг. У великих дозах нікотин викликає судоми.

Але підступність нікотину не тільки в цьому. При тривалому палінні мозок звикає до постійних нікотинових подачок. У випадку припинення надходження в орга­нізм нікотину в курця розвиваються явища абстиненції, тобто тяжкі фізичні й психічні розлади, що знімаються або полегшуються після прийому чергової дози нікотину.

У підсумку треба сказати, що тютюн - це отрута повільної дії, він руйнує організм зсередини, протягом багатьох років. Мало того,  курець губить не тільки себе, але і людей, які його оточують, адже в димі від тютюну міститься близько 200 шкідливих речовин, які отруюють людину і навколишнє середовище.

 Куріння найбільшим чином підриває здоров'я людини.  Ніхто не повинен добровільно руйнувати свій організм. Здоровий спосіб життя – завдання для кожної людини.

Євгенія Фаб’янчук,

начальник відділу

охорони здоров’я