Знання працюють на безпеку

Завершила свою роботу на Хмельницькій АЕС місія технічної підтримки ВАО АЕС – МЦ «Організація робіт за системою ядерних знань», експерти якої працювали тут на збіглому тижні. На організаційній зустрічі з експертами заступник головного інженера ХАЕС з експлуатації Олександр Клєпов наголосив, що система управління знаннями на часі, і з кожним роком стає все актуальнішою. Атомні електростанції переживають ситуацію, коли велика плеяда фахівців з дипломом радянського зразка, плідно відпрацювавши на підприємстві, залишають його ряди. Зміна поколінь потребує передачі накопиченого досвіду і знань, набутих персоналом в процесі експлуатації об’єкта. Якою б досконалою не була наявна документація, як би скрупульозно вона не готувалася, багаж знань людей, котрі віддали роботі на АЕС не одне десятиліття, нічим не замінити. Отож, треба подбати, аби він не був втрачений і надалі працював на безпеку.

В унісон Олександру Веніаміновичу говорив і керівник команди експертів радник Московського центру ВАО АЕС Сергій Абдулаєв (на знімку). Оскільки місія була заявлена станцією як навчальна, то експерти працювали саме в такому ключі. Теоретичний курс про систему управління знаннями вони підкріплювали прикладами з практики, які успішно використовуються, зокрема на словацькій АЕС «Моховце». С.Абдулаєв зауважив, що місія спрямована на підвищення безпеки, адже система управління знаннями працює саме на такий результат. Якщо ж станція про це дбає, значить вона, за його словами, самоудосконалюється.

Олександр Клєпов зробив короткий огляд основної діяльності підприємства в поточному році і з початку експлуатації, зосередившись на питаннях підвищення безпеки, охорони праці, впливу на довкілля, важливості людського фактора в процесі роботи тощо.

Ольга Сокол

Фото Віктора Гусарова