Легкоатлетичні здобутки Олександра Краснова

Вікторія Ткачук – перша з нетішинських легкоатлеток, в послужному списку якої звання чемпіонки України, бронзова медаль європейської першості. Лише п’ятнадцять сотих секунди не вистачило їй для подолання нормативу, що дозволяє брати участь у чемпіонаті світу. Правда, у цьому сезоні вона ще має кілька офіційних стартів, аби пробитись в еліту.

Ми зустрілись з першим тренером Вікторії Олександром Красновим, який понад 20 років готує бігунів у місцевій комплексній дитячо-юнацькій спортивній школі, виплекав плеяду гарних спринтерів та стаєрів. З 1993 року він у Нетішині. Потрапив сюди «за протекцією» першого керівника місцевої спортивної школи Михайла Трофимчука, якому сподобались погляди молодого вихованця Київського інституту фізкультури. Відтак почалась плідна наполеглива праця. Як засвідчує наш співрозмовник, зростання приходить разом із підготовленими спортсменами. Для нього це третя хвиля вихованців, черговий виток переосмислення тренувального процесу. Певних успіхів досягли його учні. Підготовлено два майстри спорту, плеяду кандидатів у майстри. Перший успіх запам’ятався, бо через два роки після входження  Олександра у професію, вихованці ДЮСШ Нетішина увійшли в шістку кращих у державі! Та легка атлетика лише так називається,  насправді це важка, виснажлива праця з багатьма психологічними нюансами, це суворий режим тренувань і навіть харчування.

Відгукуючись про свою найтитулованішу вихованку, тренер відзначає, що Вікторія прийшла з групою малюків 2007 року. Разом з подругами Людмилою Потапенко (нині майстер спорту) і Яною Пятківською вирізнялась фізичними даними. Вже у 6 класі в своїй віковій категорії вона виграла районні, обласні, республіканські змагання. Потім була невеличка перерва у змагальному тренувальному циклі. Але з 10 класу Вікторія знову в числі кращих.

-Треба віддати належне батькам, - наполягає тренер. - Вони забезпечували фінансування змагань, допомагали їй при виборі життєвої дороги. І Вікторія була переможницею фестивалю бігу у Львові, виграла Кубок Поділля, інші престижні змагання. А одного разу не послухала батьків і услід за Людмилою Потапенко поїхала у Донецький спортінтернат, аби шліфувати майстерність. Дуже швидко виконала норматив кандидата у майстри спорту, потрапила у збірну України. Надзвичайно сильно додала у майстерності, особливо коли перейшла на такий технічно складний вид бігу, як 400 метрів з бар’єрами. Здолала майстерський норматив, була кращою на ряді міжнародних змагань. Зрештою підійшла до нормативів елітного дивізіону. Зауважимо, що цьогоріч на Кубку України з легкої атлетики вона вибігла з результату, який потрібен для старту на чемпіонаті світу, та не всі змагання зараховуються у скарбничку. Гарні секунди демонструє у «гладкому»  бігові на чьотирьохсотметрівці. Спортсменці тільки двадцять років, а, значить, і потенціал надзвичайно потужний. І присвоєння їй звання майстра спорту міжнародного класу (документи на затвердженні) лише підштовхне до чергових вершин.

Олександр Краснов засвідчив, що нині у секціях легкої атлетики Нетішинської КДЮСШ займається близько ста дітлахів. Це учні 4-11 класів. «Напрацьовуємо не лише суто бігові навички, але й розвиваємо координацію, силу, вправність. Є потенційно гарні спортсмени, але часто у справу втручаються батьки, які стверджують, що легка атлетика перешкоджає гарному навчанню в школі. Та я не знаю випадку, коли наполеглива людина не могла б поєднати фізичний гарт і навчання. Це часто медвежа послуга дітям», - резюмує тренер.

Ми знаємо, що документи на присвоєння Олександру Краснову звання заслужений тренер України вже дістались високих кабінетів. Сподіваємось, фаховість тренера буде засвідчена найближчим часом, а подальше зростання його і вихованців принесе чергову славу Нетішину.

Віктор Гусаров

Фото автора