Мистецтво поєдналось із природньою красою

Під час презентації у Нетішинському Палаці культури творчості нашої землячки Світлани Лелях, директор Млинівського краєзнавчого музею Катерина Тимощук запропонувала організувати персональну виставку художніх робіт у місті над Іквою. Потім відбулися перемовини із художницею і почалася підготовка до відкриття нової виставки.

Кожен, хто вперше відвідує селище Млинів, неодмінно заворожується місцевими краєвидами. Ось річка Іква, яка на території міста утворила велике водосховище. Вода тут чиста. Окремими острівцями видніються лілії, біля яких  можна побачити рибалок на човні. До самого плеса нагинають свої віти верби.

Після переїзду мосту відкривається територія великого парку, що належав панській родині Ходкевичів. Тут збереглися і архітектурні споруди, яким вже кілька століть. Можна побачити трапезну, де вельможі влаштовували бенкети. На відстані п’ятидесяти метрів стоїть великий палац, на фронтоні якого зберігся декор від колишніх майстрів. Саме ця споруда стала базою для створення Млинівського краєзнавчого музею.

На території парку розташований ще один заклад – Млинівський державний техніко-економічний коледж. Тут щорічно майже шістсот учнів опановують такі спеціальності, як «Рибне господарство та аквакультура», «Бджільництво», «Ветеринарна медицина», «Бухгалтерський облік», «Обслуговування комп’ютерних мереж та систем». Протягом п’ятидесяти років він мав іншу назву – Млинівський ветеринарний технікум. Автору цих рядків у 1983 році після закінчення восьмого класу поталанило стати учнем цього відомого навчального закладу, а у місцевій районній газеті був зроблений дебют на шляху в журналістику.

 За останнє десятиліття тут відбулись значні зміни. На території біля центрального входу до коледжу обладнані фонтани із численними статуями відомих мислителів античного періоду. Завітавши на паркову територію,  можна спостерігати ціле казкове містечко. Тут є чудернацькі будиночки із парканами, дерев’яні статуї  тварин і багато-багато вуликів класичної форми. Після залюбування цією красою, звертаєш увагу на краєвид, який відкривається на березі Ікви.  У 1959 році тут проходили зйомки відомого художнього фільму за однойменною повістю Володимира Короленка «Сліпий музикант». Красою містечка у ті роки любувався молодий актор Василь Бронєвой, який зіграв роль головного героя у юності.

Багатьом жителям Млинова добре відомий і Нетішин. Принаймні вісім років поспіль триває активна співпраця між Хме­льницькою АЕС та міс­цевим коледжем. Студенти мали можли­вість не тільки познайомитись із роботою енергетичного об’єкта, а побачити діяльність так званих допоміжних підрозді­лів, серед яких – дільниця біомеліорації, яка займається розведенням риб-біомеліораторів. Для майбутніх рибників демонструвалось обладнання, за допомогою якого проводиться запліднення ікри та вирощування ма­лька до встановлених розмірів. Викладачі коледжу Василь Сироватка та Валерій Милянчук постійно наголошують на великому значенні подібних пізнавальних екс­­курсій.

Поки тривали спогади про студент­­ські ро­ки, прийшов час від­крит­тя персональної виставки Світлани Лелях. На виставку завітали очільники місцевої влади – голова райдерж­адміністрації Алла Черній та голова райради Володимир Тутевич, керівники підрозділів територіальної громади, представники Хмельницької АЕС та «Управління будівництва Хмельницької АЕС», гості з Млинівського району.

За словами директора Млинівського краєзнавчого музею Катерини Тимощук, приємно, що Світлана Лелях дала згоду продемонструвати для млинівчан виставку власних робіт, які виконані за технологією крапкової графіки на кольоро- вому металі. Тут можна побачити портрети Тараса Шевченка, Лесі Українки, Миколи Островського, друзів Світлани Мефодіївни. На оглядини виставлені композиції із кольорового скла. Виставка в цілому має тематичний напрям, бо присвячена 200-річчю від Дня народження Великого Кобзаря. Творчий доробок Світлани Лелях вже було презентовано у Новоград-Волинському, Корці, Хмельницькому, Славуті, Шепетівці, Нетішині.

Коли Світлана Лелях приймала щирі вітання від вдячних учасників її персональної виставки, у художниці виникла ідея – новою художньою технологією відтворити образ графа Ходкевича, який залишив після себе не тільки архітектурні споруди, що стали візитівкою Млинова, а й чудовий парк із прадавніми липами. За словами художниці,  місцевість ця має позитивну ауру і спонукає до нових творчих злетів.

Олександр Шустерук

Фото автора