Нас ставлять за приклад іншим

На збіглому тижні на ХАЕС проходила планова всебічна перевірка дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та стану промислової безпеки. Її здійснювала комісія територіального управління Держгірпромнагляду у Хмельницькій області. Начальник державної інспекції нагляду в промисловості та за об`єктами підвищеної небезпеки, заступник голови комісії Є.К.Капцевич (на знім­ку) у розмові з журналістами поділився колом питань, які стануть предметом перевірки. Вона проводиться щорічно і охоплює як основні, так і допоміжні підрозділи, оскільки атомна електростанція є підприємством підвищеної небезпеки загалом. Отож комісія, зокрема, проінспектує процес дерево- та металообробки, верстатний парк. Зрозуміло, що найбільше це стосуватиметься енергоремонтного підрозділу, хоча цікавитиметься комісія і станом справ у допоміжних цехах і приміщеннях, безпосередньо роботою відділу охорони праці. Будуть проаналізовані також результати попередніх  перевірок та виконання намічених заходів, зокрема і тих, що були запропоновані в ході розслідувань нещасних випадків.

Жорсткий контроль за дотриманням вимог з охорони праці, за словами Євгена Казимировича, не чиясь забаганка, а необхідність викликана життям. Ось, наприклад, місяць тому в галузі енергетики стався прикрий випадок, що призвів до смерті працівника обленерго. Допущені ним помилки справляють враження новачка в енергетиці, хоча насправді чоловік мав великий досвід роботи та відповідну освіту.

Співрозмовник від­зна­чає, що питання охорони праці на Хмельницькій АЕС знаходяться на високому рівні. Запорукою цьому є розуміння проблеми керівництвом підприємства, досвідчений кадровий потенціал, який добросовісно виконує свої обов`язки, належне фінансування. Та й сама специфіка виробництва зобов`язує адміністрацію і персонал до високої відповідальності, іншого просто не дозволено. Рівень виконання законодавчих вимог та організацію безпечної роботи на ХАЕС Є.К.Капцевич ставить у приклад іншим підприємствам. Сподіваємося, що такі ж оптимі­стичні враження про нашу станцію залишаться у нього після проведеної нині перевірки.

Ольга Сокол

Фото Віталія Ляшука