При спорудженні 3-го і 4-го блоків ХАЕС будуть використані старі конструкції
 
При спорудженні третього і четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС будуть використані існуючі конструкції, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький.
"У травні приїжджали російські експерти, був наш регулятор, була наша робоча група з" Енергоатому ", вони безпосередньо відпрацювали кілька тижнів на тих конструкціях, які є. Прийнято рішення про використання цих конструкцій", - сказав він.
За його словами, сторони знайшли компромісні рішення про наявність технічної можливості застосування існуючих конструкцій при спорудженні енергоблоків Хмельницької АЕС.
"Навіть у зв'язку з тим, що зараз проходить посилення з безпеки будівництва енергоблоку типу В-392, ми знайшли ті компромісні рішення, які треба ще доопрацювати, чим ми і займемося протягом місяця, а саме посилення безпеки на проекті, який був вже затверджений , технічна можливість є. Наші російські колеги застосували ці рішення при будівництві нових блоків на Ростовській АЕС ", - зазначив міністр.
Як повідомлялося, техніко-економічне обгрунтування (ТЕО) будівництва третього і четвертого блоків Хмельницької АЕС передбачає установку ректора типу ВВЕР-1000 проекту В-392, розробленого ОКБ "Гідропрес" (РФ).
Основне обладнання проекту В-392 використовувалося при реалізації проектів В-412 і В-428 (індійська АЕС "Куданкулам" і китайська АЕС "Тяньвань"). Крім того, його планувалося використовувати при реалізації проекту В-466Б (болгарська АЕС "Белене").
Україна і Росія 9 червня 2010 підписали міжурядову угоду про співробітництво у спорудженні третього і четвертого енергоблоків ХАЕС. Документ передбачає, що російська сторона забезпечує організацію фінансування в обсязі, необхідному для проектування будівництва і введення в експлуатацію блоків.
У вересні 2012 року Верховна Рада прийняла закон про будівництво двох енергоблоків Хмельницької загальною вартістю 39 млрд 566 294 000 грн. Переговори про умови кредитування добудови енергоблоків ХАЕС ведуться до цих пір.