Про тарифи, встановлення лічильників тепла та роль самоорганізації в цьому процесі

У часи, коли підняття тарифів на житлово-комунальні послуги, яке відбувається з 1 квітня в Україні, спровокувало бурю емоцій, невдоволень та протестів, в «благополучному» Нетішині ніби все виглядає спокійно та мирно. Але підняття тарифів на опалення та воду місту атомників уникнути не вдалося, оскільки з недавніх пір органи місцевого самоврядування відсторонені від прийняття рішень в цій сфері - усі рішення приймає Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Із 1 квітня 2015 року двома постановами НКРЕКП від  31.03.2015 №1163 та від 31.03.2015 №1169 для ДП «НАЕК Енергоатом» змінено тарифи для населення наступним чином:

Найменування послуги

Тариф, грн

Зміна, %

до
1.04.2015 р

після 1.04.2015 р

теплова енергія (за 1 Гкал) з ПДВ

74,85

104,47

+39,6%

централізоване постачання гарячої води (за 1 куб.м)
з ПДВ:

 

 

 

  • за умов підключення рушникосушильників до систем гарячого водопостачання (за 1 куб.м):

6,08

9,91

+63,0%

  • за відсутності рушникосушильників (за 1 куб.м):

5,77

9,44

+63,6%

Для провадження діяльності в сфері тепло- та водопостачання суб’єкти діяльності, що отримують на цю діяльність ліцензію (ліцензіати), подають в НКРЕКП інвестиційну програму, заходи якої насамперед спрямовані на встановлення засобів обліку тепла і води.

Обсяг та джерела фінансування інвестиційної програми ВП «Хмельницька АЕС» в сфері транспортування та постачання теплової енергії (надалі – інвестиційна програма) на 2015 рік наступні: амортизаційні відрахування діяльності з транспортування та постачання теплової енергії 2014 року по ВП «Хмельницька АЕС»  в сумі 478 тис.грн. без ПДВ.

На встановлення  лічильників ВП ХАЕС було отримано дозвіл від виконавчого комітету Нетішинської міської ради від 24.07.2014 р. №232/2014. Заходами інвестиційної програми на 2015 рік передбачено виконання першого етапу – розробки проектно-кошторисної документації на обладнання приладами обліку вводів мереж в багатоповерхові житлові будинки міста, в тому числі проведення експертизи проектної документації.

Станом на 01.01.2015 загальнобудинковими засобами обліку необхідно обладнати 96 будинків
м. Нетішин. Попередньо КГ ВП ХАЕС визначено встановлювати багатоканальні ультразвукові тепловодолічильники типу «Ергомера-625-АВ-А-1» з можливістю обліковувати обсяги теплової енергії, гарячого та холодного водопостачання на кожен житловий будинок. Типи та комплектації засобів обліку будуть вибрані в залежності від кількості вводів мереж у житлові будинки та відповідно до діаметрів мереж.

Кошти у 2015 р. будуть розподілені наступним чином:

1. Розробка проектно-кошторисної документації на обладнання приладами обліку вводів мереж в багатоповерхові житлові будинки міста, в тому числі проведення експертизи проектної документації – 384 тис. грн.

2. Придбання запірної арматури Dy50-100 для встановлення її в місцях подальшого монтажу засобів обліку на вводах мереж в житлові будинки – 94 тис. грн.

Проектно-кошторисною документацією для забезпечення обліку теплової енергії на житлових будинках має бути заплановано:

- оснащення будинків приладами обліку; 

- облаштування вузлів вводу запірно-регулюючою арматурою;

- облаштування витратомірів вузлів обліку прямими ділянками;

-  встановлення і налагодження системи диспетчеризації передачі даних засобів обліку;

- налагодження і метрологічна атестація вузла обліку.

Роботи з постачання, монтажу, налагодження та метрологічної атестації засобів обліку теплової енергії та води будуть виконуватися згідно з розробленою проектною документацією та у відповідності до укладеного договору з підрядною організацією.

Результати реалізації заходів, передбачених інвестиційною програмою для громади міста Нетішина і сторонніх споживачів:

забезпечення прозорості роботи підприємства та процедури формування тарифів, створення справедливої системи оплати за спожиті комунальні послуги, створення умов для економного використання ресурсів та впровадження енергозберігаючих заходів, що дозволить в майбутньому зменшити загальні витрати при транспортуванні теплової енергії та вплине на покращення рівня життя населення внаслідок скорочення витрат на оплату спожитих ресурсів.

Виходячи із кількості коштів інвестиційної програми, вартості вузла обліку, загальної кількості багатоквартирних будинків міста, у КГ ВП ХАЕС виникло питання щодо необхідності вибору будинків, у яких плануватиметься установка лічильників. Крім того виник ряд питань щодо права власності на засоби обліку. З одного боку прилади будуть складовою частиною цілісного майнового комплексу будинку, який належить співвласникам будинку, з другого - обслуговування та ремонт, демонтаж, транспортування на повірку, повірку, монтаж після повірки лічильника оплачує його власник  або балансоутримувач.

По всіх цих питаннях в результаті звернення КГ ВП ХАЕС до міського голови 18 березня 2015 року відбулися слухання, організовані радою будинкових комітетів міста за участю мешканців міста, голів будинкових комітетів, заступника головного інженера КГ ВП ХАЕС С. А. Третяка, головного інженера КП НМР ЖКО Л.Р. Добровольського, фахівців КП НМР ЖКО, керівника відділу комунального господарства виконкому Нетішинської міської ради Т.Б. Славинської.

С. А. Третяк доніс до присутніх інформацію щодо вибору обладнання для вузлів обліку. Також було надано аналіз оплати за спожите тепло будинками, які обладнані лічильником та які не обладнані. Для будинків, які не обладнані лічильниками, нарахування за спожите тепло відбувається по нормі споживання теплової енергії на 1 кв.м опалювальної площі житла. Дана норма розрахована на підставі норм «КТМ 204 Україна 244-94» і для нашого кліматичного регіону складає 0,148 Гкал/1 кв.м. за опалювальний сезон (6 місяців), тобто
0,0247 Гкал/1 кв.м в місяць. В залежності від якості теплоізоляції будівельних конструкцій та стану мереж, у будинках, які вже співвласники за свій кошт обладнали лічильниками чи лічильники були здані в експлуатацію разом з будинком (Михайлова 2, Варшавська 21, Варшавська 3а, Шевченка 26, Енергетиків 1) споживання тепла склало в середньому
0,0193 Гкал/1 кв.м в місяць (за опалювальний сезон 2014-2015). Тобто власники квартир в будинках, обладнаних лічильниками тепла, заплатили в середньому на 21,8% менше за опалення в сезоні 2014-2015. Також в ході наради розглядалися питання згоди співвласників будинків на встановлення лічильників, права власності на вузли обліку, питання різного технічного стану мереж опалення у різних мікрорайонах міста, питання нарахування за споживання води по загальному лічильнику, тощо.


В результаті обговорення вищевказаних питань учасники слухань прийшли до таких висновків:

  • лічильники є засобами обліку, а не засобами енергозбереження чи економії коштів, але їх встановлення стимулює впровадження заходів з енергозбереження в будинку;
  • співвласники будинку мають свідомо йти на прийняття рішення про установку  лічильника на підставі обстеження технічного стану конструкцій та мереж опалення будинку;
  • пріоритет у встановленні лічильників буде надано тим будинкам, у яких вже з’явилися органи самоорганізації (ОСББ, ОСН чи активи будинків), оскільки вони в змозі організувати об’єктивне обстеження технічного стану будинку і мереж опалення, організувати опитування серед співвласників будинку щодо прийняття рішення по установці лічильника, а також в подальшому брати участь в зніманні показів;
  • для включення будинку в перелік претендентів на установку лічильника необхідна заява від вповноваженої особи будинку (Старшого будинку) на ім’я начальника КГ ВП ХАЕС.

На даний час після обговорення протягом місяця серед співвласників будинків питання установки лічильників, більшість співвласників висловлюється за зміну проекту вузлів обліку і включення до його складу обладнання погодної автоматики регулювання (регулювання розходу теплоносія в залежності від температури повітря навколишнього середовища).

Серед будинків, де створені будинкові комітети, частина вже обладнана лічильниками, тому для інших будинків міста теж є шанс стати претендентами на установку лічильника за вищевказаною процедурою.

 Роман Кузів