Рятує армію громада

Останні події в Україні стали найбезпристраснішим аудитором для нашого суспільства на предмет його готовності до зовнішніх загроз, безпощадно оголивши величезний клубок проблем в системі Збройних Сил. Державний бю­джет виявився занадто слабким, аби задовольнити потреби армії в коштах на озброєння, обмундирування, харчування та інші соціальні складові життєдіяльності, а відтак боєздатності. Клич до громади з проханням допомогти був почутий. Хто не міг або не знав куди переказати кошти, взявся відправляти смс-повідомлення і телефонувати на №565, автоматично віддаючи зі своїх рахунків жертовні п’ять гривень. Таких і справді було багато, сподіваючись, що з миру по нитці нашкребуть для армії певну суму.

Так само багато бажаючих включилися у збір продуктів, засобів особистої гігієни тощо. Це стало справжнісінькою всеукраїнською толокою, адже проходили подібні акції як у великих містах, так і найвіддаленіших селах. Стала свідком як це робилося у моєму рідному селі на Волині. Варто було місцевому священику під час недільної проповіді сказати про необхідність підсобити хто чим може українській армії, як відразу після служби до місця збору продовольства потягнулися, що називається старе і мале кожен зі своєю поклажею. Окрім продуктів селяни приносили й гроші.

Не були осторонь проти матеріальної підтримки національних Збройних Сил працівники Хмельницької АЕС. Першими проявили таку ініціативу члени міської благодійної органі­зації «Екіпаж» та відділення Всеукраїнської асоціації ветеранів-підводників, оголосивши про збір коштів для екіпажів заблокованих у Криму кораблів. Її підтримали не тільки колишні моряки, кожного дня все нові люди пропонували свої кревні. Благодійна акція знайшла підтримку і в нашому невеличкому редакційному колективі. Загалом «Екіпажу» вдалося зібрати та переказати на відповідні рахунки 52 тисячі гривень. Варто зауважити, що ініціатори безпосередньо контактували з командирами екіпажів та військових частин і зібрані кошти не ходили манівцями, а переказувалися напряму. Акція благодійної допомоги українським морякам, їх родинам та евакуйованим з Криму і тимчасово розселеним, зокрема, на Київщині та в Миколаєві триває. Хто має намір долучитися до неї, запропонувати грошову допомогу чи побутові речі (одяг, постільна білизна, електроприлади тощо) детальну інформацію можуть отримати за контактними телефонами: 6-25-42 (І.А.Дмитрук) та 6-20-04 (С.І.Романко). Вже наступного тижня організатори мають намір передати зібране адресатам.

Чимало атомників виявили бажання допомогти українській армії, скориставшись можливістю переказати кошти через відрахування з заробітної плати, подавши відповідні заяви. У такий спосіб працівники ХАЕС переказали 272 тисячі 470 гривень.

Суспільство підставило своє плече, розумі­ючи всю складність ситуації і можливі загрози для подальшої долі країни, її цілісності. Впевнена, що допомога могла бути набагато більшою, якби не цілковита зневіра людей, що зібрані кошти будуть спрямовані за адресою. Міністерство оборони, вустами її керівників запевняє, що вони справді будуть використані на потреби армії. Нам усім щиро хочеться у це вірити.

Ольга Сокол