У середовищі вогню та диму

Від виникнення надзвичайних ситуацій не застрахований практично жоден технічний об’єкт. Саме тому на Хмельницькій АЕС щорічно проводяться комплексні пожежно-тактичні навчання за участю як місцевих вогнеборців, так і підрозділів, які постійно дислокуються у містах, які знаходяться на території зони спостереження електростанції.

Днями на території проммайданчика Хмельницької АЕС знову можна було почути роботу двигунів потужної техніки, яка була направлена на гасіння умовної пожежі. За сценарієм, у результаті порушення технологічного процесу на другому енергоблоці сталася розгерметизація трубопроводу маслобака системи  ущільнення генератора з подальшим розлиттям мастила та його загоранням. Внаслідок пожежі виникло сильне задимлення, пожежа  стала загрожувати суміжним та вище розташованим приміщенням.

Зазвичай, першими будь-яке відхилення у роботі обладнання діючих енергоблоків Хмельницької АЕС фіксують працівники оперативного персоналу, інформація від яких без зволікань передається начальнику зміни станції, останній з свого боку повинен прийняти рішення про здійснення заходів з усунення нештатної ситуації. Відтак, коли надійшло повідомлення про загоряння масла на другому енерго­блоці, начальник зміни станції  повідомив у  ПЗЧ 7 ДПРЧ  про пожежу, дав команду В/Ч 3043 про допуск пожежно-рятувальних підрозділів 3 ДПРЗ на територію ВП ХАЕС через центральний вхід, а також приступив до видачі документів, на основі яких надається право на проникнення вогнеборців до відповідних технологічних ділянок.

Наслідки будь-якої пожежі важко передбачити, тому рятувальники намагаються використовувати максимальну кількість техніки та особового складу. Коли вони приступають до пожежогасіння, то неодмінно створюють своєрідний резерв.

Після прибуття на проммайданчик вогнеборці приступили до виконання професійних обов'язків. Бійці першого відділення 7 ДПРЧ приєднали магістральну лінію  до сухотруба та подали спеціальний ствол. На місце пожежі вони піднялися зовнішньою сходовою драбиною.

В ході розгортання є можливість зробити висновок, які саме бійці братимуть участь у ліквідації пожежі. В даному випадку це розрахунки, екіпіровані спеціальними засобами пожежогасіння, основним з яких є вогнетривкий скафандр та апарати забезпечення дихання. Тут інших варіантів не може бути, бо ж горіння масла на території майже сто квадратних метрів у закритому просторі спричиняє значне підвищення температури. Велику небезпеку для здоров'я кожного рятувальника становлять  продукти горіння, які розносяться у вигляді диму.

До прокладання магістральних ліній та подавання спеціальних стволів був залучений особовий склад інших відділень. Увагу учасників проведення пожежно-тактичних тренувань прикувала робота автоколінчастого піднімача, за допомогою якого вогнеборці доставляються на важкодоступні ділянки. Наразі такою став дах машзалу. Від штабу пожежно-тактичного навчання наді­йшла команда організувати протипожежний захист са­ме цієї території, бо виникла висока імовірність її пошкодження. Через кілька хвилин туди був доставлений сухотруб.

На підступах до корпусів другого енергоблока добре чути команди, які радіотелефонами передаються бійцям особового складу, що беруть участь у ліквідації умовної пожежі. Члени штабу майже похвилинно  фіксують перебіг подій, щоб контролювати процес лік­ві­дації пожежі. На основі отриманих повідомлень зрештою приймається рішення про успішну ліквідацію умовної аварії.

- Під час перебування у зоні пожежі ви використовували спеціальне спорядження. Наскільки воно ефективне? - звертаюсь до учасника пожежно-тактичних навчань майора Сергія Зінчука.

- Як свідчить практика, при виникненні пожеж не завжди вдається потрапити на ділянки поширення вогню без застосування спеці­ального спорядження. Ми використовуємо апарати захисту органів дихання, які виготовила німецька фірма «Драгер». Максимальний запас кисню у них розрахований на102 хвилини. За цей час кожен вогнеборець може виконати великий об’єм робіт з ліквідації пожежі.

Після загальної команди – «Пожежу ліквідовано» - про хід проведення комплексного пожежно-тактичного навчання розповів начальник 3-го державного пожежно-рятувального загону, полковник служби цивільного захисту Іван Козійчук. За його словами, при проведенні навчань удосконалено взаємодію відповідних служб, прийоми та способи гасіння пожеж, їх здатність реагувати на екстремальні події.

Олександр Шустерук

Фото автора