УКЛЕЯ ЗНОВУ УСПІХ ПРИНЕСЛА

У Нетішині відбулися змагання серед членів «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» зі спортивної риболовлі на поплавкову вудку.

Коли косять – дощу не просять. Не хотіли такої погоди і рибалки, які вирішили позмагатись у вправності володіння поплавковою вудкою. Коли вранці вони вийшли зі своїх домівок, щоб дістатись на територію водосховища, небо затягли темні хмари, з яких, мов з рогу достатку, заряснів дощ. Але такі погодні примхи не злякають тих, хто згоден заради чекання улову  переносити мороз і спеку. Важливо, щоб серед рибальських обладунків був відповідний одяг.

Ватага романтиків зібралась біля імпровізованого «штабу» спортивних змагань, очолюваного головою «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» Сергієм Онищуком. На столі розкладені невеликі аркуші паперу з номерами. Витягнув - маєш право на володіння територією. берега завдовжки п’ять метрів. Сама процедура нагадує шкільні чи вузівські іспити, лише з різницею, що у тих, хто бере номерки, від хвилювання не тремтять руки. Перший сектор дістався ветерану риболовлі і  енергетичної галузі Михайлу Воскобойнику. Він це сприйняв як знакову подію, мовляв, перший повинен бути першим. Що вже й казати, коли «тринадцятий номер» закріпився за неодноразовим призером спортивних рибалок Юрієм Савченком.

Усілякі забобони відходять на другий план, коли лунає команда про початок змагань. У всіх рибалок він майже однаковий – закидання корму в зону, де буде знаходитись гачок з наживкою.

Очікування рибалок виправдалось: перші улови затріпотіли у садках. Але така ситуація не у всіх - поплавок, мов заворожений, стоїть непохитно. Рибалки раз по раз спрямовують погляди у сектор, в якому закріпився Володимир Завадський. Йому нудьгувати ніколи, бо доводиться щораз знімати з гачка заповітну уклею. Не було сумнівів, що він зробить ставку саме на цю рибу. Вона хоча за розмірами поступається «стандартним» карасикам, але значна її кількість вже кілька разів давала можливість вправному рибалці підніматись на  сходинки п’єдесталу змагань. За «головну» рибу обрали уклею й інші учасники змагань. Довге гнучке вудлище з тонкою жилкою та чутливим поплавком є знаряддям ловлі. Уклея завжди пересувається табунами, заманити її можна лише постійною наявністю корму у верхній товщі води. Щедрими на його закидання  стали Кадим Каржау, Юрій Савченко, Олег Гей, Олександр Єсін, Федір Булько. Видно, що рибалки складають між собою конкуренцію. Інтенсивним годуванням риби захопився і Михайло Воскобойник. Для цього йому в пригоді стала спеціальна рибальська рогатка, за допомогою якої вда­ється доставити кормові кульки  на відстань двох десятків метрів. Нарешті фортуна повернулась обличчям,-  Михайло Воскобойник не приховував грайливих емоцій від упі­йманої красноперки.

У деяких секторах ситуація не змінилась,  садки осиротіло лежать на березі. Це, можливо, тому, що рибалки плекають надію на клювання риби з дна. Погодні умови не сприяють рухливості принаймні того ж заповітного карася. Але учасники змагань не здаються, бо одне вдале клювання може переломити хід змагань.

Чотири години демонстрації рибальської вправності збігли непомітно. Ось по береговій лінії крокує суддівська колегія, яка збирає для фіксації улови. Сергій Онищук разом із Степаном Пінчуком тим часом налаштовують електронну вагу. За розмірами целофанових пакетів із рибою стає зрозуміло, що конкуренція між учасниками змагань таки буде.

Нарешті кульмінація. Судді­вська колегія оголошує результати спортивної риболовлі. Мало хто сумнівався у майстерності Володимира Завадського. Він знову стає першим із результатом 2 кілограми 622 грами впійманої риби. На 313 грамів скромніший улов у Кадима Каржау і він лише на один грам (!) випередив Федора Булька. Виявляється, що й такі цікаві моменти трапляються у рибальському світі. Але третє місце було компенсоване ще однією номінацією – найбільша кількість рибин – 135 штук – виявилася саме у Федора Булька.

А у кого ж найбільша риба? У змаганнях взяла участь жителька Луганська Юлія Ровкач, якій через бойові дії у рідному місті довелося знайти прихисток у родині члена профкому Хмельницької АЕС Людмили Малько. Їй поталанило впіймати чотирьох линочків, один з яких став рекордним для змагань – 98 грамів. Суддівська колегія призом та дипломом відзначила ще одну жінку Інну Багінську, яка того дня святкувала день народження.

Імпровізованими аптекарями відчули себе члени суддівської колегії під час визначення володаря найменшої рибини. Після ретельного переважування все ж таки вдалося встановити переможця цієї «потішної» номінації. Приз дістався Володимиру Павлюку.

Організатори спортивної риболовлі подбали, щоб переможці змагань одержали не тільки кубки, дипломи, медалі, а й подарунки. Посприяли спонсори від нетішинського магазину «Мисливство та рибальство»   і «Все для рибалки» (підприємець Ігор Борійчук).  Він особисто презентував набори рибальських аксесуарів, один з яких був вручений і автору цих рядків за популяризацію у ЗМІ змагань зі спортивної риболовлі під егідою «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС.

У ході репортажу згадувалось про тринадцятий сектор Юрія Савченка. Треба ж такому статись, що його улов вагою 1 кілограм 418 грамів повторив Віктор Трохимчук.

До полудня трохи розпогодилось, над обрієм з’явилось заповітне сонце. А чи не час приготувати смачну уху і відзначити День рибалки…

Олександр Шустерук