Очищена вода – наша головна турбота

Як свідчать архівні записи, першими працівниками хімічного цеху були начальник М.С. Круглов, старший інженер В.О. Гордієнко, начальник зміни С.О. Симонова. В такому складі працювали чотири місяці. Формувався підрозділ тяжко, була потреба у кваліфікованих спеціалістах. В цеху з перших днів було організоване навчання. Вчились всі – інженери, лаборанти, апаратники, оператори.

Першим приміщенням цеху був югославський будиночок, який розташовувався біля пуско-резервної котельні. 30 квітня 1985 року підписано наказ №167 про створення хімічного цеху. У грудні того ж року створено центральну лабораторію, яку очолила Н.К. Бурмістрова. З березня 1986 року почав працювати по змінах оперативний персонал. Започаткований перший оперативний журнал, і зміною «Г» зроблений перший запис у ньому. Далі був пуск дільниці хімводо­очищення, перша подача очищеної води на промивання та гідравліку основного обладнання блока №1. Одержання першої порції хімзнесоленої води – велика трудова перемога всього персоналу цеху того часу. Пуск спецкорпусу та блочної знесолювальної установки співпав з пуском енергоблока. Всі операції на енергоблоці супрово­джувались колективом ХЦ – гаряча обкатка, завантаження палива, перша борна програма, вихід на мінімально-контрольований рівень. За цей час введені в експлуатацію хімво­доочистка, спецводоочистка, блочно-знесолю­ва­льна установка блока №1, установка гли­бо­кого упарювання, ІІ черга спецводоочищення, блочно-знесолювальна установка блока №2, установка центрифугування. Але це все – історія…

Боремось за економічний  ресурс і безпеку

На сьогоднішній день хімічний цех відокремленого підрозділу «Хмельницька атомна електрична станція» державного підприємства національної атомної електричної компанії «Енергоатом» є основним підрозділом з чисе­льністю згідно з штатним розкладом 193 людини, метою якого є організація і підтримка у встановлених параметрах водно-хімічних режимів роботи устаткування першого і другого контурів Хмельницької АЕС та поводження з рідкими радіоактивними відходами.

Надійна та економічна робота обладнання протягом проектного терміну експлуатації та після нього, в значній мірі залежить від стану та контролю водно-хімічного режиму станції. В основі удосконалення водних технологій, створення систем контролю та управління ними, лежить значний резерв збільшення надійності обладнання ХАЕС та підвищення коефіціє­нту використання встановленої потужності енерго­блоків. Досягнення таких показн­иків можливе насам­перед за рахунок зменшення інтенсивності корозій­них та ерозійних процесів та значного зменшення кількості відкладення на теплопередавальних поверхнях, що дає змогу зменшити кількість незапланованих зупинок енергоблоків та термін ремонту, подовжит­и ресурс роботи обладнання.

Стан хімічних технологій в значній мірі впливає­ на ресурс експлуатації та безпеку енерго­блоків шляхом підтримання водно-хімічного режиму відповідно до вимог, встановлених нормативними документами, попередження створення окислювальних середовищ з метою зменшення швидкості корозійних процесів металу обладнання, мінімальне накопичування кількості відкладень на теплообмінних поверхнях, удосконалення технології хімічних відмивок обладнання, зменшення кількості радіоактивних відходів.

Беручи до уваги важливість удосконалення хімічних технологій для підвищення безпеки, прагнучи до надійної та економі­чної експлуатації енергоблоків, керівни­цтво хімічного цеху сприяє своєчасному впровадженню передових методів ведення водно-хімічного режиму та способів хімічного контролю­.

До складу хімічного цеху входять наступні функціональні групи: загальноцеховий денний персонал, водно - хімічна лабораторія на чолі з начальником ВХЛ, оперативний персонал на чолі з начальником зміни ХЦ. Цех працює ста­бі­льно та забезпечує системи станції необхідною кількістю освітленої води високої якості, забезпечує переробку та очищення радіоактивних відходів. Персонал висококваліфікований. Низка працівників удостоєна відзнак та нагород ВП ХАЕС, ДП НАЕК «Енергоатом», Міненерговугілля та відзначена державними нагородами.

Відповідно до діючого законодавства України, одним з принципів державної політики в електроенергетиці, в тому числі з використанням ядерної енергії, є забезпечення енергооб’єктів персоналом відповідної кваліфікації. Систематична робота з персоналом, направлена на формування культури безпеки, забезпечення необхідною кваліфікацією та постійною готовністю до виконання своїх посадових обов’язків, мотивація до професійної діяльності має вирішальне значення з забезпечення ядерної, технічної та радіаційної безпеки на АЕС.

Щороку в останню неділю травня в Україні відзначається День хіміка. Хочу сердечно подякувати дружному колективу професіоналів за вагомі трудові здобутки та побажати всім їм і їх сім’ям міцного здоров’я, нових успіхів у праці, життєвого оптимізму, щастя, добра, родинного благополуччя і достатку. 

Нехай завжди у вашому житті буде більше приємних хвилин, а тимчасові незгоди та негаразди лишаються десь осторонь.

Вони – наша гордість і совість

Прийміть слова щирої подяки за ваш життєвий подвиг, за працю, за неоціненний внесок у розвиток атомної енергетики. Все своє життя наполегливою працею на Хмельницькій АЕС ви робили все для процвітання атомної енергетики, зміцнюючи економіку країни.

Ми повинні замислюватись над тим, хто ж такі „пенсіонери”, чим маємо завдячувати їм. Передусім, це люди, які піднялися на найвищі вершини життя, з яких воно бачиться більш реальним, без оман. Їх найбільше багатство – життєвий та виробничий досвід, знання, вміння, мудрість. Зважимо й на те, що нинішні особи похилого віку є прикладом чесності, вихованості, пристойності, точності поведінки, толерантності. Це ті духовні якості, завдяки яким ви гідно пройшли трудовий шлях на нашому підприємстві.

Засвідчую свою глибоку повагу до старшого покоління, до всіх вас, хто своєю працею, писав яскраві незабутні сторінки історії хімічного цеху. На вашу долю випали часи випробувань та становлення підрозділу. Ваші досягнення можуть служити еталоном та поданням гідного прикладу для молодого покоління. Ви - початківці кращих трудових традицій. Висловлюю щиру повагу до вас, шановні наші пенсіонери. Низький вам уклін.

Микола Замфіракі, начальник хімцеху