Європейський відблиск медалей вихованців Горохова

У італійському місті Крема заверши­вся чемпіонат Європи з самбо­.

 Він був вдалим для українських атлетів, адже у командному заліку українці посіли третє  місце після росіян та білорусів, виборовши 19 медалей. Блискуче представили місто Нетішин на цьому представницькому форумі Дмитро Бабійчук та Іван Васильчук. Останніми роками вони йдуть, як мовиться, крок в крок, здобуваючи перемогу за пере­могою. Івану Васильчуку підкорився у 2011 році п’єдестал пошани чемпіонату  світу, а з перемогою – звання заслуженого майстра спор­ту України. Дмитро Бабійчук на Кубку світу дістався до срібла, а у європейській першості здобув бронзу. У 2012 році Дмитро здобув бронзу на чемпіонаті світу. Медальний залік не обійшов атлетів і у Кремі.

У вазі 74 кг Дмитро Бабійчук дійшов до фіналу, поборовся за перемогу з  одним із відомих братів-близнюків з Росії володарем Кубка світу минулого року Алі Куржо. Напевно, Алі боровся за двох (брат Уалі – дворазовий чемпіон світу), і Дмитру дісталось срібло.

Іван Васильчук змагався у найпрестижнішій ваговій категорії 90 кілограмів. Він був за крок до фінального двобою, однак цього разу задовільнився бронзою.

Отже, у перший день  континентальної першості золото для українців завоювала Тетяна Савенко (72 кг), сріб­ним призером у бойовому самбо став Ілля Руських (90 кг), бронзу виграли Олена Куницька (48 кг), Олена Сайко (60 кг) та Іван Васильчук (90 кг ).

У другий і третій день змагань українці завоювали 14 медалей - дві золоті, шість срібних і шість бронзових. Чемпіонами Європи стали Марина Прищепа (80 кг) і в бойовому самбо Олександр Туровський (82 кг). Срібні медалі завоювали Надія Герасименко (64кг), Дмитро Бабійчук (74 кг), у бойовому самбо - Сергій Чорний (52 кг), Ігор Северін              (62 кг), Олександр Коломієць (90 кг)  та Володимир Жих (понад 100 кг). Бронза в активі Марії Остапюк (52 кг), Олесі Савчук (56 кг), Луїзи Гайнутдинової (68 кг), Світ­лани Яромкі (понад 80 кг), Віктора Саві­нова (82 кг) і Разміка Тонояна (вище 100 кг).

Медалі чемпіонату Європи ро­зій­шлися по 16 країнах. Про це заявив президент Європейської та Всеросійської федерацій самбо Сергій Єлісєєв, підбиваючи підсумки турніру.

«Вперше в призерах чемпіонату Європи виявилися фінни. Також призові місця в Італії зайняли Польща, Італія, Франція, Греція, господарі змагань. Конкуренція зростає. Видно, що самбо розвивається не на папері». Говорячи про спортивний рівень спортсменів, Єлісєєв зазначив, що європейські самбісти поки «виглядають трохи краще, ніж представники країн Америки і Азії. Сподіваємося, що на чемпіонаті світу, який пройде в Росії, в Санкт-Петербурзі, і вони підтягнуться», - заявив Єлісєєв.

Наступний чемпіонат Європи пройде в травні 2014 року в Бухаресті /Румунія/, а в 2015 році - у Вільнюсі /Литва/. Чемпіонати світу відбудуться: у Санкт-Петербурзі                                    /2013/, Астані /Казахстан, 2014/,  Касабланці /Марокко, 2015/, а сві-тову першість 2016 може пройти в Італії, США чи Болгарії.

Немало сенсацій було на континентальній першості. Для Болгарії «золото», здійснивши фурор, виграла­ дебютантка великих міжнародних стартів Галя Цахарієва, яка виступала у ваговій категорії до 48 кг. Справа в тому, що Галі всього 17 років і у фіналі їй вдалося перемогти до­свідчену і титуловану росіянку Олену Бондарєву (2-разова чемпі­онка світу). Вперше в самбіст­ській історії Фінлян­дії третє міс­це на чемпіонаті Європи зміг зайняти Рінтамакі Антті Петтері у ваговій категорії 68 кг. «Справа в тому, що я - колишній дзюдоїст, але зі зміною в дзюдо правил там стало складно себе реалізувати. Самбо мені дуже подобається саме демократичністю своїх правил і багатством технічного арсеналу», - за­значив фін.

Нереалізованою залишилась мрія  грузина Ушангі Кузанашвілі вписати своє ім’я в історію самбо першим рядком. Справа в тому, що він є дворазовим чемпіоном Європи, відповідно, у категоріях - 52 і 57 кг. І у фінальний день змагань, виступаючи у ваговій категорії 62 кг, він був близький до того, щоб поставити своєрідний рекорд - стати 3-разовим чемпіоном Європи в трьох різних вагових категоріях. Але, на жаль, сенсації в Кремі не вийшло. У підсумковому протоколі Ушангі на 3-й сходинці.

Нам приємно, що в числі арбітрів Європейської першості був уславлений нетішинський борець перший володар Кубка світу серед вихованців Геннадія Горохова Руслан Задворний. Він обслуговує най­престижніші змагання в якості                         ар­бітра міжнародної категорії.

На знімку: заслужені майстри спорту Д.Бабійчук, Р.Задворний та І.Васильчук; це самбо.