За традицією, у день професійного свята енергетиків ми ведемо розмову з гендиректором  товариства «Енергокомплекс УБ ХАЕС». І цього разу  Володимир Ковальчук люб”язно погодився відповісти на кілька запитань.

- Володимире Івановичу, за рік, що минув, у роботі Вашого колективу відбулися якісь зміни, можна говорити про певні підсумки?

- Так, є свої результати. Повністю відновлені пошкоджені кабельні лінії, замінено їх повітряними лініями електропередач (10 КВ). Це дуже допомагає тепер у роботі, бо поменшало відключень підстанцій, які раніше частенько траплялися. Відомо, які неприємності спричинює відсутність енергоживлення виробничих об’єктів, за які ми відповідаємо, - це вимушені простої, зірвані графіки робіт і т. д.

- Чи працюєте зараз на третьому блоці ХАЕС, адже не зовсім давно в газеті ми писали про це...

- Наше товариство здійснило електропостачання силової частини на цьому енергоблоці, тобто встановили все 10-КВ обладнання. Мова йде про процес дообстеження блока, про живлення тих робіт, що при цьому виконуються. Монтажні і пуско-налагоджувальні роботи ми виконали вчасно і подали напругу, що дозволило спе-ціалістам, які працюють на блоці, приступити до роботи - відкачування води, прибирання приміщень, електромонтажних і зварювальних робіт тощо. Тепер будемо чекати результатів повного обстеження енергоблоку: консервації об’єкта чи продовження вже інших видів робіт на ньому.

- Якщо на блоці будуть продовжуватися роботи, яке місце буде відведене товариству?

- Функція залишиться незмінною: подавати напругу всім організаціям, що будуть задіяні у подальшій роботі, будуватимуть об’єкт. Потрібно буде грамотно експлуатувати поставлене високовольтне  і низьковольтне обладнання. Збільшиться кількість користувачів наших послуг - зростуть обсяги діяльності, буде підвищуватися зарплатня, що зараз, чесно кажучи, не на висоті. Причина – різке зменшення  будівельно-монтажних робіт з усіх напрямків.

- Ваші потужності розраховані на великі обсяги виробничих завдань споживачів?

- Саме так. Якщо виробництво пульсує у нормальному ритмі, робота йде, нам це на руку, а якщо будівельні майданчики порожні, і там при освітленні сидять тільки  сторожі, ми несемо втрати.

- Зима - час вимушених простоїв для будівельників. А як вам вдається виживати в цих умовах?

- Виручає подача тепла та електроенергії на будівельні бази, до всіх споживачів. Маємо хороших спеціалістів, добросовісних працівників, які  багато років трудяться в одному з наших підрозділів - на дільниці ТВПіК (тепловодопостачання і каналізації). Керівник дільниці - Анатолій Васильович Бондарчук і його заступник Павло Миколайович Мельничук роблять все можливе, щоб на наших виробничих базах, в приміщеннях було тепло, холодна вода. За дуже короткий час цим фахівцям, які не знають спокою ні вдень, ні вночі, вдалося відновити тепловодомережі.

- Якісь проблеми з цими мережами?

- Обладнання, труби, з якими маємо справу - майже всі старі і зношені, тому часто трапляються пориви. Пошкоджений у двох місцях пожежний водопровід, вийшли з ладу п’ять пожежних гідрантів, тож маємо припис від пожежних і йде робота з відновлення. Думаю, вона буде виконана вчасно.

Цьогорічна тепла зима - просто подарунок енергетикам. Можна відключати тепло (ненадовго) для ремонту тієї чи іншої системи. Але як буде далі - побачимо.

На завершення хочу привітати з професійним святом всіх енергетиків - наш колектив ТОВ «Енергокомплекс УБ ХАЕС», колег з Хмельницької атомної електростанції, енергетиків області. Бажаю поліпшення умов роботи і самої роботи, щастя, здоров’я, хорошого настрою. Зичу в доброму самопочутті зустріти Новий рік та Різдво Христове.

Людмила Рудковська "Енергобудівник" 

грудень 2006