Нова стратегія ДП НАЕК «Енергоатом»

Новий президент НАЕК «Енергоатом» Леонід Деркач в основу розгляду блоку соціальних питань, які стосуються життєдіяльності Хмельницької АЕС та міста, поставив такі критерії як конкретність та жорстка раціональність.  Навіть нагальні соціальні проекти - наприклад, спорудження житла - розглядалися лише в контексті фактичних можливостей їх реального фінансування.

Така нарада з питань соціального розвитку відбулася минулого поне-ділка на Хмельницькій АЕС. На ній були присутні  керівники станції, міськради, ВАТ «УБ ХАЕС», медсанчастини та місцеві журналісти.

Вислуховувати доповіді з нагальних та перспективних планів соціального розвитку міста, як от незавершене будівництво нових мікрорайонів, керівник НАЕКу не став.

Леонід Деркач зажадав від доповідачів конкретики і акцентування уваги лише на тих соціальних об’є-ктах, які реально можуть бути про-фінансовані  в наступному році. За інформацією його помічника Віссаріона Кіма, на будівництво житла в 2007 році є лише 9 млн. грн. Тому говорити можна навіть не про будинок, а лише один його під’їзд. Орієнтовна вартість повноцінної новобудови становить не менше 24 млн. грн. Отже, решту коштів доведеться  вишукувати в наступному році. Іншими словами, потрібно розширювати  можливості закладених в тариф додаткових коштів. Або знайти інші джерела  фінансування. До того ж, необхідно буде профінансувати й будівництво та  реконструкцію мереж та підземних комунікацій під нові споруди. Адже нині діючі  значною мірою відпрацювали свій ресурс і можуть забезпечувати функціонування лише існуючого житлового фонду.

Керівництво «Енергоатому» підтримало ідею розпочати у 2007 році будівництво гуртожитку малосімейного типу по вулиці Варшавській. Орієнтовна вартість будинку - 28 млн. грн.  На 2007 рік також закладені кошти на будівництво чотирьох артезіанських свердловин, колектора та інших об’єктів комунального призначення. Розглядаються можливості завершення розпочатого панельного будинку по вулиці Варшавський, який в кінцевому результаті має перетворитися в цегляний.

У наступному році планують більше турбуватися про молодь. Будуть виділені кошти на придбання нового інвентаря для спортивного комплексу. Серед пріоритетів завтрашнього дня - профілакторій для працівників Хмельницької АЕС, реконструкція сміттєзвалища тощо.

Якщо коротко підсумувати, позитивним є те, що в Нетішині наступного року знову з’являться крани і відновиться житлове будівництво. Щоправда, як і цей рік, так і наступний завершаться, вочевидь, без жодного новосілля.

Можна лише сподіватися, що ефективною виявиться програма житлового будівництва, прийнята Нетішин-радою. За інформацією міського голови Олександра Смишляєва, у 2007 році розпочнеться реалізація  декількох інвестиційних проектів будівництва житла в Нетішині.

«Соціальна нарада» завершилася  обговоренням перспектив добудови 3-го та 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС. Президент НАЕК «Енергоатом» Леонід Деркач запевнив, що будівництво цих блоків розпочнеться не раніше, як за півтора-два роки. За цей час буде створений міжнародний консорціум за участю західно-європейських, російських та вітчизняних будівельних компаній, які інвестуватимуть кошти в це будівництво. Україна, за словами пана Деркача, наразі немає таких фінансових ресурсів.

Ще одне запевнення керівника НАЕКу стосувалося того, що він не допустить розвалу будівельного комплексу Нетішина (як це вже сталося  з  УБ Рівненської АЕС).  Будівельники будуть забезпечені роботою на рівні минулого року, гарантує Леонід Деркач.

Петро Войтович.

 

52,  2006