На  Хмельницькій АЕС  проведено  координаційну нараду з питань впровадження проекту експлуатаційної підтримки і реалізації його на Хмельницькому майданчику в рамках «м’якої допомоги» за програмою міжнародного співробітництва INSC (з англі­йської - Інструмент Співробітництва в царині Ядерної Безпеки).

В обговоренні взяли участь представники Комісії Європейського співтовариства, фірми-консультанта з реалізації проектів між­народної допомоги на майданчику  АЕС консор­ціуму Ібердрола та фахівці Хмельницької АЕС.

Представляючи українську сторону, заступник головного інженера з підготовки персоналу В.Ісупов відзначив, що місія МАГАТЕ, яка щойно завершила роботу, визнала енергоблок №1 Хмельницької АЕС  в плані проектної безпеки таким, що відповідає основним вимогам цієї міжнародної інституції. Нині два блоки станції працюють з сумарною потужністю 2020 МВт. Спільні зусилля міжнародного співтовариства і України в плані підвищення безпеки і культури виробництва приносять плідні результати. Керів­ник управління проектами з боку Єврокомісії Анібаль Мартин зазначив, що діяльність МАГАТЕ «допомагає нам добре виконувати роботу» і висловив сподівання, що зміни, які пропонується впровадити на ХАЕС, дозволять зробити ще один крок  на шляху до вдосконалення.

За підсумками наради підписано документ про співпрацю.

 

Наша довідка. INSC – правонаступник ТАСIS, - програми міжнародної технічної підтримки країнам СНД. В TACIS основна увага приділялась проектам так  званої «твердої допомоги», основа якої - технічне забезпечення, тобто надання обладнання. INSC - сконцентрована на «м’якій допомозі», тобто на передачі досвіду, знань, технологій і методологій.

Власна інформація

Фото Віктора Гусарова