Читачам, напевно, відомо, що за підсумками 2005 року Рада молоді Хмельницької АЕС виборола першість серед найбільших молодіжних об`єднань Атомпрофспілки. До цієї перемоги наша молодь йшла тернистим шляхом випробувань і помилок, врешті-решт  віднайшовши власний ритм і систему найплід­нішої роботи. Заслуга ватажка колективу члена профкому   Віталія Пятковського більш ніж значима, адже диригувати оркестром з 1500 осіб (якщо брати до уваги не лише активістів) – справа вельми відповідальна. Ми поцікавились, що стало запорукою успіху, які методи застосовувались, аби активізувати молодь  на певну діяльність.

- Найважливіше – визначити напрямок діяльності, інтереси молодіжного середовища і спланувати конкретну роботу. Звичайно, без спорів, суперечок, притирання інтересів не обійшлось. Молодечий максималізм бродив у колективі і виливався у гарячкуваті дебати під час зборів. Зрештою ми намітили чіткий план, і затвердили його на профкомі. Отож, відступати було нікуди. У 2005 році Рада молоді Хмельницької АЕС  вела роботу за  такими основними напрямками: виробнича діяльність і навчання, у тому числі профспілкове; соціально-економічний захист; житлово-побутові питання; організація відпочинку та дозвілля; шефська робота; зв’язки з громадськістю; спорт і туризм.

Напрямки роботи були закріплені за відпо­відними комісіями, які очолюють члени Ради молоді ХАЕС, обрані конференцією, що відбулась 9 грудня 2004 року. Принципи діяльності РМ ХАЕС зафіксовані в «Положенні про Раду молоді ВП ХАЕС». У 2005 році була продовжена робота з формування, розвитку та зміцнення організаційної структури і нині в складі працює 18 рад молоді підрозділів. В 2005 р. проведено 46 засідань РМ ХАЕС. За три квартали 2005 р. було проведено три розширених засідання на одному із яких був присутній генеральний директор ВП ХАЕС М.Панащенко. Відверте спілкування дало поштовх для активних дій і на V зльоті Спілки молоді Атомпрофспілки, що відбувся в СОК «Гілея» с. Лазурне делегація від РМ ХАЕС була відмічена Центральною радою Спілки молоді за високу виконавчу дисципліну. В ІV кварталі проведено велику  роботу  з підготовки форуму молодих атомників «Активна зона 2005». В кінці року на нашому майданчику проведено конкурс і три з чотирьох перших місць дістались молодим фахівцям  Хмельницької  АЕС.  Із задоволенням назву їх  прізвища: серед лаборантів-хіміків - І.Атанова, серед енергоромонтників - С.Гарбарук, серед слюсарів ЦТАВ – В.Шидловський, а серед представників цехів радіаційної безпеки другим був С.Христюк. Протягом 2005 р. було проведено ряд робочих зустрічей із виконавчою владою м. Нетішин із питань проведення спільних молодіжних заходів у місті.

- Газета вже відзначала, що Рада молоді неабияк активізувала роботу з юними нетішинцями. В цій царині ви активно співпрацюєте з відділом громадської роботи і ЗМІ, який веде ряд тем понад десять років, залучаючи до справи молодих фахівців станції. Що змінилось останнім часом?

- Знову ж таки послідовність. Молоді фахівці цілеспрямовано готуються до певної проблематики, аби якомога доступніше донести матеріал до юнаків і дівчат. Наші представники були в числі експертів конкурсу рефератів серед учнів загальноосвітніх шкіл м. Нетішин. В ІV кварталі 2005 року профорієнтаційна робота продовжена. На етапі реалізації курс лекцій та консультації для школярів, який складається із таких тем: «Робота. Енергія. Види електростанцій», «Основи ядерної фізики», «Основні типи ядерних реакторів», «Основне обладнання першого і другого контуру АЕС», «Основні принципи радіаційної безпеки», «Охорона навколишнього середовища», «Кадрова політика НАЕК «Енергоатом». У липні член комісії  з виробничої діяльності і навчання Андрій Підіпригора взяв участь у міжнародному традиційному науковому симпозіумі молодих атомників «Dysnai 2005» (м. Вісагінас, Литва).

Проведено турнір з інтелектуальної гри «Брейн-ринг», в якому взяли участь шість моло­діжних команд (підрозділи ВП ХАЕС: ЕРП, РЦ, ЦТАВ, НТЦ; збірна команда відділів ВП ХАЕС та команда СМЧ-4) по шість чоловік кожна.

Про конкурс профмайстерності «Активна зона» я вже доповів.

- Давайте не скидати з рахунку, що рада молоді - молодіжне утворення на базі профспілкової організації. Як член профкому знаю, що профспілковому навчанню ваша організація приділяє неабияку увагу.

- Безперечно, адже це основа нашої діяльності. Ми вважаємо, що через деякий час станемо грати провідну скрипку у профспілковій діяльності Хмельницької АЕС. Відтак навчаємось і діємо за певними стандартами.

Так комісією з профспілкового навчання проведено семінар на тему «Розробка стратегії розвитку Хмельницької об’єднаної організації на 2005-2007 рр.» Робота з вищезазначеної теми була продовжена у вигляді семінару з використанням методики активного способу навчання. В газеті «Перспектива» була опублікована стаття голови комісії РМ ХАЕС з профспілкового навчання Олексія Ущаповського про профспілкове навчання молоді. Він же  на  міжнародному традиційному науковому симпозіумі молодих атомників «Dysnai 2005» (м.Вісагінас, Литва) виступив з доповіддю «Колективні переговори: національні особливості, методи». У травні збіглого року члени комісії з профспілкового навчання Олексій Ущаповський, Владислав Лукіянчук, Ірина Малишева взяли участь у модераторському семінарі (2 етап) в м. Славутич. Член комісії РМ ХАЕС Олена Опанасюк взяла участь у семінарі «Колективні переговори».

Зрештою проведено ще ряд семінарів, звіти про які надруковано в газеті.

У вересні проведено засідання робочої групи представників організацій-учасників 5 зльоту СМ  Атомпрофспілки, с. Лазурне. Керівником  групи була Олена Опанасюк. Засідання  прийняло наступні рішення:

ініціювати створення комісій з профспілкового навчання молодіжного активу на місцях; створити загальний документ «Положення про роботу комісій з профспілкового навчання СМ Атомпрофспілки»;  створити загальну базу даних по проведених семінарах, картотеку методичних матеріалів і звітів по семінарах, базу даних модераторів; вважати найактуальнішими питання юридичної грамотності з розподілу житла; теми лекцій з юридичної грамотності затверджувати у міру виникнення суперечних чи актуальних питань у персоналу.

Голова комісії РМ ХАЕС з профспілкового навчання Олексій Ущаповський взяв участь у семінарі на тему «Лідерство», де отримав знання провідних західних технологій із створення команди, підготовки та проведення переговорів, основ лідерського мислення.

Комісією РМ ХАЕС з профспілкового навчання здійснена організаційна робота з проведення в 2005 р. лекцій з юридичної грамотності для молоді ХАЕС із залученням головного спеціаліста відділу правової роботи ЦК Атомпроф­спілки Василя Кучинського. За три квартали 2005 року проведені три таких лекції. Всі вони були завчасно анонсовані в газеті «Перспектива». За результатами однієї з лекцій був зроблений телесюжет, який виданий в ефір по кабельному телебаченню м.  Нетішин в програмі «ХАЕС інформує».

- Отож, чи усе це вам допомогло?

-Принаймні, молодь знає до кого звертатись за кваліфікованою консультацією і порадою, що подекуди знімає напругу, допомагає обрати вірний шлях. Серед питань, які найчастіше турбували молодь, були такі: права та обов’язки молодих спеціалістів; вирішення питань щодо поліп­шення житлових умов; роз’яснення положень діючого законодавства та Колективного договору. На даний час триває робота з формування бази даних по законодавству України, стосовно прав молодих громадян України в різних сферах життєдіяльності.

За участю працівників «ПриватБанку» пропрацьовано питання надання кредитів на будівництво житла банками (детальна інформація щодо порядку отримання кредитів з наведенням прикладів розрахунків розміщено в електронній конференції ХАЕС для забезпечення доступу до цієї інформації найбільш широкого кола молодих працівників ХАЕС). Зібрано до­статньо вичерпну інформацію  про діяльність Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву щодо кредитування молоді на придбання житла. За результатами роботи опубліковано дві статті в газеті «Перспектива», в яких даються  роз’яснення  щодо  можливих шляхів покращення житлових умов молодих працівників ХАЕС та подано інформацію про надання пільгового кредиту тим, хто самостійно сплачує за своє навчання.

В квітні 2005 р. за активної участі комісії РМ ХАЕС з соціально-економічного захисту було організовано «суботник» по прибиранню території  біля  міського фонтану. Комісією РМ ХАЕС з соціально-економічного захисту було підготовлено та направлено до оргкомітету міжнародного молодіжного наукового симпозіуму «Dysnai 2005» (м. Вісагінас, Литва) дві статті: «Житлова проблема молоді міста Нетішин та шляхи виходу із існуючого стану» і «Атестація персоналу на АЕС», які увійшли в збірку друкованих матеріалів симпозіуму.

Голова комісії РМ ХАЕС з соці­ально-економічного захисту Вадим Власюк  розробив «Положення про проведення форуму молодих атомників «Активна зона», а також проект «Програми проведення форуму «Активна зона».

В III кварталі 2005 р. комісія РМ ХАЕС з со­ціально-економічного захисту провела соціологічне дослідження з вивчення питання потреби молодих працівників ВП ХАЕС у житлі з метою розробки пропозицій адміністрації та профкому щодо планування будівництва житла. Були розроблені анкети, розповсюджено їх серед молодих працівників ХАЕС (в тому числі через ради молоді підрозділів), опрацьовано та проаналізовано зібрані дані. Всього опитано 154 особи. За результатами підготовлено «Аналітичний звіт з соціологічного дослідження по визначенню потреби працівників ХАЕС в отриманні кредитів від підприємства для придбання житла».

Створена робоча комісія РМ ХАЕС з 6 чоловік, якій доручили підготувати звернення до генерального директора ВП ХАЕС та голови профспілкового комітету ППО ХАЕС із пропозицію організувати будівництво житлового будинку шляхом проведення тендеру серед будівельних організацій для молодих працівників ВП ХАЕС за кошти кредиту комерційного банку. За основу такого звернення взято ескізний проект, розроблений членом комісії РМ ХАЕС з соціально-економічного захисту Віктором Сухомлином, якому належить ця ідея і яким була проведена кропітка робота з її формалізації.

Комісією РМ ХАЕС з житлово-побутових питань протягом 2005 р. було подано ряд клопотань перед профспілковим комітетом ППО ХАЕС та адміністрацією ВП ХАЕС про виділення малосімейного житла та житла поліпшеного планування, а також службового житла, членам СМ, які працюють у ВП ХАЕС.

- Не полишала  Рада молоді увагою знедолених. Це формальність, чи потреба душі?

- Ми живемо не у закритому просторі, добре розуміємо, що не всім живеться за соціальними стандартами на цій землі. Комісією РМ ХАЕС із шефської роботи на чолі з Г.Сотніковою був складений список установ у 30-кілометровій зоні ХАЕС, які могли б потребувати шефської допомоги з нашого боку. Для досягнення помітного результату в шефській допомозі, прийнято рішення сконцентрувати в 2005 р. свої зусилля на Острозькій спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті для розумово відсталих дітей. В цій школі за даними на грудень 2004 р. навчалось 127 дітей, серед них з Хмельницької області 19 чоловік, в тому числі 15 з м. Нетішин. До Нового 2005 року та Різдва Христового комісія РМ ХАЕС з шефської роботи організувала серед працівників ХАЕС збір коштів на купівлю новорічних подарунків 28 дітям згаданої школи-інтернату, які є сиротами і яких на новорічні свята батьки не забирали до дому.

В січні 2005 р. РМ ХАЕС оголосила серед працівників ХАЕС та мешканців м. Нетішин добродійну акцію по збору теплого взуття і теплого верхнього одягу, яких бракувало учням школи-інтернату. У 2005 році комісією здійснено більше десятка поїздок до Острозької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату для розумово відсталих дітей. Для дітей завозились зібрані працівниками ХАЕС і  мешканцями м.Нетішин теплі речі, взуття, а також іграшки. У листопаді спе­ціально створена робоча група РМ ХАЕС придбала меблі для ігрової кімнати підшефної школи-інтернату на кошти премій РМ ХАЕС, отримані від ЦК Атомпроф­спілки, за результатами діяльності  2002-2004 років.

- Яка   ж  робота   без  змістовного  відпо­чинку?

- Ми провели масу заходів. Назву лише кілька з них. Новорічний бал-маскарад в диско-залі Палацу культури «Енергетик», вечір, присвячений Дню Святого Валентина, гала-концерт, присвячений Дню гумору, який могли безкоштовно відвідати мешканці та гості м. Нетішин. Для виступу на гала-концерті була запрошена КВК-команда ЮУАЕС. Виступила також і наша КВК- команда, підготовлена комісією  РМ  ХАЕС з культурно-масової роботи.

В кінці травня здійснена екскурсійна поїздка до ЧАЕС. Група молодіжних активістів відвідала саму станцію, об’єкт «Укриття», колишнє місто-супутник Прип’ять. До Дня молоді  проведено конкурс дитячої творчості (на краще виконання віршів, пісень, художніх номерів) серед малечі з нагородженням переможців.

- У молоді чималий потенціал і до особливо активних видів  відпочинку: спортивних та туристичних змагань.

-Безумовно, і ми не пасли задніх. Наші представники взяли участь у максімарафоні «Ленінградська АЕС – Санкт-Петербург», на ІІІ Спартакіаді Спілки молоді Атомпрофспілки України спортивна команда РМ ХАЕС з 11 чоловік отримала перемогу в трьох видах з п’яти (пляжний футбол, богатирські ігри і перетягування канату) і зайняла друге місце в підсумковій таблиці спартакіади (серед 13 команд).

Проведено кіберспортивний турнір з Counter-Strike, який привернув до себе надзвичайну увагу молодих працівників ВП ХАЕС і вилився у наступний турнір з Quake III, що був організований вже Радою молоді реакторного цеху (РМ РЦ). Але РМ РЦ на цьому не зупинилась  і провела турнір з міні-футболу серед змін реакторного цеху.

З нагоди річниці пуску другого енергоблока ХАЕС проведено конкурс іграшкових автомобілів на радіокеруванні.

В ІІІ кварталі 2005 р. була створена комі­сія із туризму, яка організувала велопробіг Славутич-Нетішин, присвячений річниці пуску другого енергоблока ХАЕС.

 Аби розіграти квитки  на футбольний матч між збірними України та Туреччини, на який усім не стало місця, проведено бліцтурнір з футзалу, команда-переможець відвідала цей матч.

На V зльоті Спілки молоді Іван Васкевич в парі із Ярославою Бистрою (СМЧ-4) посів третє місце у змаганнях із пляжного волейболу. Ігор Літвинчук та Ірина Малишева завоювали треті місця у турнірі з тенісу.

- Мені, як нікому, відоме прагнення Ради молоді донести свої думки і здобутки до громади за допомогою ЗМІ. Активність Романа Нікіфорова, думаю, знайшла прихильність у наших читачів. Знаю, що за матеріал, опублікований в «Перспективі»,  Вадим Власюк був відзначений в числі кращих на обласному конкурсі з молодіжної тематики.  Але не тільки наш часопис є джерелом спілкування з усією молодіжною громадою?

- Так, є ще й  електронна конференція на ХАЕС, яка розміщена в папці «профком». Через електронну конференцію налагоджено додатковий канал зворотного зв’язку з молоддю ХАЕС. Об’яви про заплановані РМ ХАЕС заходи розвішувались на дошках оголошень ХАЕС, а також на виробничих дільницях через представників рад молоді підрозділів.

Комісією РМ ХАЕС із зв’язків з громадськістю в першій половині 2005 р. був проведений конкурс на кращу символіку РМ ХАЕС.  До речі, найкращий варіант запропонував працівник «Перспективи» Олександр Шустерук, якого Рада молоді відзначила невеличкою премією.

Віктор Гусаров

січень 2006