Соціальна робота пріоритетна

У виконуючого обов’язки заступника генерального директора з кадрів та со­ціальних питань Віктора Андрійовича  Демидюка  зараз пора ужинків: в трудових підрозділах проходять збори, на яких підбиваються  підсумки роботи за 2005 рік.

- Сфера, якою Ви опікуєтесь, втримала свої позиції у згаданому періоді, чи є якісь поступки? – запитую у Віктора Андрійовича.

- Я б характеризував соціальну роботу на станції, як традиційно стабільну і сприятливу до потреб колективу. Принаймні, прийняття нового Колективного договору в загальному не погіршило пільги, які мав колектив. Навпаки, за деякими статтями ми маємо можливість збільшення допомоги, зокрема дітям-інвалідам, дітям-сиротам та дітям-напівсиротам, є ріст компенсацій молодим спеціалістам. Загалом у 2005 році на соціальний розвиток ВП ХАЕС використано 16 млн. 357 тис. грн. З них на забезпечення соці­альних пільг та гарантій, передбачених Колективним договором, - 5 млн. 328 тис. грн.  Щомісячну компенсацію  по догляду  за дитиною  отримали  99  пра­цівниць, матеріальну допомогу у зв’язку з народженням дитини надано 123 сім’ям, матеріальну допомогу на лікування надано 138 працівникам,  матеріальну допомогу у зв’язку зі смертю працівників ВП ХАЕС та членів їх сімей отримали 237 чоловік на загальну суму 473 тис. грн.

Одноразову допомогу у зв’язку з виходом на пенсію отримали 48 пенсіонерів, щомісячну  доплату  до державної пенсії отримали 475 пенсіонерів (1 млн. 73 тис. плюс 1 млн. 987 тис. грн.). Щомісячну компенсацію за використану  тепло-  та   електроенергію   отримували   410 чоловік.

Крім цього ВП ХАЕС надала благодійної допомоги понад передбачену на розвиток 30-кілометрової зони, фізичним особам, громадським організаціям, релігійним конфесіям, освітнім закладам на суму 500 тис.  грн., з них 365,3 тис. грн. – грошовими коштами.

- Проблема ЦТПК належить до соціальних?

- Зараз підготовлено проект наказу про створення на базі ЦТПК підрозділу комунального господарства у складі станції. Питання непрофільних для АЕС підприємств вирішувалось на високому державному рівні. Ми лише виконуємо рішення, намагаючись знівелювати певні негативні наслідки.

- Кадри вирішують все, - стверджує відоме гасло.

- У цьому є своя правда. Необхідно сказати, що у складі ХАЕС нині 5192 особи. Це переважно люди з високою кваліфікацією та чималим досвідом роботи. У нас працює 2 кандидати технічних   наук,  дев’ять заслужених  енергетиків  України, один заслужений будівельник. Орденом “За заслуги”  ІІІ ступеня нагороджені 13 чоловік, одна жінка удостоєна ордена Княгині Ольги, один працівник – медалі “За працю та звитягу”.

З нагоди пуску 2-го енергоблока нагородами Мінпаливенерго, НАЕК “Енергоатом”, ВП ХАЕС відзначені понад 3600 чоловік.

Отож, у колективі сформована технічна еліта і підростає гарна молодь.

У 2005 році у резерв призначення на 718 керівних посад був зарахований 1251 працівник. Значна частина з них вже пройшла індивідуальну підготовку у навчально-тренувальному центрі.

Взагалі, на різного роду курсах пройшли у 2005 році перепідготовку 5717 осіб.

Особлива увага до молодих спеціалістів. Сьогодні їх в складі станції п’ятдесят два (у 2005 році прийнято на роботу 28 молодих спеціалістів), тридцять два з них працюють на робітничих посадах. Справа в тому, що робота у реакторному та турбінному цехах вимагає додаткових стажувань. У профільному вузі - Севастопольському національному університеті ядерної енергетики і промисловості - за рахунок станції сьогодні навчається 63 особи. Найближчим часом, як почнеться будівництво третього та четвертого енергоблоків, молоді кадри нам будуть конче потрібні. Не забуваймо, що частина спеціалістів йтиме на заслужений відпочинок.

- Минулого року в місті не було побудовано жодного квадратного метра житла, а потреба у ньому чимала.

- На квартобліку ВП ХАЕС перебувають 917 чоловік, з них 61 - позачерговики та 116 мають право на першочергове отримання житла. Протягом 2005 року 28 працівників забезпечено житлом із вивільненого житлового фонду. Нагадаю, що у 2004 році працівники ВП ХАЕС отримали 164 квартири.

У цьому році за­плановано розпочати спорудження де­в’я­типоверхівок на “польській” території. Підписано договір з УБ ХАЕС на спору­дження за кошти цієї організації 180 квартирного будинку. Працівникам ХАЕС  планується продати 100 квартир (60 – двокімнатних та 40 – трикімнатних). Розглядається програма надання нашим працівникам безпроцентної позики з частковим погашенням відсотків кредитів.

- Звернення громадян – одна зі складових роботи підпорядкованих вам служб.

- У 2005 році громадяни порушили перед адміністрацією ХАЕС 1121 питання. Більшість з них стосується виплати одноразової допомоги та надання допомоги, а також працевлаштування. Інформацію про їх долю ми регулярно оприлюднюємо через газету “Перспектива”, у телепрограмі телестудії ХАЕС. Наші дії прозорі і контролюються колективом ХАЕС згідно з Колективним договором.

Бесіду вів

Віктор Гусаров

квітень 2006