Народилася  8 лютого 1973 року в селі  Досін  Славутського району Хмельницької області. Закінчила Кам'янець-Подільський  педагогічний  інститут. 

  З 1994 року  - вчитель української мови та літератури Нетішинської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1

Спеціаліст вищої категорії, «Старший вчитель», нагороджена  Почесними грамотами  міського управління освіти, виконавчого комітету Нетішинської міської ради,  обласного управління освіти і науки, обласної державної адміністрації,  Міністерства освіти і науки  України 

 Людина щаслива, коли має внутрішнє джерело радості, той вогник, який освітлює життєву дорогу не тільки собі, а й іншим. Це - про Герасимчук Нелю Павлівну. А радістю - вогником її життя стала українська мова і література.

Молода, енергійна, врівноважена, тендітна... Здається, лише сімнадцятий рік працює у школі, а скільки учнів, теперішніх і колишніх, з вдячністю говорять і згадують про неї. Невгамовна вдача жінки спонукала її до творчості, бо тільки творчий учитель здатний виховати творчу особистість.

У своїй роботі Неля Павлівна намагається створити такі умови навчання, за яких розвиваються унікальні здібності, властиві кожній дитині. Учитель постійно удосконалює педагогічну майстерність, прагне кожний урок зробити цікавим та корисним. Своє вчительське завдання вбачає в тому, щоб розвивати інтелектуальні здібності учнів, підтримувати їхнє бажання вчитися.

Неля Павлівна - талановитий учитель, працює з відкритим серцем і щирою душею. Її очі світять яскравим вогником у житті її вихованців. Це погляд щирості, добра, любові.

Вихованці педагога неодноразово були призерами міських та обласних олімпіад та конкурсів;  Бойчук Олена підтвердила професійну майстерність свого учителя, здобувши  перемогу на Всеукраїнській олімпіаді з української мови та літератури в 2004 році, Карплюк Вікторія посіла друге місце на Всеукраїнському турнірі юних журналістів в 2006 році,  Шевченко Марія  - третє місце в 2008 році.

Неля Павлівна щоденно сіє в душах дітей добро, правду, милосердя, утверджує справедливість і плекає совість. Шанують її учні за тепло і розуміння, доброту і підтримку. Вона  не просто вчить свої вихованців, допомагає мудрими порадами, а крок за кроком прокладає стежину самопізнання, щоб кожен із її учнів засвоїв найскладнішу у світі науку – вміння бути Людиною.

«Краса душі, краса любові - найвища на землі краса». Ці слова В.Сосюри найкраще характеризують особистість Нелі Павлівни Герасимчук.

 Лілія Назімко, вчитель української мови ЗОШ І-ІІІ ст. №1