Ковальчук Валентина Леонідівна

Народилася в 1951 році в с. Дорогощі Ізяславського району Хмельницької області.

Закінчила історичний факультет Камянець-Подільського педінститу. Трудову діяльність розпочала в с. Олександрійську Рівненської області з 1972 року. Спеціаліст вищої категорії. Вчитель–методист. Відмінник освіти України. Лауреат обласного  конкурсу «Вчитель року - 2000». Нагороджена Почесними грамотами міського  управління освіти, обласного управління освіти, Міністерства освіти та науки України.

 

Не так давно це було. Молода вчителька історії Ковальчук Валентина Леонідівна прийшла у 1984 році в нашу першу школу. Вона здалась мені княгинею: дуже гарна, рішуча, смілива героїня історичних оповідань; про таких я читала, але в житті не зустрічала. Статна, з чарівним пишним волоссям і поглядом – пронизливим, глибоким.

Валентина Леонідівна вчила мене сприймати учня таким, яким він є, адже в кожного свої ідеали, здібності, мрії, переконання, уподобання.

Свою працю Валентина Леонідівна присвятила служінню історії, яка, за влучним висловом В.Ключевського, - «ліхтар у майбутнє, який світить нам з минулого». Саме вивчення історії в школі відкриває необмежені можливості для знайомства з тими глибинними шарами загальнолюдських цінностей, що стали наріжним каменем сучасної цивілізації.

Пізніше  неодноразово була присутня на її уроках історії. Вчитель завжди знала, чого і як навчати. Я завжди дивувалась її майстерності спілкуватися, винятковій здатності розуміти учня і колегу, відкривати в них щось хороше, повірити у їх сили й можливості.

Валентина Леонідівна вчила своїх вихованців шукати нових знань, адже шлях до самовдосконалення безмежний. Вчитель разом з учнями читає історичні документи, періодичну пресу, тому що у книгах - мудрість, а в питаннях – шлях до пізнання. Учень на уроках історії – у центрі уваги. Моральна підтримка, довіра, свобода викладу учнем своєї думки – ось критерії оцінки уроку самим вчителем.

Підсумком системної роботи педагога є високі результати її учнів в зовнішньому незалежному оцінюванні, успішні їх виступи на міських та  обласних олімпіадах з історії. Під керівництвом Ковальчук В.Л. написані науково-дослідницькі роботи МАН «Карпатська Україна – пролог  відродження Української державності» 2008-2009 н.р., яка посіла ІІ місце на обласному етапі конкурсу-захисту та «Ідеологічна еволюція ОУН-УПА та роль в цьому процесі П.Федуна» в 2009-2010 н.р., яка посіла ІІІ місце на обласному етапі конкурсу-захисту. Учні Валентини Леонідівни є переможцями міських та призерами обласних конкурсів Всеукраїнської учнівської творчості в номінації «Україна і державотворення».

Я не перестаю дивуватись її безпосередності і умілій розпорядності, організованості, майстерності і захопленості, уважності і довірі...

О.О. Матус, заступник директора з навчально-виховної роботи