Ольга Сокол

 Ім’я завідуючого аналітичним відділом Нетішинського міськвиконкому Миколи Руцького добре відоме на теренах не лише нашого міста. Колоритна фігура Миколи на одному з малюнків у його книзі „На переломі” дещо схожа на сина Божого. Нещодавно М.Руцький „повторив” долю Ісуса Христа „смертю смерть подолавши”...

Щорічно в урочищі Гурби Здолбунівського району Рівненської області у кінці квітня проходять дні пам’яті загиблих учасників визвольних змагань. Микола Руцький навідався туди, щоб віддати данину шани, представити написані ним книги. Під час ознайомлення із творчим доробком один читач із великим сумом зауважив, мовляв, вже немає на світі письменника Миколи Руцького. “А я хто? - здивувався Микола”. Тоді й довідався, що у  міськра­йонній газеті “Вісник Дубенщини” розмі­щено по ньому некролог,  підписаний низкою рівненських літераторів...

За кілька тижнів перед поїздкою до Гурбів Микола Руцький поховав  батька Миколу. Рівненська обласна газета надрукувала некролог. Рівненські літератори сприйняли цю звістку як втрату свого колеги і оперативно підготували поширений некролог з портретом колеги.

“Він не дожив дві доби до свого 45-річчя, -повідомляється у некролозі... - Згасла його життєва зоря, але з нами залишаються його книжки поезії, прози, публіцистики...”

Літератори переповіли життєвий і творчий шлях Миколи Руцького і на останок було виведено курсивом: „ Нехай рідна українська земля буде йому пухом лебединим! Прощавай, Миколо - побратиме!”

Після „воскресіння” колеги організували Миколі зустріч із читачами у місті Дубно і побажали: «Многая літа тобі, Миколо».

Олександр Шустерук

серпень 2006