За минулий  період збір платежів за надані комунальні послуги (централізоване  опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення) проводило ЖКО м.Нетішин.

Між ВП ХАЕС та ЖКО м.Нетішин були укладені відповідні договори на надання вищевказаних послуг для населення міста.

На підставі укладених договорів, ЖКО проводило збір платежів за надання комунальних послуг (централізоване опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення) з населення міста.                                                                                 

ВП ХАЕС належним чином виконувала свої обов’язки.                                        

В свою чергу ЖКО, надаючи вказані послуги, за останній час не проводило  оплату ВП ХАЕС за отримані послуги та, за ініціативою ЖКО, договори на надання   вищезазначених послуг в даний час між ВП ХАЕС та ЖКО розірвані.

Оскільки ВП ХАЕС є державним підприємством, то і кошти за надані комунальні послуги належать державі та повинні використовуватися належним чином.   

На даний час заборгованість ЖКО  перед  ВП   ХАЕС   становить   15 416 288,04 грн.   

В зв`язку з великою заборгованістю ЖКО перед ВП ХАЕС, станція подала до Господарського суду Хмельницької  області  позовні заяви про стягнення в судовому  порядку вищезазначеної суми.                                                                                       

Розгляд справ було призначено на 01.08.2006р., але представник ЖКО в судові засідання не з`явився.

Відповідно до законодавства, особам, які не проводять оплату за спожиті послуги, надання таких послуг повинно бути зупинено.

В даний час за вимогою міської ради минулого скликання в складі ХАЕС створено  комунальне господарство, яке  від імені ХАЕС укладає договори з населенням міста про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та проводить збір коштів за надані послуги.

З цією метою, із всіма банками міста були укладені договори на приймання платежів від споживачів.

З порушенням чинного законодавства, виконавчим комітетом Нетішинської міської ради було прийняте рішення про визначення виконавцем житлово-комунальних послуг ЖКО. Але дане рішення є незаконним і ВП ХАЕС звернулося в прокуратуру міста та з позовною заявою до суду щодо визнання незаконним прийнятого рішення.

На  даний час ЖКО  не  має  права  стягувати плату за комунальні послуги  (в т.ч.  послуги  централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення) із споживачів міста, оскільки дані договори на отримання таких послуг  ЖКО від ВП ХАЕС не укладені.

З метою подачі комунальних послуг безпосередньо споживачам, ВП ХАЕС укладає договори з населенням міста про надання вказаних послуг.

Укладення договорів проводиться  у  робочий  час  в    приміщенні комунального господарства (колишнє  ЦТПК)  та  у  ВП ХАЕС в залі засідань.

При укладенні договору слід звернути увагу на нижчезазначені аспекти.

Громадяни, які проживають в гуртожитках для одиноких громадян та сплачують плату за послуги як за ліжко-місце, договори з ВП ХАЕС не укладають. Всі інші громадяни звертаються до відділу «Комунальне господарство», яке знаходиться по  вул. Енергетиків,  або у ВП ХАЕС  в  залі  засідань,  на третьому поверсі.

Плата за надані послуги за наявності  засобів  обліку  води і теплової  енергії справляється за показами цих приладів обліку.

Показання квартирних засобів обліку знімаються споживачем щомісяця.

При відсутності засобів обліку або знаходженні приладів обліку у неробочому стані справляється плата за встановленими та затвердженими тарифами виконавчим комітетом Нетішинської міської ради для населення міста.                                   

При цьому слід звернути увагу на те, що тарифи на послуги з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення залишені незмінними.

При встановленні квартирних засобів обліку, за заявою споживача, виконавець послуг бере на абонентський облік у тижневий строк квартирні засоби обліку та подальше нарахування за отримані послуги проводиться на підставі даних засобів обліку.

У разі, коли споживач відповідно до законодавства має пільги з оплати послуг, у договорі робиться відповідна позначка та необхідні дані вносяться у договір.

Для цього необхідно особисто звернутись  в комунальне господарство для написання заяви на пільгу   та  подати  наступні    документи:

•    копію паспорта;

•  копію документа, що під­тверджує право на пільгу.

При цьому при собі необхідно мати паспорт та оригінал документа, що підтверджує право на пільгу.

Оплата за послуги з урахуванням пільг  нараховується з дати подання документів, що підтверджують право на пільгу.

Плата за послуги вноситься не пізніше 20 числа, що настає за розрахунковим.

За несвоєчасну оплату наданих послуг, споживач сплачує пеню в установлених законом та договором розмірах.

У разі надання послуг не в повному обсязі, відхилення їх кількісних і якісних показників від нормативних, виконавець здійснює перерахунок  розміру  плати  за фактично надані послуги.

Споживач має право на несплату вартості послуг за період тимчасової відсутності споживача і членів його сім’ї (у разі відключення виконавцем холодної та гарячої води і опломбування запірних вентилів у квартирі) на підставі письмової заяви та офіційного документа, що підтверджує його відсутність.

Крім того, споживач має право на звільнення від плати за послуги у разі їх ненадання та отримання компенсації за перевищення строків   проведення   аварійно-відбудовних робіт.

У разі, якщо між споживачем та ЖКО  м.Нетішин  укладений   договір  про  участь у витратах на утримання  будинку  та прибудинкової території, власнику квартири необхідно  при підписанні договору про надання послуг з централізованого опалення,  постачання холодної та гарячої води і водовідведення, написати на адресу ЖКО заяву про розірвання вищезазначеного договору в частині надання комунальних послуг, а саме: з централізованого опалення,  постачання  холодної  та  гарячої води і водовідведення.

Договір  укладається  в  двох примірниках,  один  з  них залишається в КГ ВП ХАЕС.

Наталія Ряснова,

юрисконсульт юридичного відділу ВПХАЕС