Кузня видатних спортсменiв, здорового поколiння амбiтних людей

 

Тридцять п’ять років тому при профспілковій організації ХАЕС було утворено дитячо-юнацьку спортивну школу. За мету ставився фізичний розвиток дітей, чиї батьки будують місто і ХАЕС. І мало хто міг собі уявити, що ДЮСШ стане кузнею видатних спортсменів, прославить Нетішин на Всеукраїнській та світовій аренах.

Вже у 1994-96 роках зазвучали імена сам­бістів Руслана Задворного та Сергія Онищука, плеяди інших вихованців Геннадія Горохова. Згодом першу скрипку стануть грати фехтувальники, пауерліфтингери. 2003 року школа стала комплексною, об’єднавши вісім відділень. Розвиток отримали такі види спорту, як бокс, боротьба самбо і дзюдо, волейбол, кікбоксинг, легка атлетика, плавання, фехтування та футбол. 19 кваліфікованих тренерів-викладачів працюють із майже тисячним колективом прихильників різних видів спорту.

Лише у 2020-му, не найсприятливішому змагальному році, у місті проведено 85 спортивних заходів та забезпечено участь спортсменів міста та спортивних команд у 17 обласних та 22 у всеукраїнських змаганнях. У 2020 році призерами змагань стали 240 спортсменів Нетішина, за результатами яких четверо стали кандидатами у майстри спорту України, 18 здобули спортивний розряд, 163 - масові розряди (до складу збірних команд України входить 19 нетішинських спортсменів).

Днями у мережі з’явився відеоролик «Танець із шаблями». Глядачі мають можливість пережити миттєвості тріумфу українських фехтувальниць  на Олімпіаді 2008 року у Пекіні. Саме там дві нетішинки у парі з Ольгою Харлан та Оленою Хомровою вибороли перші золоті медалі для нашої збірної. Гордістю і високою вдячністю переповнюються серця, коли спостерігаєш за цією видатною подією у житті нетішинського спорту. Це вікторія не лише названих спортсменок, але й тренерів. До вершин їх виводив Валерій Вікторович Штурбабін. За час роботи у Нетішині та на інших спортивних майданчиках він підготував вісім майстрів спорту міжнародного класу, п’ятьох заслужених майстрів спорту, двох олімпійських чемпіонок, срібну призер­ку Олімпіади 2016 у Ріо-де-Жанейро. У  Афінах 2004 року нашу державу гідно представляли Дарія Недашковська та Олег Штурбабін, у Лондоні 2012 року за збірну виступав Дмитро Бойко, у 2016-му Аліна Комащук отримала срібну медаль у командному заліку. Нетішин був представлений лише шаблістами на чотирьох Олімпіадах! У Ріо-де-Жанейро до півфіналу «добігла» наша видатна бар’єристка Вікторія Ткачук! (перший тренер Олег Краснов). Вона має всі шанси виступити у Токіо поточного року.

Цифри красномовні: дванадцять заслужених майстрів спорту, 21 майстер спорту міжнародного класу, 70 майстрів спорту України – внесок КДЮСШ ППО Хмельницької АЕС у скарбницю спортивної слави держави і Нетішина. Понад 150 медалей здобуто на світових та європейських аренах.  Їх готували  заслужені тренери України Геннадій Горохов (боротьба самбо), Валерій, Ольга і Вадим Штурбабіни, Віталій Цисарук (фехтування), Сергій Рижук (пауерліфтинг), Володимир Моцюк та Володимир Возьний (футбол). Команду майстрів з гандболу, яка успішно виступала у суперлізі України, тренував майстер спорту Олег Каспаров.

Не даремно КДЮСШ визнавалась кращою у різних номінаціях. У 2009 році за підсумками Всеукраїнського огляду-конкурсу із олімпійських видів спорту, який відбувався за ініціативою Міністерства у справах сім’ї, молоді і спорту, колектив посів третє місце, а у 2011 році був визнаний кращим у державі. З нагоди 30-річчя функціонування школа отримала Подяку Національного Олімпійського комітету за підписом Сергія Бубки.

Подібна результативність діяльності КДЮСШ забезпечена насамперед грамотним менеджментом і піклуванням з боку роботодавця – ППО Хмельницької АЕС (Михайло Гук)  та керівництва ХАЕС (Андрій Козюра). Споруди, що використовують спортсмени і тренери, знаходяться на балансі атомної електростанції.

Закладали основи функціонування і діяльно­сті дитячо-юнацької спортивної школи колишні директори закладу Олександр Михайленко, Михайло Трофимчук, Галина Бабаєва, Олена Недашковська, Валерій Штурбабін. Сьогодні біля керма почесний працівник фізичної культури і спорту Валерій Кравчук.

Про кожне із відділень можна писати окремий розділ, бо досягнення вагомі  і знані, у більшості на слуху. Приміром, гравця київського «Динамо» та національної збірної з футболу Віталія Косовського представляти не треба – довгі роки він був кращим півзахисником відомого клубу, згодом тренером «Ворскли». А основи майбутніх успіхів було закладено у КДЮСШ                                        м. Нетішин.

У складі молодіжної збірної країни виступав Валерій Федорчук, який у сезоні 2014/15 років у якості півзахисника ФК «Дніпро» брав участь у фіналі Ліги Європи, а наступного сезону у складі київського «Динамо» виборов Суперкубок України. Нині в місті проводиться традиційний турнір на призи цього вихованця нетішинського футболу. Чемпіоном світу 2019 року серед молоді став Олексій Хахльов. Олексій – вихованець тренера Володимира Возьного. Нетішин був базою для його зростання, як і для сотень інших юнаків. Вихованці В.Возьного привозили золоті нагороди з міжнародного турніру в Болгарії, «Ліги націй» 2015 року, який проходив у Франції.

Ряд його підопічних вже встиг потрапити до елітних клубів. Зокрема Вадим Лавриненко захищав кольо­ри  київської «Оболоні», Ми­хайло­ Толстяк –  польського клубу «Голубий Старгард», Богдан Поко­йовий - першолігового «Арсеналу» м. Київ, Антон Коберник - Володимир-Воли­нської «Вік­торії», Михайло Омельчук –  «Волині» (Луцьк). У футбольній академії «Карпат»  підвищують май­стер­ність Андрій Дацюк та Василь Шомко. Заявили про себе Дмитро Мандрійчук, Артем­ Цевух, Максим Кравчук, Вадим Тарнавський, Владіслав Косік, Ілля Бортник, Даніїл та Андрій Мирончу­ки, Олексій Кравчук, Роман  Отовчиць…

Діти залюбки беруть участь у різноманітних футбольних турнірах. Хто зна, чи немає нині в рядах нетішинців майбутнього чемпіона світу, який здобуде славу Шевченка або Месі.

Певний час надзвичайні результати демонстрували у «залізній грі» вихованці своєрідного відділення «для старших» при КДЮСШ під орудою Сергія Рижука. Він підготував плеяду чем­піонів України, Європи і світу, рекордсменів з пауерліфтингу. Приміром Олександр Кутчер був дворазовим переможцем богатирських змагань Arnold Weekend (2006-7 роки). Він перший укра­їнський атлет, що став переможцем цих змагань. Щоб вийти у суперфінал турніру «Арнольд-Класік», Олександр взяв участь у відбірковому турі, який відбувся у Чикаго і з результатом триборст­ва – 983 кілограми увійшов у півфінал. Щоб підтвердити свої кондиції, Кутчер після коротко­го перепочинку вийшов на арену європейського відбіркового турніру «Арнольд-Класік», що відбувся у Фінляндії. І тут перемога була за Олександром. У його ваговій категорії   75 кг серед професіоналів ніхто не зміг перевершити результат триборства – 985 кілограмів. Під час двох турнірів спортсмен із Нетішина встановив 12  світових рекордів.

Сестри Олена (Колосова) та Оксана Дмитрук (Чумак) багато років входили до збірної України і є багаторазовими призерами та чемпіонами Європейських першостей та світу, Олена – срібна призерка VII Всесвітніх ігор.

Під крилом продовжувача справи Сергія Ри­жука майстра спорту міжнародного класу інструктора-методиста СК «Енергетик» Аркадія Бухтійчука  виховано  нових чемпіонів. Зокрема  нетішинець Віктор Чорнобай у ваговій категорії до 90 кілограмів та віковій категорії понад 50 років став чемпіоном світу, який відбувся у словацькому місті Трнава. Ще один вихованець Нетішина слюсар ЕРПу з ремонту обладнання хімцеху Роман Медведчук у вазі до 82 кілограмів та любительській категорії виборов срібну медаль.

В клубі пауерліфтингу «Легіон»  виховано чи­мало яскравих особистостей, зокрема майстрів спорту Володимира Сміщука, Сергія Козловського, Віктора Пастухова,  Романа Медведчука та інших атлетів.

У самбістів у Нетішині є свій «батько» заслужений тренер України майстер спорту СРСР Геннадій Васильович Горохов. Саме з успіхів його вихованців почала формуватись слава про КДЮШС ППО ХАЕС.  Слово Нетішин почали з певним пієтетом промовляти 1994 року. Тоді вперше Руслан Задворний, а через рік-два  Роман Шашков, Сергій  Онищук,  Костянтин Врачов відзначились на європей­ських і  світових  форумах. Їх поїздки за кордон здійснювались на спонсорські кошти і пробивали вони «вікно у Європу» напівголодними, жили  у найгірших номерах і їздили у далеко не комфортабельних потягах.  Але хлопці вірили своєму тренеру, бо він ділив усі незгоди разом  з  ними і все робив, аби юнаки «вийшли в люди».

Якщо брати узагальнено, то щороку з-під його крила виходить майстер, кожні п’ять років – майстер спорту міжнародного класу та заслужений майстер спорту.

Руслан Задворний був  у числі тих, хто разом з тренером прокладав стежку до Європейських і світових висот. Він багаторазовий переможець і призер чемпіонатів та Кубків світу.

Дворазовий чемпіон світу з бойо­вого самбо Юрій Пилипчук також виле­тів з гнізда тренерської школи Геннадія Горохова при ППО Хмельницької АЕС.

Дмитро Бабійчук та Іван Васильчук десяток років по­спіль змагались між собою хто більше медалей привезе із міжнародних змагань. Принаймні, не було такого року, аби скарбничка одного і другого залишилась порожньою на чемпіонаті сві­ту, Європи.

Не зайве згадати першопрохідця секції Костянтина Врачова, майстра спорту з боротьби самбо та дзюдо, майстра спорту міжнаро­дного класу Ігоря Музику, майстра спорту міжнародного класу Сергія Онищука, майстрів спорту Олександра Бруса та його тезку Олександра Бойка, Дмитра Бондарука (самбо і джиу-джитсу), Олександра Криворучка, Андрія Ломаєва, Віктора Максимчука, Олександра Нікішова, Сергія Пилаєва, Олександра Остапчука, Романа Ріпу, Віктора Степанюка та Олександра Степаненка, Андрія Соколовського, Романа Шашкова. Кожен залишив свій слід у цьому виді спорту, і кожному дісталась порція слави, поваги за працю, за наполегливість, за любов до самбо. Серед останніх знаних вихован­ців Геннадія Васильовича Ярослав Давидчук.

За підсумками 2019 року майстер спорту міжнародного класу зі спортивного самбо Яро­слав Давидчук став найкращим серед самбістів України.

Він виборов  звання чемпіона світу та Європи серед спортсменів до 20 років. На Кубку Європи серед дорослих здобув срібло, бронзу на чемпі­о­наті Європи.

Ми вже говорили про учасницю Олімпійських ігор Вікторію Ткачук, яку свого часу готував тренер вищої категорії Олександр Краснов. Нині тут тренується понад тридцять юних легкоатлетів, що вносять у скарбничку досягнень КДЮСШ ППО ХАЕС солідні досягнення, були призерами  чемпіонатів України серед ДЮСШ, неодноразовими тріумфаторами обласних змагань.

На відділенні боксу займаються понад 80 осіб. Запам’ятались наступні  досягнення боксерів: срібну медаль чемпіонату Європи серед юніорів виборола Марія Юрлова, бронзову медаль на чемпіонаті Європи серед кадетів – Юлія Лисун. Переможцями та призерами чемпіонатів України серед юнаків та юніорів були Дмитро Степанюк, Сергій Генджоян, Андрій Панасюк, Тетяна Гаврилюк, Руслана Тимчук, Тетяна Холшевнік, Олександра Даниленко…

14 груп початкової під­готовки, 7 груп базової під­готовки,  понад  320 учнів – це склад секції плавання. У попередньому, «не ковідно­му» році вихованці цього відділення Юлія Власюк, Максим Юхимець, Юлія Шпак, Марина Голод, Олександра Карікова, Дарія Карташева, Володимир Коліс­ніченко та інші ставали не­одноразовими призерами та переможцями чемпі­о­нату Хмельницької області.

Команда КДЮСШ вихованців відділення волейболу посіла сьоме місце у чемпіонаті України серед жіночих команд (перша ліга) сезону 2018-2019 рр.

Спортсмени відділення кікбоксингу також примножували славу колективу. На останніх значимих змаганнях Галина Ніконова була срібним призером чемпіонату України серед юніорів, Мирослава Єфремова – переможницею чемпіонату України та  Данило Затонський - бронзовим призером чемпіонату України серед юніорів.

КДЮСШ ППО ХАЕС підтримує дружні стосунки із загальноосвітніми школами та ліцеями міста, надає практичну та методичну допомогу під час проведення шкільних змагань із різних видів спорту, плідно співпрацює з позашкільними закладами, бере активну участь у організації та проведенні  «Олімпійського тижня», інших заходах з нагоди Дня фізичної культури та спорту, показових виступах на загальноміських святах.

На виконання Календарного плану спортивно-масових заходів Нетішинською КДЮСШ залучаються кошти ППО ХАЕС, виконавчого комітету Нетішинської міської ради, спонсорські надходження від приватних осіб та підприємств міста. Участь спортсменів школи в міжнародних змаганнях частково забезпечується профкомом НАЕК «Енергоатом» України.

Віктор Гусаров, Петро Шелепало

Фото з архіву редакції