У енергоремонтному підрозділі ХАЕС більшість колективу складають висококваліфіковані спеціалісти, які мають багаторічний досвід роботи в обслуговуванні та ремонті технологічного обладнання.  Але тут не забувають і про молодих працівників, що торують шлях до професіоналізму. У цьому можна було переконатись під час проведення конкурсу професійної майстерності серед токарів, вік яких не перевищує тридцяти п`яти років.

Цей захід був організований Радою організації молоді первинної профспілкової організації ХАЕС та керівництвом енергоремонтного підрозділу на основі Положення, затвердженого ДП НАЕК “Енергоатом”.

Для участі в конкурсі професійної майстерності були заявлені чотири токарі – Олександр Пашинськ­ий, Олександр Лук`янчук, Юрій Вознюк, Валерій Повар. Для них комісія, роботу якої очолив начальник енергоремонтного підрозділу Михайло Ковальчук, запропонувала завдання за напрямками – “теорія” та “практика”.

У теоретичній частині конкурсантам необхідно було протягом години дати відповідь на десять запитань, які стосувались пожежної безпеки, охорони праці, фахової спеціалізації.

Складним виявилось практичне завдання – виготовлення деталі для насосів. Весь процес перебував під контролем справжніх знавців токарної справи: начальника ремонтно-механічного цеху Юрія Мельника, майстра Івана Сторожука.

Показовим є те, що для практичного завдання було запропоновано одне із замовлень для потреб ремонтної кампанії на першому енергоблоці. Отож конкурсанти намагались проявити всі свої професійні навики. За оцінкою комісії двох етапів конкурсу найкращі результати продемонстрував Валерій Повар, другим став Олександр Лук`янчук, третє місце дісталось для Юрія Вознюка.

Висока професійна майстерність молодих токарів була гідно оцінена також членами комісії інженером-інспектором відділу охорони праці Вірою Мазур, інженером Антоніною Страмужевською, а також головою Ради молоді енергоремонтного підрозділу Віталієм Новіткевичем, виконуючою обов“язки голови комісії з організаційної роботи Ради організації молоді Оленою Гордійчук.

Для Валерія Повара випала честь представляти ХАЕС на конкурсі професійної майстерності, який відбудеться на ЗАЕС в рамках молодіжного фестивалю “Активна зона”.

Олександр Шустерук

травень 2007