Ще зранку у зовнішньому кризовому центрі ХАЕС зібрались фахівці з подолання стихійних катаклізмів. Групу очолив головний інженер станції Віктор Петрович Макєєв, на якого було покладено організаційні питання, вироблення плану дій тощо. Подібний штаб на чолі з першим заступником міського голови Вадимом Петровичем Власюком став функціонувати на базі міського вузла зв’язку.

Так почались командно-штабні навчання органів управління і сил територіальної і функціональної підсистем єдиної державної системи цивільного захисту Хмельницької області. Перша увідна гласила, що на очисних спорудах Хмельницької АЕС сталось витікання хлору. Інформація про інцидент була передана у засоби масової інформації, відповідні служби. Мобілізовуються підрозділи ЗДПО-1, спеціалісти з ремонту, хімічної і радіологічної служб, техніка, обговорюється план ліквідації наслідків аварії. Зрештою була дана команда провести необхідні дії з ліквідації викидів хлору на очисних спорудах.  Бійці пожежної частини у спеціальних захисних костюмах проводять локалізацію аварії і зрештою добиваються повного контролю над ситуацією.

В місті пролунали сирени з попередженням про аварійну ситуацію, на базі дитсадка №7 розпочинається підготовка до евакуації населення. Задіюється міліція, медики, аварійні бригади тощо.

 На цьому навчання не закінчились, адже у кризовий центр ХАЕС приходить повідомлення про радіоактивні викиди на пошкодженому енергоблоці №2. Знову прогнозується розвиток ситуації, складається план, задіюються відповідні сили на ліквідацію умовного  джерела радіоактивного опромінення. Кожен учасник цього дійства на практиці відпрацьовує свій маневр.

За навчаннями спостерігали  понад сто випускників Львівського університету безпеки жи- ттєдіяльності на чолі з ректором вузу  О.Козяром та представники облдержадміністрації, органів МНС області за участю начальника департаменту цивільного захисту України генерал-майора Квашука.

Віктор Гусаров

травень 2007