Міська організація Національної спілки журналістів України презентувала у виставковому залі Нетішинського міського краєзнавчого музею фотовиставку під промовистою назвою: «Відкрий нам очі, фотооб’єктив». Близько сорока робіт фотожурналістів Хмельниччини, серед яких такі знані імена, як Анатолій Лисий та Анатолій Кирилишин з Хмельницького, Володимир Ривера з  Летичева, Валерій Валуєв, Петро Войтович, Віктор Войковський, В’ячеслав Гаврилюк з Нетішина представлені на стендах. Про кожного можна говорити окремо годинами, звертаючись до світлин, що увійшли в золотий фонд місцевої фотожурналістики. Але найкраще за кожного з них говорить доробок, виставлений в експозиції.

Замкнену композицію створюють роботи колишнього працівника «Прибузької зорі», нині покійного Анатолія Кирилишина. Раннє дитинство і глибока старість, повний ужинок з пройденого шляху, миттєвості буття, що відтворені на світлинах, створюють атмосферу роздумів про шлях людини, її ідентифікацію у суспільстві, плин життя.

Окремого слова вимагають роботи Валерія Валуєва – філософські відбитки сьогодення, глибокі за змістом і композицією, техногенні, урбаністичні і водночас лагідні, пастельні вихоплення з оточуючого світу. Класикою стали «плаваюча» у сутінках і водному плесі озера Хмельницька АЕС, робота «Куди ж ви, козаки?», портрет ветерана тощо.

 Жанрові  роботи  Анатолія  Лисого   –  колишнього працівника «Подільських вістей», В’ячеслава  Гарилюка,  що сорок років віддав улюбленій  справі  вихоплення неповторних миттєвостей життя Славутчини, статичні, але композиційно витримані роботи Петра Войтовича  дають  підстави  говорити, що глядач отримає  естетичну  насолоду від перегляду виставки.

 У передньому слові директор музею Оксана Кононюк зауважила, що невелика за форматом, але цілісна за внутрішнім наповненням і глибиною змісту фотовиставка має принести насолоду поціновувачам жанру.  Підхоплюючи її слова, редактори газет «Перспектива», «Енергобудівник» та  «Нетішинський вісник» Віктор Гусаров, Петро  Войтович,  Ольга  Мороз відзначали велику роль у газетній справі саме фотознімка, як ілюстрації до матеріалів і як самостійного мистецького  твору, окремого жанру документальної  журналістики.

Під час фотовиставки відбулась знаменна подія: за ініціативи музейних працівників та представників мас-медіа відбулось урочисте перерізування  стрічки прес-клубу, що відтепер починає функціонувати в місті.

Ніщо так не зближує митців, як випита за столом філіжанка кави та бесіда на теми життя-буття. Невтомний на видумки кореспондент «Перспективи» Олександр Шустерук цього разу почастував присутніх супом, що він створив за власним рецептом, з додаванням плавленого сирка. Було смачно.

Віктор  Гусаров

липень 2007