Журналісту потрібні нові враження. Цій меті сприяють тури працівників пера під назвою: “Україна очима редактора”, який організовує  журналістський фонд України. На збіглому тижні понад двадцять працівників ЗМІ з усіх куточків нашої держави завітали у Нетішин з метою отримати найповнішу інформацію про місто, його мешканців, про найбільше підприємство області – Хмельницьку атомну електростанцію. Один з найзначніших на теренах Поділля журналіст, колишній редактор “Подільських вістей”, а нині радник голови облдержадміністрації Йосип Іванович Ядуха відзначив, що подібний захід на Хмельниччині відбувається чи не вперше і, безперечно, матиме розголос у громаді, адже в складі делегації редактори з Івано-Франківщини, Волині, Донбасу, Київщини тощо.

Насамперед журналісти завітали до краєзнавчого музею. Після оглядин експозиції вони завітали на виставку фоторобіт журналістів області. Костянтин Зварич із задоволенням відзначив, що світлини С.Ревери, А.Кирилишина, А.Лисого з обласного центру  гарно доповнили вернісаж місцевих  фотожурналістів В.Валуєва, П.Войтовича, В.Гаврилюка.

Працівники Інформцентру ХАЕС організували екскурсію у навчально-тренувальний центр ХАЕС, де на них чекав керівник підрозділу, заступник головного інженера станції з підготовки персоналу Володимир Іванович Ісупов. Звичайно, журналістам було цікаво посидіти в кріслі оператора управління реакторною установкою, аби відчути ступінь відповідальності за безпеку ядерного об’єкта. Гості цікавились якіс­ною підготовкою персоналу, ліцензуванням, наявністю тренажерів, процесами, що відбуваються у реакторі під час завантаження його паливом, умовами зберігання відходів тощо.

Екскурсія на Хмельницьку АЕС справила велике враження на бага­тьох працівників ЗМІ. Директор журналістського фонду України Людмила Іванівна Ольховська зазначила, що для неї відвідини турбінного відділення були певним одкровенням масштабів станції, хоча для представниць металургійного та нафтопереробного комбінатів з Донеччини та Дніпропетровщини це не в дивину. Цікаво інше, що порівняно  невелика за їхніми мірками станція виробляє стільки електроенергії.

Під завісу відвідин журналісти зустрілись з генеральним директором ХАЕС Миколою Сергійовичем Панащенком. Керівник станції дав розгорнуту інформацію про виробничу діяльність станції, здобутки колективу ХАЕС у соціальній сфері, відповів на запитання працівників ЗМІ. Насамкінець  після завершення бесіди керівники туру вручили Миколі Сергійовичу сувеніри з тих куточків України, звідки прибули журналісти.

У турі журналістів су­проводжували представники обласної держадміністрації В.Грищук та О.Шевчук.

Віктор Гусаров

серпень 2007