Державне підприємство НАЕК “Енергоатом” приділяє велику увагу соціальній сфері міст, де мешкають сім’ї працівників компанії. Свідченням цьому стало відкриття дитячого майданчика на проспекті Курчатова. Це справжнє  містечко розваг для дітвори. Воно з’явилось завдяки співробітництву НАЕК “Енерго­атом” та корпорації ТВЕЛ, керівники яких розуміють, що добре працюють там, де добре організоване дозвілля. Було сподівання, що свято відкриття відбудеться на День Нетішина, проте митниця внесла корективи, адже виготовляють такі містечка в Росії. Треба сказати, що монтувальники приклали чимало зусиль, аби до нас свято прийшло якомога скоріше.

27 вересня  на місці містечка для дітей було велелюдно. Муніципальний оркестр закликав на свято відкриття поважних представників української та російської компаній, керівників міста, а головне – дітлашню, яка не могла втерпіти від спокуси скоріше залізти на драбини, сходи, з’їхати згори по жолобу, погойдатись на гойдалках.

Однак програма урочистостей передбачала виступи генерального директора ХАЕС Миколи Панащенка, віце-президентів ДП НАЕК “Енергоатом” Олега Кулініча та Олександра Ковтуненка, заступника голови концерну Укратомпром Бориса Білика, міського голови Олександра Смишляєва та багатьох інших. Кожен з промовців наголошував, що свято – результат дружби і співробітництва, що соціальні програми в числі пріоритетів НАЕК “Енергоатом”, що покращення  соціальної   інфраструктури   міст,  де  знаходяться об’єкти компанії  –  не  слова, а  ціле­спрямована політика. Начальник управління  освіти  міста Марія Моцик закликала малечу хором сказати “спасибі” за подарунок і звернула увагу, що школи міста отримали останнім часом від НАЕК “Енергоатом” музичні центри,  а  напередодні Дня знань комп’ютерні класи. Відтак висловила  надію,  що в  місті зростуть майбутні кваліфіковані фахівці атомної енергетики.

Нарешті відбулась урочиста мить: генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко, міський голова Олександр Смишляєв та віце-президент НАЕК “Енергоатом” Олег Кулініч перерізали стрічку, після чого дітлашня приступом взяла ігровий майданчик. Малечу мало цікавив концерт, що супроводжував свято. Головне – першим дістатись гойдалки, влізти у казковий  теремок, тощо.

А от журналісти дружно обступили винуватців свята – представників станції та НАЕК “Енергоатом”, намагаючись дізнатись про внесок компанії в економіку міст. Ми взяли лише офіційні дані, які свідчать, що цього року ХАЕС надала благодійної допомоги Нетішину на суму понад триста п’ятдесят тисяч гривень. Тут не враховані кошти, які спрямовуються на облаштування чотирьох артезіанських свердловин, просвітницький центр. Найбільшу допомогу отримала СМСЧ-4 на придбання інвентаря у дитяче відділення. Вділяються кошти і на ремонт покрівлі пологового відділення. А ще ХАЕС допомагала  ряду відділів міськвиконкому,  секціям та ансамблям палацу культури м.Нетішин, раді ветеранів війни та праці, центру ранньої соціальної реабілітації інвалідів, боксерському клубу “Максим”,  школам та дитсадкам, окремим громадянам, тощо. Ми єдині в прагненні зробити місто гарним, а його людей щасливими.

Віктор Гусаров

вересень 2007