Хмельницька АЕС  була містоутворюючим об’єк­том. Завдяки її будівництву з’явився Нетішин у тому вигляді, який він нині має. Крім цього значно покращилась інфраструктура навколишньої території. Нагадаємо, що  були введені в експлуатацію в період будівництва 1-го енергоблока по Славуті та Славутському району:  автомобільна дорога ХАЕС - с. Комарівка - с. Стригани; автомобільна дорога м. Славута - с. Вельбівно; шляхопровід через залізничні шляхи в м. Славута; залізнична станція в с. Кривин; пост ЕЦ ст. Кривин; автодорога ХАЕС - Дідова Гора; житлові будинки для працівників; кабельна лінія зв’язку ХАЕС - м. Славута; кабельна лінія зв’язку ХАЕС - м. Вінниця;  будинок преста­рілих в с. Кривин; артезіанські сверд­ловини;  автомобільна дорога до станції Кривин та інші об’єкти; взято дольову участь в побудові маслоробного комбінату. В  Ізяславському районі зведено  корівник на 200 голів та силосна яма ємністю 1500 т. в с. Лютарка, а в Острозькому районі  будиночки ПДУ,  теплотраса в м. Острог. Велику підтримку мало сільське господарство, адже станція довгі роки утримувала на своєму балансі підсобне господарство, що в с.Цвітоха, на Дідовій Горі, тощо.

 Під час спорудження другого енергоблока на потреби прилеглої до ХАЕС території було виділено понад 60 мільйонів 642 тисячі гривень, освоєнням яких займались Хмельницька та Рівненська облдержадміністрації. За словами заступника генерального директора ХАЕС з капітального будівництва Олега Рахлінського, в силу певних причин гроші не були виплачені у повному обсягу облдержадміністраціям протягом двох років, як це передбачалось графіком, відтак була нарахована індексація. З передбачених 2 мільйонів 240 тисяч проплачено 2 мільйони 188 тисяч. При цьому виділені 728 тисяч на Рівненщину вже освоєні. Зокрема на Гощанщині та у  Здолбунівському районах зроблено підвідні газогони до сіл Замлинок, Бугрин, Новоставці, Колесники, Угільці, а на Острожчині завершено реконструкцію пологового будинка  центральної районної лікарні, реконструкцію пічного опалення  в с.Почапки та Милятин. Хмельниччина ж уповільнила процес освоєння коштів і, якщо вони не будуть використані до кінця року, їх доведеться повернути в НАЕК «Енерго­атом».

Олег Васильович звернув увагу, що значний обсяг робіт виконується безпосередньо в Нетішині. Зокрема здійснюються роботи по водонапірному колектору, розширенню водозабору, а саме  введенню в експлуатацію чотирьох свердловин, які мають вступити до ладу у травні наступного року. Планується повністю завершити роботи на 505 будинку, аби городяни отримали 188 квартир. Великого  клопоту  для ХАЕС завдає сміттєзвалище, яке знаходится поблизу села Бадівка. Звичайно, ХАЕС планує, що тут буде у майбутньому сміттєпереробний завод, аби циві­лізовано вирішу­вати проблему. Готується проектна документація.­ А на першому етапі буде функціонувати полігон-сховище.

О.Рахлінський також передбачає, що до 2012 року будуть зведені п ять  житлових будинків у  п`ятому мікрорайцоні міста, спортзал із легких конструкцій, планується реконструкція дороги №1, а також є плани спорудження Будинку дитячої творчості.

 Віктор Гусаров

вересень 2007