Історія відділу кадрів Хмельницької АЕС розпочалась тридцять років тому, коли після призначення директором майбутньої електростанції О.І.Троценка, було визначено працівника, на якого поклали обов’язки з обліку документації з кадрових питань та табелювання. Це була Б.Г.Мурзіна. Згодом з’явилась посада інженера з кадрів, на яку прийняли С.Агафонову. Повно­цінний відділ сформувався перед пуском першого енергоблока. Його начальником став М.І.Воротягін, а згодом його замінив В.О.Дикий. Двадцять років відділ очолювала О.С.Шаркова.

- Перед пуском першого енергоблока виникла потреба в кваліфікованих працівниках. Перевага надавалась тим, що мали досвід пусконалагоджувальних робіт на АЕС. Штат ХАЕС формувався також за рахунок випускників вищих навчальних закладів. Коли я влаштувалась у 1985 році на посаду інспектора з кадрів ХАЕС, - розповідає технік відділу кадрів Н.І.Мамчур, - у штаті  електростанції було понад чотириста працівників. Прийом нових працівників на ХАЕС відбувався постійно. Як і тепер, багато уваги довелось приділяти молодим спеціалістам, які після закінчення вузів ще ніде не працювали. У більшості з них простежувалась невпевненість. Отож, доводилось бути й психологами, щоб переконати, що досвід приходить під час наполегливої праці. Сьогодні приємно усвідомлювати, що більшість тих, хто влаштувався на роботу перед пуском, досягли відповідальних посад.

Театр починається з гардеробу, а ХАЕС починається з відділу кадрів. Сьогодні тут плідно трудиться дев’ять працівників, які мають свої завдання та функції. Чотири роки поспіль відділ кадрів очолює М.М.Мисюра.

- Миколо Миколайовичу, робота вашого відділу досить відповідальна. Як охарактеризуєте старанність колег.

- Про роботу колективу відділу я можу сказати лише найкращі слова. Кожен відчуває відповідальність за довірену справу. Під час перевірок роботи відділу представниками ДП НАЕК “Енергоатом” наші здобутки оцінювались як хороші. Я пишаюсь й тим, що у нас склався гарний психоло­гічний мікроклімат, основою якого є взаємовиручка та повага. Ціную професіоналізм кожного працівника.

У колективі відділу кадрів склались хороші традиції. Показовим є те, що кожен відчуває себе повноцінною часткою колективу. За словами техніка О.І.Гребінь, відділ можна назвати дружньою сім’єю. Кожен може поділитись своїми радощами та проблемами і неодмінно знайде підтримку  колег.  З  почуттям  гордості   відгукуються про колег заступники начальника С.Р.Шварговська, технік В.В.Федорчук, технік В.А.Вінні­кова,  інженер  П.І.Яманкіна, технік  О.М.Василишина. Цьогоріч влилась в колектив молода праців­ниця Я.В.Гребінь. Вона відчула підтримку і пишається тим, що трудиться тут.

Виявляється, що працівників відділу кадрів об’єднує не тільки відповідальне ставлення до роботи, а й спільні захоплення. Зокрема, вирощування квітів і догляд за домашніми тваринами. А ще художня література, як мовиться, не на за­двірках. Єдиний мужчина колективу, начальник відділу М.М.Мисюра,  не  відстає  від колег, бо шанує книгу, а також  утримує  вдома кота, адже це формує позитивні емоції, без яких важко виконувати важливу і відповідальну роботу.

Олександр  Шустерук

вересень 2007