Минулого року розпочато реалі­зацію двох проектів на безпосереднє замовлення ВП «Хмельницька АЕС». Це ЗРВ – військовий об’єкт для прикриття ХАЕС та об’єкт, відомий під назвою РТСН (за договором – встановлення другої групи резервних трансформаторів власних потреб та гнучких ліній зв’язку).

Для облаштування позиції розташування окремого зенітно-ракетн­ого дивізіону минулоріч було кинуто сили ТОВ «БМУ-1 УБ ХАЕС», «БМУ-4 УБ ХАЕС», «КРОТ УБ ХАЕС», «БМУ-4 УБ ХАЕС», «БМУ-5 УБ ХАЕС», ЗАТ «УМ УБ ХАЕС». Для окремих робіт залучалися майже всі товариства нашого будівельного холдингу. Особливо відзначилися працівники будівельно-монтажного управління №1, які займалися опоряджувальними та оздоблювальними роботами на контрольно-пропускному пункті, армуванням і бетонуванням боксів, монтажем ферм. У 2008 році на ЗРВ будівельникам ще вистачить роботи – на цьому об’єкті планується освоїти близько 14 мільйонів гривень.

Слід відзначити, що головний замовник, Хмельницька АЕС, надаючи великого значення проблемам безпеки, замовляє будівництво з метою зміцнення цього аспекту. Один з прикладів – об’єкт РТСН, який є однією із складових частин забезпечення безпечної діяльності енергоблоків. Договір на будівництво другої групи резервних трансформаторів було підписано в остан­ні дні 2007 року, проте на сьогодні і до цього проекту наші будівельники вже доклали рук. За свідченням  керівника проекту О.І.Лапка, йде підготовчий етап цього будівництва. Уже зведено будівлю РУСН-6кВт, металоконструкції порталів, шляхи перекатки і фундаменти резервних трансформаторів тощо. Об’єкт почали зводити ті ж товариства, які задіяні на ЗРВ, крім них – ТОВ «БМУ-7 УБ ХАЕС», ТОВ «Кранове господарство УБ ХАЕС», субпідрядні організації – МУ-6, МУ-13, «Атоммонтажсервіс», «Укренергомонтажвентиляція». Цей проект передбачає приблизно таку ж кількість капіталовкладень на поточний рік, що і ЗРВ.

Людмила Рудковська

лютий 2008