Тимчасова пауза, яка неминуче виникає після здачі чергового енергоблока на атомній станції, не стала цього разу для УБ ХАЕС періодом застою, її вдалося заповнити проектом, вартим докладання великих зусиль.

Будівництво заводу з виробництва хлору і каустичної соди на калуському підприємстві «Карпатнафтохім», в якому генеральним підрядником виступає ВАТ «УБ ХАЕС», як у році минулому, так і з початком нинішнього, залишається тим центральним об’єктом, який в усіх на устах, до якого прикований зір нетішинських будівельників.

ТОВ «Карпатнафтохім», що представляє головного замовника (входить до групи «ЛУКОЙЛ-Нафтохім»), має на меті модернізацію процесів хімічної промисловості, яка у місті Калуші є домі­нуючою. А тому роботи на підприємстві будівельникам вистачає. За договірними умовами, на «Карпатнафтохімі» наші будівельники мають освоїти 197 мільйонів гривень капіталовкладень.

ВАТ «УБ ХАЕС» запросило до участі у будівництві заводу десятки субпідрядників. Насамперед, отримали роботу товариства: БМУ-4, управління механізації, КРОТ, УКБМ, ЕКРО та інші. Поруч із знайомими субпідрядниками трудяться калуські майстри-будівельники; є і бригади приїжджих. Усього на субпідряді у ВАТ «УБ ХАЕС» більше двох десятків фірм.

Усі підрозділи нашого будівельного холдингу отримали у зв’язку з калуським проектом значні навантаження, зокрема, мова йде про виробничий, договірний, кошторисний відділи, службу головного диспетчера тощо. Головні спеціалісти УБ, як і укомплектовані бригади, працюють у Калуші вахтовим методом.

В даний час реалізація калуського проекту – в розпалі. Практично всі корпуси, які зводяться, уже вийшли з нульового циклу. Фундаментна частина закінчена, за винятком корпусу №532/1 (зал електролізу). Деякі споруди доведено до стадії монтажу, це, наприклад, корпуси 530-Б,                                          530-В. Будівельники приступили до циклу робіт, пов’язаних з інженерними мережами.

Згідно з графіком будується під’їзна колія.

Служба головного інженера впевнена, що в цілому будівництво буде вчасно завершено, і новий завод, як і заплановано, дасть першу продукцію в четвертому кварталі 2008 року. До середини літа потрібно завершити будівельну частину і перейти до монтажу обладнання.

На день сьогоднішній ВАТ «УБ ХАЕС» на цьому об’єкті уже освоєно майже 32 мільйони гривень.

Людмила Рудковська

лютий 2008