Традиційно працівники ХАЕС снідають вдома, а ось обідати багатьом доводиться в межах електростанції. Саме на цю пору у кухарів найбільше навантаження. За словами завідувачки їдальнею №9 цеху господарського забезпечення ХАЕС О.Є.Крук, за добу послугами місцевого закладу харчування користуються майже дві тисячі пра­цівників. А коли на електростанції розпочинається чергова ремонтна кампанія – то й ще більше.

В обідню пору в їдальні можна побачити вервечку відвідувачів, що стоять у черзі до каси. У кожного в руках таця із вибраними стравами. А їх асортимент доволі великий. Принаймні декілька найменувань борщів, супів, гарнірів, а ще котлети, биточки, тюфтелі, відбивні. У прозорих вітринах виставлені салати із свіжих овочів. До чаю чи кави можна вибрати тістечка, коржі, булочки. Відповідний асортимент підібраний й для лікувально-профілактичного харчування. Те, що приготовлено дбайливими руками станційних кухарів, доступне для огляду. Не дарма ж кажуть, що апетит приходить під час їжі: сподобалося – замовляєш. Тут постійно дбають про смакові властивості страв. Гості, які прибувають на електростанцію у відря­дження, порівнюють рівень обслуговування на ХАЕС із подібними закладами громадського харчування. Порівняння на нашу користь. Торік змінний персонал нашої електростанції на одній із АЕС переймав досвід своїх колег. Після відвідин тамтешньої їдальні один наш земляк сказав, що нетішинцям частіше треба бувати за межами міста, щоб належно оцінити майстерність своїх кухарів. Їх страви завжди заслуговують найвищу кулінарну оцінку – «Смачно».

Роботою їдальні №9 задоволені не тільки працівники нашої електростанції. Торік персонал успішно склав своєрідний іспит перед іноземними представниками місії OSART.

- Нашу електростанцію перевіряли інспектори за багатьма напрямками, - розповідає начальник цеху господарського забезпечення І.М.Мельничук. Ми «ризикнули» пригощати гостей на власний розсуд. За основу приготування страв була взята традиційна українська кухня, але враховували й побажання. Представники Китаю та Ірану віддавали перевагу морепродуктам та овочевим салатам. Наші  кухарі просто показали вищий клас, їх робота оці­нена на найвищому рівні. Про це зроблений відповідний висновок.

Тут часто апробовують нові кулінарні   рецепти.   Найвдаліші запроваджують у виробництво. І не дивно, що кухарі під час відпочинку  охоче  переглядають по­пулярні  кулінарні журнали. Досконало знати технологію – це лише перші сходинки до високого професіоналізму.

Створювати справжні кулінарні шедеври для працівників станційної їдальні допомагає сучасне обладнання. В основному воно виготовлене німецькими виробниками. Тепер технологію приготування контролюють не тільки сумлінні та досвідчені спеціалісти, а й електроніка. Спочатку кухарям було важко звикати до нових технологічних процесів. Але досвіду набули швидко, багато допомогли представники фірм-виробників.

У їдальні №9 ХАЕС рік тому змінився й інтер’єр. Сьогодні він відповідає європейським стандартам. Приємно насолоджуватись смаком страв у красивому приміщенні. Планується згодом довести до ладу й буфети, які є на території електростанції.

Відвідавши станційну їдальню, енергетики поспішають на робочі місця. Смачна їжа додає їм сили і снаги.

Олександр Шустерук

березень 2008