Що таке велика відповідальність головний інспектор ХАЕС Сергій Цукрук знає не з підручників. Ще у дитинстві він зрозумів просту істину, що багато шляхів у цьому житті відкриваються   натурам наполегливим і дисциплінованим. Саме усвідомлення цього підштовхнуло юнака із села Заруддя, що на Вінниччині, після закінчення восьми класів податися у світи за знаннями. Спочатку одержав диплом із відзнакою Київ­ського індустріального технікуму, а згодом присвятив себе штудіюванню премудростей військових підводників у Севастопольському вищому військово-морському інженерному училищі, яке також закінчив на відмінно. Набуті знання стали підставою для зарахування його до екіпажу реакторного підводного крейсера стратегічного призначення «Ленинец» Північного флоту. Просто важко збагнути ту відповідальність, яка стояла перед такими офіцерами, як Сергій Цукрук. Субмарина  на  своєму  борту мала 16 балістичних ракет, кожна з яких могла перетворити у попіл цілі області.

Але згодом Сергій Цукрук присвятив себе суто мирній професії – працівник АЕС. Спочатку був провідним інженером з управління реактором на другому енергоблоці ЗАЕС, а з 2000 року – на ХАЕС. Тут він добре проявив себе під час пусконалагоджувальних робіт на другому енергоблоці. Саме це стало підставою для призначення головним інспектором ХАЕС.

Про атомні підводні човни кажуть, що це атомна електростанція у мініатюрі. Але у всіх випадках відповідальність одна і та ж. До роботи на новій посаді Сергій Цукрук підійшов, як мовиться, із флотським запалом. Головне, що багато спеціалістів електростанції бачать Цукрука не тільки як ерудованого спеціаліста, а й хорошого колегу. Стиль роботи і поведінки головного інспектора ХАЕС суттєво відрізняється від того, що має місце на флоті, тут одними наказами і примусом далеко не заїдеш. І Сергій Михайлович це добре розуміє, а розслаблятись йому ніколи. Довірена посада вимагає постійного контролю роботи підрозділів, від діяльності яких залежить безпека та стабільність експлуатації ядерних енергоблоків. 

У підпорядкуванні головного інспектора ХАЕС знаходиться служба відомчого нагляду і пожежної безпеки, відділ охорони праці, відділ охорони навколишнього середовища, відділ економічної безпеки, контрольно-ревізійний відділ.  Він також є керівником служби охорони праці. Постій­ним є нагляд за дотриманням норм і правил, інструкцій, регламентів, організація розслідувань порушень у роботі, організація технічного огляду, реєстрація обладнання, видача окремих дозволів на проведення ремонтних робіт, нагляд за дотриманням вимог охорони праці, організація комплексних заходів з охорони праці, організація навчання з охорони праці, пожежної безпеки,  розробка заходів з підвищення протипожежної безпеки, нагляд за станом навколишнього середовища. Під особливим контролем головного інспектора перебувають нагляд за веденням фінансово-господарської діяльності, захист економічних інтересів електростанції.

- Мені приємно констатувати,- розповідає Сергій Цукрук,- що з кожним роком все успішніше виконуються виробничі плани, зростає культура виробництва. Торік було зафіксовано лише 4 порушення в роботі обладнання, це на 5 випадків менше, ніж у попередньому. Трапився лише один нещасний випадок на виробництві. Звичайно, це не є підставою для заспокоєння. Від успішної роботи кожного члена колективу атомників залежить не тільки виконання виробничих завдань, а й безпека експлуатації. Те, що у нас все під контролем, свідчить стабільна радіаційна обстановка. Не має відхилень й у стані довкілля.

Ефективність роботи головного інспектора ХАЕС засвідчує успішне проведення торік місії OSART. Міжнародні експерти належно оцінили культуру  виробництва  на  електростанції. Нещодавно  Сергій  Цукрук  брав  безпосередньо  участь у проведенні  загальностанційного  протиаварійного тренування.

«Цьогоріч для нас є важливим ремонтна кампанія на першому енергоблоці, де треба провести реконструкцію та модернізацію, забезпечити належну безпеку проведення робіт та підняти на належний рівень охорону праці», – каже Сергій Цукрук.

Олександр  Шустерук

квітень 2008