Начальників змін Хмельницької АЕС неофіційно називають «нічними» директорами, бо саме під час чергування їм доводиться нести надзвичайну відповідальність за роботу діючих енергоблоків. Багато залежить  від команди, яка складає основу зміни. До контролю за експлуатацією основного обладнання мають допуск лише професіонали, що пройшли спеціальну підготовку і добре зарекомендували себе на попередніх відповідальних посадах.

Коли  на  ХАЕС  розпочалась  підготовка до пуску другого  енергоблока і гостро постало питання про навчання оперативного персоналу,   Олександру   Миколайовичу було запропоновано перейти на посаду інструктора навчально-тренувального центру електростанції і на повномасштабному тренажері навчати молодших колег. За  шість  років  роботи   О.М.Василик свою місію виконав сповна. Тепер його колишні вихованці також беруть на себе відповідальність за роботу діючих енергоблоків.

Для начальника зміни Хмельницької АЕС О.М.Василика  важко й порахувати, скільки разів доводилось заступати на чергування. Останні два роки  Олександр  Миколайович  заступає  на найвідповідальніший станційний пост. Днями він  контролював роботу електростанції  у чергову річницю  Чорнобильської аварії - у ніч 26 квітня.

- Аварія на ЧАЕС не може залишити байдужим нікого, - розповідає О.М.Василик. Здійснюючи вночі 26 квітня обхід робочих місць змінного персоналу, ми  з колегами вшанували пам’ять  постраждалих від найстрашнішої техногенної трагедії двадцятого століття. Я й мої товариші усвідомлюємо, що не маємо права на помилку. Від нашої роботи залежить безпека не лише наших сімей, родин, але й держави. Це дуже добре знає А.В.Бабкін, який у  моїй зміні контролює роботу першого енергоблока, адже він працював на ЧАЕС і був свідком важкого випробування, яке випало на долю тамтешніх енергетиків та багатьох жителів, що опинились у зоні радіаційного забруднення.

За весь період експлуатації ХАЕС не було зафіксовано жодного випадку за­грози життєдіяльності жителів не тільки зони спостереження, а й  персоналу електростанції,  який безпосередньо задіяний в обслуговуванні  систем  та  механізмів. Це є наслідком щоденної копіткої праці великої когорти професіоналів, до яких належить і О.М.Василик.

Олександр Шустерук