ХАЕС відноситься до особливих об’єктів, які потребують належного фізичного захисту від несанкціонованого вручання сторонніх осіб. Ця тема стала основою сценарію командно-штабних навчань, що відбулися 24-25 квітня на ХАЕС.

За легендою, на територію ХАЕС під виглядом пожежників потрапляють зловмисники, які поставили за мету добути радіоактивні матеріали. Для ефективного проведення операції вони захопили заручників – працівників ХАЕС. Це ускладнює ситуацію. Представники спецпідрозділу військової частини 3043 беруть участь у переговорах і погоджуються на висунуті вимоги – безперешкодно покинути територію проммайданчика електростанції.

Автору цих рядків випала нагода стати свідком проведення спецоперації. Скажу відверто, враження такі, ніби потрапив на знімальний майданчик телевізійного бойовика.

… До контрольно-пропускного пункту прямує автомобіль із терористичною групою та заручниками. Оперативні дані свідчать, що у транспортному засобі є радіоактивні матеріали. У той момент зловмисники переконані, що їх випустять за межі ХАЕС. Їх автомобіль набирає швидкість, коли він притул наблизився до відчинених воріт контрольно-пропускного пункту, раптово лунають вибухи. Зловмисники розгубились. Цим скористались представники спецпідрозділу, які ще й додали шумового ефекту пострілами з автоматів. За лічені секунди вони обеззброїли весь терористичний екіпаж, якому довелося, як мовиться,  обличчям відчути прохолоду весняної землі і «обійми» металевих наручників. Згодом прозвучав  рапорт про успішне завершення операції.

Для багатьох гостей, які представляли на командно-штабних навчаннях правоохоронні органи, Міністерство надзвичайних ситуацій України, відомства, які входять до регіонального штабу антитерористичного центру при Службі безпеки України, проведення показової операції з ліквідації терористичної групи справило хороші враження. Це було відмічено згодом під час аналізу проведення навчань.

За словами заступника генерального директора з фізичного захисту та режиму Анатолія Бойка, командно-штабні навчання на ХАЕС проводяться щороку. На них представники служби фізичного захисту електростанції, військової частини 3043 постійно демонструють високий професіоналізм.

Під час проведення навчань всі учасники мали змогу познайомитись із сучасними технічними засобами, які є у розпорядженні Головного управлін­ня Міністерства надзвичайних ситуацій України в Хмельницькій області.

Олександр Шустерук

квітень 2008