Коли дивишся на картини художника ремонтно-будівельного управління енергоремонтного підрозділу ХАЕС Наталії Летнянчин, складається враження, що потрапив у великий парк, в якому миттєво спалахнув фейєрверк різнобарв’я квітів. Ось соняхи в такт вітру похитують своїми голівками. За ними величаво красується бузок. А неподалік пелюсткове море хризантем, георгін, ірисів. Ще мить – прилетить до цієї краси зграйка волохатих джмелів, щоб напитися нектару. Такі асоціації народились у багатьох відвідувачів персональної виставки нетішинської художниці «Квіти України», яка днями відкрилась у мистецькій галереї «АРТ-ПЛАСТ» міського краєзнавчого музею.

Наталія Летнянчин народилася на Півночі в російському місті Архангельськ. Вона до середини вісімдесятих років й не уявляла, яка красива природа в Україні. А коли вперше побачила різноманітність квіткового дива на Славутчині, просто не втрималася взяти в руки пензель і перенести на полотно нерукотворну красу. Згодом квіти стали частинкою душі пані Наталії. Все, що подобалось чи приємно дивувало – відтворювалось на полотні. Але художниця не уявляє свою творчість без живих квітів. Вона їх вирощує. Часто трапляється, що й купує красиві букети. Вони дають їй силу та енергію для життя, для творчості. Не знаю, чи існує у світі закономірність періоду нашого наро­дження, але Наталія Летнянчин на світ з’явилась саме у квітні.

Коли художниця відчула, що вона пройшла певний відтинок творчого шляху, виникло бажання показати своє художнє бачення земної краси для багатьох людей, які розуміють і цінують все неповторне. Вона почала брати участь у виставках художніх робіт. Перша персональна виставка відбулася у 2004 році у Нетішині. Через два роки вона  порадувала своєю творчістю гостей та жителів старовинного міста Острог. І тепер знову прийшов час показу нового творчого доробку для своїх земляків.

Скільки пелюсток зображено на картинах пані Наталії, стільки теплих слів під час презентації персональної виставки прозвучало про її творчість і людяність. Це були найрідніші для іменинниці люди – донька, чоловік, рідні та знайомі. Своє захоплення від творчості нетішинської художниці висловила й директор Нетішинського міського краєзнавчого музею Оксана Кононюк. А заступник голови профкому Людмила Малько та член культурно-масової комісії профкому ХАЕС Олена Канигіна розповіли для присутніх й про інші захоплення Наталії Летнянчин. Виявляється, що вона не тільки вміє вправно тримати пензля, а й відмінно катається на гірських лижах, вміє мужньо переносити фізичні навантаження під час піших походів у гори. Принаймні є учасницею підкорення працівниками ХАЕС карпатського двохтисячника - гори Петрос. До речі, саме це надихнуло Летнянчин до сворення картини «Дорога на Петрос».

На виставці поряд із зображенням квітів представлені архітектурні пам’ятки старовинного Острога. Художниця їх відтворила реалістично,  із  притаманною авторською манерою.

Коли мова зайшла про плани на майбутнє, художниця сказала, що готуватиме чергову виставку. Там будуть неодмінно квіти.

Олександр Шустерук

травень 2008