Навколо нас неповторний світ. Він відкриває таємниці лише для допитливих і неординарних людей, які мають дар помічати  цікаве, яке потім  може бути відтворене фарбами, олівцями, кольоровою ниткою. Саме  до  таких  особистостей  належать  жителі Нетішина Олена Коваленко та Валентина Олійник, які у Нетішинському міському краєзнавчому музеї представили свої вишивки.

Експозицію робіт вишивальниць організатори презентації назвали «Вишитою казкою». Тут представлені пейзажі, натюрморти, квіткові композиції. Роботи вишивальниць спонукають повернутись у дитинство, в якому весь світ вважався казковим. Кожна вишивка народжувалась від певних переживань або просто позитивних  емоцій. Всі  вони, як мовиться, мають позитивну ауру, бо їх  можна  оглядати лише з посмішкою на устах.

Олена Коваленко любить дарувати свої роботи. Вона не може й порахувати, скільки їх зараз  у оселях рідних  та знайомих. Принаймні ніхто з них не заховав від стороннього  ока  вишите  на полотні диво. Деякі витвори Олени Володимирівни пройняті ностальгією за рідним краєм – Дніпропетровщиною. Вона з сумом згадує й місто Прип’ять, яке  через Чорнобильську трагедію довелось залишити назавжди.

Окроплена Чорнобилем і доля Валентини Олійник. Жінка брала участь у ліквідації страшної аварії. Можливо, саме це  надихає майстриню своєю творчістю робити світ кращим і добрішим. Візерунки у її вишивках мають багато теплих тонів. Складається враження, що саме сонце торкалося ниточок, що переплелися багатьма хрестиками. Вишивальниця представила не лише  квітковий розмай, а й відтворила на полотні старовинні замки, яких чимало на рідній Хмельниччині. Оригінальною є вишита англійська абетка,  кожна літера має своє стилізоване зображення.

Найприхильнішими поціновувачами таланту Валентини Олійник є рідні. Вони першими взнають про нові творчі доробки. Радіють здобуткам майстрині й колеги з санітарно-епідемологічної станції міста Нетішин.

Під час презентації прозвучало багато хороших слів на адресу Олени Володимирівни та Валентини Анто­нівни. А допомогла всім учасникам цікавого заходу поринути у світ вишивки науковий співробітник масово-просвітницького відділу Нетішинського міського краєзнавчого музею Оксана Іванець.

Олександр Шустерук

травень 2008