Шаблістки  збірної  України  вибороли  на Олімпіаді в  Пекіні  першу  золоту  нагороду.  Нетішинки  Галина  Пундик  і Ольга Жовнір - спортивна слава нашого  міста. Вітаємо і чекаємо вас!ОлIмпIйський  НетIшин

Здивувати місцевого мешканця спортивними досягненнями проблематично, адже нетішинці вже всюди бували, на змаганнях будь-якого рангу відзначались. Але минулого четверга Нетішин, а з ним і вся Україна, з хвилюванням спостерігали за збірною країни з шаблі, яка робила можливе і неможливе для перемоги, аби добитись до олімпійського золота. Спочатку юні українки Олена Хомрова, Ольга Харлан і Галина Пундик (наша, нетішинка!) декласували росіянок на чолі з чемпіонкою Європи Оленою Великою. Далі жереб звів українок із збірною США, в складі якої три призерки нинішньої Олімпіади в Пекіні. І тут дівчата були беззаперечно кращими. Фінал був драматичним. Ольга Жовнір (знову ж таки нетішинка!) боролась в міру своїх сил і не дала китаянкам відірватись на неприпустимий розрив в очках. Утримує розрив миколаївка Олена Хомрова, але перед Ольгою Харлан стоїть надзвичайне  завдання ліквідувати чималий розрив. Вона це робить, і навіть виходить уперед. Далі укол в укол: 44:43, 44:44. Атака з обох боків і судді вирішують, що потрібно спробу повторити. І Ольга першою наносить удар. Перемога!!! Перша для збірної України, перша в історії Олімпіад для жіночих командних змагань, перша олімпійська зоря Нетішина. На честь наших землячок Галини Пундик і Ольги Жовнір, миколаївок Олени Хомрової та Ольги Харлан на Оліміпаді в Пекіні звучав гімн України. Перемогла наймолодша на турнірі команда, яку називали «дитячим садочком».

Дівчатам від 17 до 21 року від роду. Вів їх до перемоги старший тренер жіночої збірної України Валерій Вікторович Штурбабін. Він засновник цього виду спорту в Нетішині, законодавець моди і надзвичайно грамотний фахівець. На минулій Олімпіаді його син Олег пробився до шістки кращих. Цього разу вихованки досягають вершин Олімпу! В одному інтерв’ю Галина Пундик відзначала: «Все почалося з тренера Валерія Вікторовича Штурбабіна. Після закінчення інституту фізкультури він приїхав в наше місто і зробив так, що фехтуванням на шаблях почали  цікавитись і займатись, він першим почав тренувати в Україні жінок-шаблісток.

Я багато разів хотіла покинути заняття спортом, опускала руки. А Вале­рій Вікторович знаходив по­трібні слова і недобрі думки йшли з голови. Він завжди вірив в мене. Навіть коли сама не сподівалась на перемогу, тренер міг налаштувати позитивно».

Зазначимо, що молодший брат Галини Дмитро 2007 року став чемпіоном Європи серед молоді.

Ользі Жовнір тільки-но виповнилось 19. Вона чемпіонка світу в команді України серед юніорок, чемпіонка України серед жінок. А відтепер і олімпійська чемпіонка!

У збірної попереду багато нових стартів в ім’я прославляння України. 

Імена Галини Пундик і Ольги Жовнір золотом будуть вписані в історію Нетішина.

Віктор Гусаров

липень 2008