Футбол – гра мільйонів. Наше місто може гордитися людьми, які запалили в душах його жителів любов до цієї колективної гри. Серед них колишній міський голова І.В.Гладуняк, директор спорткомплексу «Енергетик» заслужений працівник фізичної культури  і спорту С.А.Балаян, директор ДЮСШа В.І.Кравчук, тренери М.Телебей, Ю.Чепкасов, В.Гордійчук, А.Черняк, Ю.Тюпкін, В.Мацюк, Л.Коробчук, В.Возний та інші. В далекому 1980 році нетішинська команда «Енергетик» вперше взяла участь в обласних змаганнях. Назва команди змінювалась, але незмінним залишалось бажання досягнення майстерності. Спочатку команда називалась «Горинь», згодом «Будівельник», далі «Протон» (представляла УБ ХАЕС), а з 1986 року «Енергетик» (ХАЕС). Вже з перших років участі в чемпіонаті області команда неодноразово перемагала грандів змагань футбольні колективи м.Хмельницького, Волочиська, Дунаєвець. В 1987 році «Енергетик» досяг кращого результату: набрав найбільше очок, забив багато голів і виборов перше місце, 1993 року команда знову виборола перше місце, а 1996-го була другою. Останніми роками в колективі відбувається зміна поколінь. «Енергетик» міцно закріпився в першій п’ятірці кращих команд області. Нещодавня гра цьогорічного чемпіонату області у нас в Нетішині підтвердила високу репутацію команди «Енергетик». Суперником був «Олімп-Уні­верситет» з Кам’янець-По­дільського. Наші перемогли з рахунком 3:2. Голи забивали у ворота суперників капітан команди Віктор Каращенко і двічі - один із кращих гравців Віталій Боца.

Старший тренер команди Юрій Тюпкін підтвердив, що в команді панує колективізм, і є потяг до зростання майстерності. Тренер згадав тих, хто здобував славу команді і цементував її дух. Серед них півзахисники Михайло Романов і Микола Бортник, Олександр Лук’яновець, Євген Мирончук, воротар Олександр Колпаков. Нинішні  лідери  команди капітан Віктор Каращенко (півзахисник),  бомбардир команди  Віталій  Боца (півзахисник), воротар Ігор Лихвар...

Не  відстає  від  дорослих і  юнацька  дружина КДЮСШа  - «Енергетик».  Останнім часом вони закріпились в трійці  призерів чемпіонату Хмельницької області (тренери Володимир Мацюк, Леонід Коробчук, Володимир Возний).

Футбольна секція ДЮСШа була заснована 1986 року. При КДЮСШ організовано 9 дитячих груп і дві групи при ФК «Енергетик». Створено умови для тренування команд. Відтак і є результат. Юнацька команда КДЮСШ-«Енергетик» 1995 року виборола 1 місце з міні-футболу у чемпіонаті «Граємо за Україну разом», в цьому ж році в дитячо-юнацькій лізі була другою в області, а 1997 року отримала 1 місце в обласних змаганнях. Для нормальної роботи потрібно і належне фінансування. Знайшлися люди, яким не байдужа доля розвитку футболу міста. Сприяють командам  дирекція  Хмельницької АЕС (директор М.С.Панащенко. голова профкому М.В.Гук), міськвиконком (міський  голова   О.Є.Смишляєв, спеціаліст відділу В.Ю.Базан). Серед спонсорів фірми: «Епас» (начальник С.Б.Галамага), МУ-13 (начальник Б.В.Рудик), Славутський ТЕМ (начальник В.П.Сорокатий), допо­ма­гають приватні підприємці В.Д.Покойовий, В.П.Коломия та інші.

Нещодавно юнаки КДЮСШа 1997-1998 рр. народження  брали участь в міжнародному турнірі в м.Опаляниця (Польща), де за перемогу вели  боротьбу 220 команд з різних куточків Європи. В жовтні планується провести в м.Нетішині міжнародний турнір  серед юнаків 1997-1998 рр. наро-дження.  Триває  пошук  спонсорів, які б посприяли цьому турніру.

Нетішин гордиться вихованцями, які виступають за інші команди. Це Валерій Федорчук, який грає за команду прем’єр-ліги «ФК «Львів» і вже встиг відзначитися голом у виграшному для львів’ян матчі проти чемпіона України «Шахтаря». Він  є також гравцем молодіжної збірної України з футболу.

Гарно зарекомендував себе в дублі «Карпати» Львів і Павло Гордійчук, який також виступає за молодіжну збірну України . А Вадим Олійник грає у дитячо-юнацькій команді «ВІК» із Володимир-Волинського (Волинська область), яка стала чемпіоном України серед юнаків і є збірником серед 16-річних. В ближ­ньому  зарубіжжі  у  вищій лізі Молдови за команду «Зімбру» (Атаки) грає Олександр Ткачук. З приємністю згадують нетішинці і Віталія Косовського, який чимало років був ключовим гравцем «Динамо» Київ та збірної України,  а нині – тренер-селекціонер того ж київ-ського клубу.

Нетішинськи команди мріють про нові перемоги, вірять в своє майбутнє.

В розмові з тренерами з’ясував, що матеріальну базу футбольних полів бажано б розширити за рахунок ще одного штучного поля 50х90, або 60х100. Футбол гідний того, щоб його підтримувати.

Петро Шелепало

серпень