ППР завершено.

Готуємось до нової ремонтної кампанії

Днями кореспондент газети «Перспектива» зустрівся із заступником головного інженера з ремонту тепломеханічного устаткування енергоремонтного підрозділу ХАЕС О.В.Омельчуком і попросив розповісти про хід та завершення ремонтної кампанії на першому енергоблоці.

- Олександре Володимировичу, кожен пра­цівник електростанції при вході до адміністративно-господарського корпусу бачить інформацію про оптимальний режим роботи першого енергоблока. Отож планово-попереджувальний ремонт завершився.

- Підстави для гордості в мене особисто і у моїх колег, звичайно, є. Кожна ремонтна кампанія вимагає не тільки значних фінансових витрат, а й фізичних та психологічних. Людський фактор має пріоритетне значення. Це аксіома.

- Пригадайте, як здійснювалась підготовка до планового ремонту.

- Підготовка всіх підрозділів енергоремонтного підприємства до ППР проводилась згідно з річними графіками. Додатково були розроблені локальні графіки, отримані дозволи на виконання робіт в системах безпеки, проведено атестацію зварювання, підготовку персоналу в навчально-тренувальному центрі. Значна увага зверталася на оформлення проектно-технічної документації. До проведення ремонтної кампанії ми були підготовлені.

- Які завдання були поставлені на період планово-попереджувального ремонту?

- Виконати середній ремонт основного обладнання. При цьому був здійснений капітальний  ремонт  реактора, парогенератора №2, другого головного циркуляційного насоса, поточні ремонти парогенераторів №1,3,4, середній ремонт  двигунів  головних циркуляційних насосів, капітальний  ремонт теплообмінника аварійного розхолодження. Персоналом реакторного цеху з ремонту тепломеханічного устаткування проводився контроль якості виконання робіт, які  здійснювались  підрядними організаціями. Значним був ремонт і в турбінному відділенні: тут лагодився циліндр високого тиску, підігрівачі високого тиску. Основна увага приділялась виконанню ремонтних робіт тепломеханічного устаткування систем каналів безпеки. Перелік основних робіт досить великий.

- На електростанції протягом останніх років значна увага приділена реконструкції та модернізації основного обладнання. Що вдалося зробити під час поточної ремонтної кампанії?

- Ми провели монтаж трубопроводів стиснутого повітря для випробування локалізуючих груп реакторного цеха та змонтували установки додаткових фільтрів на трубопроводах постачання масла системи регулювання турбіни. Замінили гумові ущільнення на циркуляційних  насосах. За допомогою ремонтників підрядних організацій була змонтована система фільтрів “TAPROGGE” на турбіні.

- На електростанції практикується виконання великого об’єму ремонтних робіт без залучення підрядних організацій.

- Така тенденція спостерігається декілька років. Раніше на ремонті арматури реакторного цеху працювали підрядні організації, тепер всі роботи виконуємо власними силами. У турбінному цеху значний перелік ремонтів проводить саме персонал енергоремонтного підприємства. Але допомога підрядників нам постійно потрібна, завдяки колегам ми не доводимо до зриву гра­фіки ремонтів. Насамперед велика заслуга в цьому спеціалістів “Атомремонтсервісу”. У нас склались добросусідські відносини із ремонтниками РАЕС. Вони беруть участь у наших ремонтних кампаніях, а ми в їхніх.

- Ефективні ремонти і експлуатація залежать від людського фактора?

- Звичайно. Нашим персоналом можна гордитись. До проведення ремонтних кампаній ми залучаємо кращих. Важко виділити когось окремо. Від імені керівництва енергоремонтного підприємства хочу висловити подяку всім начальникам  ремонтних   цехів.  Серед  них, зокрема, В.М.Харченку,  О.В.Калінчаку,  М.В.Радюку, майстрам М.С.Закусилу, Ю.Ф.Мукосію, Ю.М.Ковбі, слюсарям В.М.Горегляду, М.М.Закусилу, О.С.Бондару, Б.З.Головачку, В.П.Філонюку, С.О. Татарину. На заслужений відпочинок збирається начальник дільниці ремонту та техобслуговування насосів реакторного відділення В.С.Глазков. Цій  людині треба вклонитися. За 23  роки робити на ХАЕС він підготував когорту висококласних спеціалістів і довів власному прикладом, що справжній професіоналізм не лише виучка, але й талант.

Олександр Шустерук

вересень 2008