Протягом 12 років Василь Валентинович Мазуров проживає в нашому місті і ліпить з діток майстрів волейбольної еліти. Він чудовий пропагандист захоплюючої гри.

Його батько, прихильник здорового способу життя, сприяв аби Василь не стояв осторонь спорту. Мазуров почав з плавання, згодом займався в кінноспортивній школі, однак вибір зробив на користь волейболу. Зарекомендувавши себе в ДЮСШ на базі обласного спортивного товариства «Динамо», він залучається до складу збірної Тамбовської області. Василь Валентинович брав участь у Всеросійських і Всеукраїнських змаганнях. А в 1970 році стає чемпіоном Центрального товариства «Динамо». В 1972 році він закінчив школу і став курсантом Тамбовського військового авіаційно-технічного училища ім. Ф.Е.Дзержинського. Тут він був одним з ініціаторів створення волейбольної команди училища, а згодом став капітаном команди і взяв участь в окружних змаганнях і першості Збройних Сил Радянського Союзу серед вузів.

Закінчивши 1975 року військовий заклад, Василь Валентинович служив в   Старокостянтинівському гарнізоні Прикарпатського військового округу. Саме роки служби з 1975 по 1993 були для нього особливими, бо, виконуючи бойові завдання, Василь Валентинович не полишав і занять з волейболу. Мазуров створив чоловічу волейбольну команду в м.Старокостянтинів, в якій був граючим тренером. Окрім того в складі команди СК «Вінниця» взяв участь в першості Збройних Сил СРСР.

В 1983-1984 рр. він виконав норматив кандидата в майстри спорту. Починаючи з 1993 року, після звільнення з лав Збройних Сил України включно до 1996 року працював тренером з волейболу в Старокостянтинівській ДЮСШа. Вихованці цієї спортшколи Сергій Нич, Олексій Полупан, Едуард Бистрицький, Станіслав Падима в різні роки входили до складу юнацької збірної України, грали за команди майстрів «Прикордонник - Новатор» (м.Хмельницький) і «Динамо» (м.Житомир). Мазуров працював також і тренером юнацької збірної Хмельницької області, яка 1994 року стала бронзовим призером Перших кадетських ігор України.

Починаючи з 1996 року Василь Валентинович піднімає волейбол у місті енергетиків. Спочатку працює тренером КСК «Енергетик», а згодом стає тренером КДЮСШ ППО ХАЕС. Приємно вдвічі, що 2008 року йому присвоюють кваліфікацію тренера вищої категорії.

У нього є надійні помічники: Ігор Юхимець, який працює тренером, та інструктори Сергій Кузьменко і Сергій Марченко. Команда юнаків 1983-1984рр. народження під керівництвом Мазурова стала призером обласних змагань, а команда юнаків 1986-1987р.н. була срібним призером першості України 2000 року. Команда ХАЕС є неодноразовим чемпіоном спартакіади серед атомних станції. А збірна ХАЕС -           постійний учасник чемпі­онатів України в аматор­ській лізі. 2006 року команда виборола друге, а в 2007 році 3 місце в групі. Згодом команда ХАЕС стала чемпі­оном України серед ФСК і спортклубів. В осінньо-зимово­му періоді 2008-2009рр. команда ХАЕС буде грати в аматор­ській лізі  України з волейболу з командами «Володар-Західрембуд» м.Галич, «Спартак» м.Свалява і «Динамо-Буковина» м.Чернівці. Ігри пройдуть в грудні 2008 року, лютому і квітні 2009 року.

Ряд вихованців Мазурова виступає за команди майст­рів. Так Ігор Антонюк у складі команди «Маркохім» м.Ма­-рі­уполь і «Будівельник-Динам­о» (м.Чернівці) став чемпіоном України, був призером чемпіонатів України, гравцем молодіжної збірної України, учасником чемпіонатів Європи і Універсіади, є майстром спорту.

Станіслав Зеленецький - чемпіон України в сезоні 2007-2008 років в складі команди «Локомотив» м.Ки­їв, також майстер спорту.

В різні роки в командах майстрів грали Олександр Житовоз, Ігор Нікітчук, Ігор Антонюк, Роман Адамчук, Олександр Федорчук,               Артем Коберник. Вихованці нетішинського волейболу захищали честь різних вищих учбових закладів. Так, Олександр Житовоз, Ігор Нікітчук, Роман Гусєв, Володимир Стецюк, Іван Маркевич, Сергій Лукащук, Євген Перець, Юлія Ковальчук представляли рівненські вузи.

Олександр Шелепало і Людмила Гуменюк були кращими гравцями команди Національного університету «Острозька академія», а Роман Адамчук, Денис Гайдиш, Станіслав Зеленецький, Тетяна Поліщук, Ганна Самойлюк є лідерами команди Київського полі­теху. Андрій Самойлюк і Кирило Щербінін захищають честь відповідно Вінницького політеху і Харківського інституту радіоелектроніки. В м.Торонто (Канада) продовжила свою волейбольну кар’єру Лера Михайленко, в Обнінську (Росія) грає Іра Седнєва.

Вагому допомогу во­лейбольним командам КДЮСШ надають директор ВП ХАЕС М.С.Панащенко, голова профкому ВП ХАЕС М.В.Гук, директор КСК С.А. Балаян, директор КДЮСШ В.Л.Кравчук, міський голова О.Є.Смишляєв, підпри­ємці з «Укрінкомбуду» і «Краю», «Інтерлінку». Вадим Іванов і Валерій Преподобний багато допомогли в розвитку пляжного волейболу.

Попереду у Василя Валентиновича Мазурова нові змагання, нові перемоги, відкриття нових зірок волейболу.

Петро Шелепало

грудень 2008