Хвиля енергії молодих не спадає

Дводенний «Форум молодих працівників атомної енергетики України «Активна зона-2008», який проходив у Нетішині наприкінці минулого тижня, переконливо довів - енергії та  завзяття  поколінню,  за яким майбутнє галузі, не позичати. Того ентузіазму не зламати жодним бурям, ані кризам, хоча  протистояти  їм таки доведеться.

Не всі пункти програми форуму вдалося реалі­зувати, але основні заплановані заходи відбулися, і випали вони на другу суботу грудня. Стартували конференцією Ради молоді первинної профспілкової організації енергокомпанії, зумівши напрочуд оперативно розглянути питання порядку денного, встигаючи при цьому заслухати звіт голови Ради Олександра Хомича,  обговорити  висловлені  зауваження і пропозиції та подискутувати навколо них. Таку продуктивність роботи відзначив у своєму виступі присутній на конференції голова профкому ППО ВП ХАЕС Михайло Гук. «Дякую, що продемонстрували  приклад  лаконізму  і  конкретики, нам  свої  конференції  ще  ніколи  не вдавалося провести так оперативно».

Не торкатимуся основних положень звіту,  оскіль­ки друкуємо його нижче, натомість зупинюся на позакадрових, себто позазвітових моментах: про що не сказав Олександр Хомич, прозвучало у виступах делегатів. Висловлені думки не були заформалізованими, так само, як не були відірваними від життя і ради красного слівця мовлені. Делегат від ХАЕС Юрій Яремчук, наприклад, переймався донесенням інформації про справи і плани Ради молоді до рядових членів організації. Так, послуговуючись комп’ютерною мережею, можна віднайти і прочитати її у відповідній папці, але протоколи засідань Ради, на думку виступаючого, з’являються там із запізненням. Олександр Хомич причину бачить у недопрацюванні інформаційних молодіжних служб на місцях, бо Рада молоді «Енергоатому» вчасно розсилає всі протоколи на електронні адреси,  надані  первинними ланками. Аби не перекладати вини з одних плечей на інші та не констатувати на наступному зібранні одне й те ж, конференція доручила Раді виправити ситуацію, знайшовши шляхи порозуміння.

Від суботи побільшало представників у складі Ради  молоді  профспілкової  організації енергокомпанії: делегати проголосували за входження сюди шляхом прямого делегування голови орга­нізації молоді дирекції «Енергоатому». Такою була пропозиція Ради молоді ППО НАЕКу, яка збиралася напередодні. Пояснення просте - організація молоді в дирекції компанії налічує понад 200 чоловік, що за діючими статутними нормами дає їй підстави для такого представництва.

За аналогією з нашою профспілкою у голови Ради молоді ППО «Енергоатому» буде віднині аж чотири заступники - голови організацій молоді усіх чотирьох АЕС. Делегати не відразу проголосували за таку пропозицію, прискіпливо з’ясовуючи якими ж повноваженнями наділятимуться заступники та хто з чотирьох головніший, за якими критеріями визначатиметься та сама першість одного з них. Спрацювали аргументи Михайла Гука про раціональність запровадження саме такої системи управління, що вже виправдала себе у профспілці. На час відсутності голови його функції, за відповідним розпорядженням, виконує будь-хто із заступників на кого впаде вибір. З правом підпису усіх документів, які з’являються у той період і є актуальними для організації. Запровадження цієї новинки в управлінні дозволить окрім всього спростити процедуру  погодження  документів первинних ланок, через що порою втрачається оперативність у вирішенні конкретних справ.

Наостанок делегати розглянули план заходів Ради молоді компанії на наступний рік. Дискусія виникла через включення до нього тих заходів, які є в активі організації молоді «Атомпрофспілки». Недоцільним вважає таке дублювання, що тягне потому подвійну чи й потрійну звітність, представниця Південноукраїнської АЕС Наталія Маєвська (насправді ж у звіті, з яким виступив на конференції Олександр Хомич, про  «чужі» заходи не йшлося - авт.). Вона наполягала, аби такі заходи з плану вилучити. Конференція не пристала на цю пропозицію з кількох причин. По-перше, проект плану Ради молоді вже затверджено на засіданні профкому «Енергоатом». По-друге, для реалізації будь-якого заходу замало буде енергії та організаційних зусиль молоді, якщо вони не матимуть фінансового підкріплення. Долучаючись до заходів організації молоді «Атомпрофспілки», в рамках якої, до речі, діємо, ми отримуємо певні гарантії забезпечення їх коштами та можливості участі представників кожного проммайданчика у реалізації запланованого. Чому лиш певні, а не стовідсоткові гарантії? Бо є ж іще по-третє, і зміст його на поверхні. Під чиєю б егідою не проводилися ті чи інші заходи, вони можуть не відбутися взагалі, бо фінансово-економічна криза, яку переживає країна, унеможливлює будь-які прогнози в плані грошового забезпечення на наступний рік. Обсягів фінансування не береться назвати ніхто, незрозуміло наразі як наповнюватимуться бюджети профспілкових організацій, що чекає на нас у тарифній політиці тощо. Отож, до бравурної звітності може й не дійти, бо, за словами заступника голови «Атомпрофспілки» Павла Пруднікова, план,  цілком ймовірно, може бути реалізований «не те, що на 50%, а дай Боже, якщо на 10».

Вислухавши всі аргументи, запропонований проект плану заходів делегати прийняли за основу. За кожним пунктом окремо Рада молоді вестиме переговори з профспілковим комітетом «Енергоатому» та іншими зацікавленими сторонами, звіряючи свої позиції і можливості, і приймати відповідне рішення.

Цілеспрямованості й ентузіазму в подальшій результативній роботі побажав молодим Михайло Гук. А заступник генерального директора ВП ХАЕС з кадрів і соціального розвитку Віктор Демидюк запропонував у майбутньому запрошувати на конференції його колег з усіх інших АЕС. Не заради якогось адміністративного нагляду за діями молодіжних організацій вони готові приходити на такі форуми, а заради можливості почути назрілі проблеми, аби посприяти в їх розв’язанні.

Суботній вечір, який ознаменувався вже ІІ молодіжним мистецьким музичним фестивалем «Енергетична хвиля», можна охарактеризувати модним нині - «відірвалися». Перед глядачами виступили нетішинські гурти «Неформат» і «Пристань», двоє солістів з кузнецовської групи «Острови», «Время и стекло» з Южно-Українська та Sound of Silence зі Славутича. Після концерту його учасників привітали заступник голови профкому ХАЕС Людмила Малько та міський голова Олександр Смишляєв, дипломи виконавцям вручив голова Ради  молоді  профспілкової  організації  ДП НАЕК «Енергоатом» Олександр Хомич. А представниця арт-студії «Чарівниця», яка працювала над оформленням сцени, «вистрілила» в зал з габаритної хлопавки, осипавши глядачів кольоровим серпантином.

Наступного року «Енергетична хвиля» покотиться до Кузнецовська. Попутного тобі вітру і стрімкого злету!                              

Ольга Сокол

грудень 2008