У підрозділах ХАЕС триває підготовка до проведення ремонтної  кампанії  на другому енергоблоці. Увагу спрямовано на складання відомостей з виконання основних видів робіт, узго­дження графіків ремонтів. Під особливим контролем  перебуватимуть  заходи, які пов’язані із  підвищенням  рівня безпеки другого енерго­блока.  Про  особливості чергового планово-попереджувального ремонту розпо­відає заступник  начальника цеху вентиляції та кондиціювання  з ремонту Й.К.Сідлецький.

- Кожна ремонтна кампанія на електростанції проходить за активної участі персоналу цеху вентиляції та кондиціювання. Головним нашим завданням є забезпечення відповідного мікроклімату у приміщеннях, де тривають ремонтні роботи: підтримання оптимального температурного режиму, постачання свіжого повітря та фільтрування відпрацьованого. Крім цього доводиться проводити лаго­дження вентиляційних систем згідно з затвердженими графіками. Під час проведення ремонтної кампанії на другому енергоблоці планується провести заміну трубопровідної арматури, яка забезпечує постачання охолоджувальної рідини до автономних кондиціонерів. Для проведення цієї роботи ми вже маємо в наявності всі комплектуючі. Зараз триває активна співпраця із спеціалістами  конструкторсько-техноло­гічного відділу, які допомагають у розробці відповідної ремонтної документації. Крім цього передбачено ремонт обладнання у гермозоні.

- Чи передбачені роботи   із  підвищення рівня безпеки другого енергоблока?

- Хочу нагадати, що на сьогодні другий енергоблок електростанції за оснащенням системами, від яких залежить рівень безпеки, міжнародними експертами визнаний одним із кращих не тільки в Україні. Але процеси реконструкції і модернізації на цьому не закінчуються. Під час проведення чергової ремонтної кампанії на другому енергоблоці у приміщеннях, які не мають зв’язку із навколишнім середовищем, буде введена в експлуатацію система димовидалення.

- Досвід, як мовиться, завжди у пригоді.

- Безпосередньо монтажем наш персонал займатись не  буде. Для цього визначений основний підрядник – фірма «Укратоменергобуд», субпідрядником  затверджено фірму «Кондиціонер». Всі  роботи проходитимуть під контролем спеціалістів нашої лабораторії налагодження  та реконструкції. Основні функції кураторів покладено на інженерів В.В.Рудика та І.М.Волконенкова.

- Працівникам вашого цеху доводиться виконувати складні виробничі завдання у ремонтний та міжремонтний періоди. Як оцінюєте рівень кваліфікації персоналу?

- Кістяк нашого цеху складають пра­цівники, які трудяться від початку його створення та  й тих, хто влився в колектив після пуску першого енергоблока. Саме ремонтні кампанії на ньому стали плацдармом для шліфування професіоналізму. Тепер опікуємося обладнанням і на другому. Всі ремонти виконуються згідно з за­твердженими графіками, і це велика заслуга всіх працівників цеху, в якому за штатним розкладом нараховується п’ятдесят п’ять осіб. Переконаний,  що  основні  ремонтні  роботи   під час чергової ремонтної  кампанії будуть проведені своєчасно.

Інтерв’ю вів Олександр Шустерук

№5, 2009