Конкурс наукових рефератів серед членів Організації молоді ППО ХАЕС, започаткований свого часу з її ініціативи, не став одноразовою акцією. Він розвивається і удосконалюється, знаходячи все більше прихильників, готових представити своє бачення вирішення конкретних виробничих і соціальних проблем. Цього разу на суд журі було запропоновано п’ять робіт  за трьома напрямками. Від технічної секції виступали інструктор НТЦ Віктор Ройко з рефератом «Концепция построения управляющих  систем безопасности (УСБ) на принципах «жесткой логики» та інженер ВКМ Петро Гончар, котрий розкрив тему «Дослідження механічних характеристик металу корпусу реактора за допомогою випробувань зразків-свідків модернізованих». Журі довго визначалося кому з них надати перевагу. Зваживши всі «за» і «проти», перше місце присудили Віктору Ройку.

Дещо перепліталися питання, розкриті у роботах двох представниць соціальної секції. Провідний інженер ВРГіЗМІ Юлія Тараторкіна відстоювала перед журі «Проектний підхід до реалізації соціальної політики ВП ХАЕС», а технік відділу охорони праці Олена Бузовська запропонувала «Проект програми концепції формування і підтримки позитивного іміджу Хмельницької атомної електростанції». Обидві теми заслуговують на увагу і по своєму актуальні напередодні громадських слухань і консультативного референдуму в рамках добудови 3 і 4 енергоблоків. А достойним першого місця, на думку журі, був реферат Юлії Тараторкіної.

І лиш інженеру реакторного цеху Миколі Одій­чуку, котрий представляв профспілкову секцію, ні з ким було змагатися. Бо він єдиний, хто обрав для дослідження цей напрямок. Реферат Миколи «Эффективность проведения коллективных переговоров при составлении коллективного договора» актуальний, а порушувані в ньому питання так само цілком прийнятні для практичного застосування. Деякі моменти автору запропоновано доопрацювати. Микола Одійчук, як і переможці у двох інших секціях, тепер відстоюватиме свою наукову роботу на аналогічному конкурсі уже на рівні компанії НАЕК «Енергоатом». Він проходить вперше і на момент виходу газети результати цього суперництва ще не відомі.

Так співпало, що в день проведення нашого конкурсу на ХАЕС перебували представники Організації молоді інших українських атомних станцій. Вони залюбки ознайомилися з напрацюваннями нетішинців, щоб і в своїх колективах започаткувати такі заходи, поставивши їх на постійну основу.

Наш кор

№12, 2009